Anders Samuelsen: Stop snakken om at forlade regeringen

LA-LANDSMØDE I KØBENHAVN: Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, mener, at LA's indflydelse er steget drastisk, efter partiet indtrådte i regeringen. Han erkender, at alt ikke har været kønt, men forbereder baglandet på, at han kommer til at begå flere fejl.

Anders Samuelsen: "Hvis I vil have en leder, der ikke laver fejl, skal I vælge en anden."
Anders Samuelsen: "Hvis I vil have en leder, der ikke laver fejl, skal I vælge en anden."Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Landsformand Leif Mikkelsen (LA) havde på forhånd sikret klapsalver og hyldest til Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, der lørdag entrerede talerstolen ved partiets landsmøde i Tivolis kongrescenter.

Samuelsen holdt sin tale i en meget presset situation med drastisk vælgertilbagegang, nedgang i medlemstal og hård kritik fra partiets ungdomsorganisation. Men Samuelsen valgte at tage kritikken up front:

"Situationen omkring nytår var ikke køn, og det var udeleligt mit ansvar. Det beklager jeg, det vil jeg undskylde for," sagde LA-lederen, der dog straks efter fortsatte:

"Så længe jeg er leder, kommer I til at opleve det igen. Man kan ikke undgå at lave fejl. Hvis I vil have en leder, der ikke laver fejl, skal I vælge en anden."

Flid en liberal mærkesag
LA-lederen gjorde herefter sit bedste for at sætte de foregående måneders kaos ind i en ideologisk sammenhæng:  

"Hvorfor gjorde vi, som vi gjorde omkring nytår?

"Det gjorde vi, fordi det for os er en værdikamp at få sat skatten ned – for at belønne fliden. For os er det en mærkesag at belønne de flittige, belønne dem, der går på arbejde hver dag, uanset om det er buschaufføren, bageren, der bager brød midt om natten, eller skoleeleven, der slider med de tyske verber. Det er flid, der har gjort Danmark rigt," sagde LA-lederen, der hermed bød ind på en af de klassiske konservative værdier.

Hør hele Anders Samuelsens tale her:

 

 

Anders Samuelsen søgte herefter at gøre op med "nogle af de fjendebilleder, der er skabt om partiet". I forbindelse med de igangværende overenskomstforhandlinger udtalte LA-lederen noget overraskende, at han mener, de offentligt ansatte "skal have højere løn".

"Højere løn" skulle dog på ingen måde tages for pålydende, men derimod være et resultat af skattelettelser, præciserede LA-lederen siden. 

Jubilæum
LA-mødet var samtidig partiets tiårs jubilæum, og Samuelsen brugte naturligt nok tiden til at gøre status. Han pegede på de områder, hvor Liberal Alliance har ændret den politiske dagsorden:

"For ti år siden var den liberale værdidebat død. Samtlige partier gik sammen om at hæve skatterne, og selv de borgerlige var stolte af, at den offentlige sektor blev større." 

"Og Joachim," fortsatte Samuelsen henvendt til partiets markante finansordfører, Joachim B. Olsen:

"Joachim har æren af, at kontanthjælpsmodtagere ikke længere blot ses som ofre. Nu kan man diskutere niveauet for kontanthjælp."

"Jeg kan huske min mailboks, dagen efter Joachim startede den debat. Mange troede, det var en fejl – også vores egne. Men det var det ikke, og nu har debatten flyttet sig. Tak for det, Joachim."

Et stærkt argument for Samuelsen. De færreste vil benægte, at Liberal Alliance har flyttet den fordelingspolitiske debat i Danmark.

Nøddeafgift og skattelettelser
Noget mere op ad bakke blev det, da Samuelsen argumenterede for, at regeringsdeltagelse er det eneste rigtige for Liberal Alliance.

"Stop nu den snak om, at vi skal ud af regeringen. Vi har nået næsten alle vores resultater i regering," sagde Samuelsen og fortsatte med en meget lang opremsning af partiets resultater i VLAK-regeringen.

Her kom stort og småt med: lige fra nedsættelse af registreringsafgiften, afskaffelse af skatten på fri telefon og internet, indførelse af socialt frikort, nedsættelse af personskatterne, besparelserne på Danmarks Radio ... til nedsættelse af nøddeafgiften.

Ranker ryggen
I grel modsætning til attituden ved LA's femårs jubilæum i 2013 slog Samuelsen nu fast, at "LA er et resultatorienteret parti, der ikke er bange for at få snavsede fingre." Og LA-lederen tilføjede endda:
"En skarp værdidebat er ikke noget værd i sig selv." 

Samuelsen erkendte, at det "ikke er gratis at sidde i regering", og fortsatte:
"Man vinder ikke en boksekamp uden at få nogen på lampen. Det gør man i hvert fald sjældent."

Tilføjelsen kom, fordi en LA-medarbejder lige havde nået at tjekke, at der er faktisk er vundet adskillige boksekampe, uden at vinderen har fået en på lampen.

LA-lederen sluttede sin mere end timelange tale med en opfordring til at genfinde optimismen.

"Vi er et optimistisk parti. Det er slut med at bøje nakken. Vi er på rette vej, selvom det måske ikke altid går så hurtigt, som vi ønsker," lød det fra Anders Samuelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00