Sådan vil politikerne ruske op i Folketingets håndtering af EU-sager

Folketinget skal tidligere ind i kampen om EU-lovgivning, medlemmerne skal på EU-skolebænken, Danmarks europæiske prioriteter skal tryktestes i folketingssalen, og nationale parlamenter skal mere på banen, mener underudvalg nedsat til at granske Christiansborgs indfyldelse på EU-politikken.

SF's leder, Pia Olsen Dyhr, på Christiansborg, da danskerne i juni stemte om forsvarsforbeholdet. Det skal dog ikke kun være ved den slags specielle lejligheder, at EU-politikken kommer i højsædet i Folketinget, lyder det fra udvalg nedsat til at granske Borgens EU-indflydelse.
SF's leder, Pia Olsen Dyhr, på Christiansborg, da danskerne i juni stemte om forsvarsforbeholdet. Det skal dog ikke kun være ved den slags specielle lejligheder, at EU-politikken kommer i højsædet i Folketinget, lyder det fra udvalg nedsat til at granske Borgens EU-indflydelse.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Efter Folketinget i små 50 år har kørt med den samme formel for behandling af nye lovforslag fra Bruxelles, har der længe været ønske om at se processen efter i kortene.

En ekspertgruppe leverede sidste år 22 konkrete anbefalinger til, hvad der kunne styrke de folkevalgtes opsyn med og indflydelse på EU’s gøren og laden. Dem har et underudvalg under Europaudvalget bestående af EU-ansvarlige politikere fra Radikale, Venstre, Socialdemokraterne, Konservative, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti siden januar diskuteret.

Nu er deres anbefalinger til Folketingets ledelse offentliggjort. Få overblikket her:

Danmarks europæiske prioriteter til debat i folketingssalen

Udvalget støtter, at der i forlængelse af valg til Europa-Parlamentet hvert kommer en debat i folketingssalen om de danske prioriteter for de kommende fem år. Den skal munde ud i en folketingsvedtagelse, der skal sikre, at der er et flertal bag den europapolitiske linje, den siddende regering lægger for dagen. Vedtagelsen vil så blive sendt til EU-Kommissionen, så der er klarhed om den danske linje.

Fakta
  • Anne Sophie Callesen (R)
  • Eva Kjer Hansen (V)
  • Jens Joel (S)
  • Mette Abildgaard (K)
  • Rasmus Nordqvist (SF)
  • Søren Søndergaard (EL)
  • Alex Ahrendtsen (DF)

EU-Kommissionens formand til Christiansborg

Efter en ny EU-Kommission er trådt til, ønsker udvalget, at dens formand inviteres til en debat i Folketinget om prioriteterne for den kommende kommissionsperiode. Det vil give en direkte dialog med mulighed for at gøre opmærksom på danske mærkesager.

{{toplink}}
Læs også

0:000:00