Kommentar af 
David Trads

Sådan vinder du et valg: Lov alt til alle

Det er ligegyldigt, at du slynger løfter ud, du ikke kan holde bagefter. Sådan lød et af Ciceros råd til sin storebror for mere end to tusinde år siden. Og selvom det måske er lige lovligt råt og kynisk, står hans råd til at vinde en valgkamp fortsat klare, skriver David Trads.

Folketingsvalget er endelig skudt i gang, Hvis kandidaterne vil sikre sig at blive valgt, skal de måske lytte til Cicero, der for over 2000 år siden gav en række kyniske råd til sin bror, skriver David Trads.
Folketingsvalget er endelig skudt i gang, Hvis kandidaterne vil sikre sig at blive valgt, skal de måske lytte til Cicero, der for over 2000 år siden gav en række kyniske råd til sin bror, skriver David Trads.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
David Trads
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Valget er – endelig, endelig – udskrevet. Fra nu af og frem til valgdagen tænker partier og politikere derfor kun på én ting:

Hvordan pokker vinder vi som parti – og hvordan pokker vinder jeg som kandidat?

Konsulenter, rådgivere, eksperter, lægfolk – alle simpelthen – giver gode råd, men tillad mig at anbefale klassikeren over dem alle:

De måske ældste og med garanti mest afgørende råd er fra før vores tidsregning. I år 64 før Kristus, rådgav Quintus Tullius Cicero, selv politiker i det gamle Rom, sin bror, Marcus Cicero, der kæmpede for at vinde posten som konsul.

I den korte bog ’Sådan vinder du et valg’, giver den yngre bror sin retorisk formfuldendte ældre bror en stribe råd, som til at begynde med virker ualmindeligt kyniske:

Der er selvfølgelig en årsag til, at den korte bog fortsat læses af mange, der planlægger valgkampe, fordi den både har de kyniske og de mere opbyggelige råd

Han skal smiske og lefle for vælgere; han skal love ting, han aldrig kan opfylde; han skal lade, som om han er venner med folk, han ikke kan udstå; han skal tale folk efter munden; han skal sprede rygter om sine modstandere; og han skal, selv om han ikke kan holde det ud, gøre, som om han holder af almindelige mennesker.

Under overskriften – ’Lov alt til alle!’ – er der for eksempel dette guddommelige råd til kandidaten:

”Bortset fra i få ekstreme tilfælde bør du sige lige akkurat, hvad den forsamling, du taler til, ønsker at høre. Sig til reaktionære, at du konsekvent har støttet konservative værdier. Sig til progressive, at du altid har været på deres side. Efter valget kan du sige til alle, at du gerne ville hjælpe dem, men at begivenheder, som du ingen indflydelse har på, desværre gør det svært. Vælgere vil blive meget vredere, hvis du afviser at lytte til deres inderste hjertes ønsker under valgkampen, end hvis du bryder dit løfte efterfølgende.”

Den del af rådene bidrager selvindlysende til billedet af, at politikere er kyniske, manipulatoriske og villige til at sælge deres bedstemor for at vinde. Bogen er skrevet som breve fra den yngre til den ældre bror og var måske aldrig ment til offentliggørelse, hvilket måske kan forklare den meget direkte tone.

Men der er selvfølgelig en årsag til, at den korte bog fortsat læses af mange, der planlægger valgkampe, fordi den både har de kyniske og de mere opbyggelige råd – og, allermest, selvsagt, fordi Marcus Cicero, en outsider, ingen troede på, faktisk vandt.

Der er ikke noget, der inspirerer som en vinder. De råd, han gav, som har vist sig at holde gennem mere end to tusinde år, står fortsat klare. Her er Ciceros top 10-liste:

1: Vær sikker på, at dine nærmeste er loyale, for de værste modstandere, du kan få, er dem, der er tæt på, da de kan skade dig maksimalt.

2: Vær omhyggelig med at vælge en stab af folk, du kan stole på, og som vil kæmpe for dig og ikke dem selv.

3: Vær opmærksom på at minde dem, du har hjulpet undervejs, og hvis ambitioner og mål du deler, om, at de skal støtte dig i valgkampen.

Kend din modstanders svagheder og bor ubarmhjertigt i dem. Tal kun negativt om dem. Helst sig de er korrupte. Allerbedst påpeg seksuelle skandaler

Quintus Tullius Cicero

4: Vær påpasselig med at fastholde og udbygge den base, der støtter dig, fordi du på den måde kan hente det tilstrækkelige antal stemmer hjem.

5: Vær sikker på, at du hele tiden lover vælgerne noget, for dem, der ingenting lover, er ude af stand til at inspirere.

6: Vær parat til at træne dine evner som kommunikator, for hvis du ikke kan kommunikere dine budskaber ud, kan det hele være lige meget.

7: Vær hele tiden på arbejde, så folk kan se, at du virkelig er parat til at smøge ærmerne op og tage fat, hvis du vinder valget.

8: Vær særlig opmærksom på at genkende folk og huske deres navne, for der er intet, der skaber bedre samhørighed.

9: Vær altid optimisten, som giver folk håb, for alle ønsker, at deres liv bliver bedre.

10: Kend din modstanders svagheder og bor ubarmhjertigt i dem. Tal kun negativt om dem. Helst sig de er korrupte. Allerbedst påpeg seksuelle skandaler.

Den voldsomme kynisme, som Cicero ubønhørligt fremmaler – eksempelvis ’at det er ligegyldigt, at du slynger løfter ud, som du ikke bagefter kan gennemføre, da du alligevel har opnået magten på det tidspunkt’ – er nok lige lovligt rå i dag. Fraværet af aviser, tv og faktatjekkere dengang før Jesu fødsel, gjorde den slags noget nemmere.

Man siger som bekendt, at historien aldrig gentager sig selv, men at den rimer. Dem, der vinder valg, er tæt på at følge Ciceros råd den dag i dag. Det her mere end to tusinde år gamle råd står i hvert fald lige så klart i dag som dengang:

”Du skal altid tænke på at få dit budskab ud. Det er vitalt, at du bruger alle dine resurser på at sprede din kampagnes budskaber ud til det bredest mulige publikum.”

God valgkamp til alle!

David Trads er uafhængig politisk kommentator, men han har tidligere stillet op til Folketinget for Socialdemokratiet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

0:000:00