Se listen: Her er regeringens spinhold

SPIN-OVERBLIK: Ministerrokaden i begyndelsen af maj har givet tre nye ansigter på regeringens spinhold. Rokaden betyder også, at der ikke længere er nogen kvinder blandt de 22 rådgivere. Få overblik over dem alle her.

Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) rokering af sit ministerhold i starten af maj betyder også, at der er kommet tre nye særlige rådgivere til.

De tre nye ministre, Jakob Ellemann-Jensen (V), Eva Kjer Hansen (V) og Tommy Ahlers (V), har alle nu ansat en særlig rådgiver. Alle tre nye særlige rådgivere har en tilknytning til Venstre, men kun en af dem har tidligere prøvet kræfter med rollen som særlig rådgiver for en minister.

Foruden de tre nye på holdet er der også sket udskiftninger hos nogle af de andre ministre siden Altingets seneste opgørelse af de særlige rådgivere i forbindelse med dannelsen af VLAK-regeringen.

Få overblik over alle særlige rådgivere i regeringen her.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)
Jacob Bruun ChristensenJacob Bruun Christensen
Årsløn eksklusiv pension: 1.083.878 kroner
Arbejdsfunktioner: Særlig rådgiver, herunder blandt andet sparring og generel rådgivning i forhold til politik og presse.

38-årige Jacob Bruun har været særlig rådgiver for statsministeren, siden regeringen blev dannet efter folketingsvalget i juni 2015. Før han skiftede til rollen som spindoktor, var han leder af Venstres Center for Kommunikation og Politik på Christiansborg. Han har tidligere også arbejdet som politisk konsulent for selvsamme parti. Jacob Bruun er uddannet cand.scient.pol.

Læs også Altingets portræt af Jacob Bruun her, og bliv klogere på Løkkes nærmeste rådgiver.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA)
Niels Th. DahlNiels Thulesen Dahl
Årsløn eksklusiv pension: 939.999 kroner
Arbejdsfunktioner: Rådgive og bistå ministeren blandt andet i forhold til presse-, kommunikations- og analyseopgaver.

41-årige Niels Th. Dahl forlod stillingen som Venstres pressechef i marts 2017 for at blive særlig rådgiver for udenrigsministeren. Det var et gensyn med Anders Samuelsen. Før tiden i Venstre var Niels Th. Dahl nemlig pressechef i Liberal Alliance. Han er kandidat i teologi fra Københavns Universitet og har været journalist på Altinget fra 2006 til 2011.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K)
Jakob SheikhJakob Sheikh
Årsløn eksklusiv pension: 860.000 kroner
Arbejdsfunktioner: Bistå ministeren i det regeringspolitiske arbejde.

Politiken-journalisten og forfatter til bogen Danmarks børn i hellig krig forlod i februar 2017 sin stilling på Politiken for at blive særlig rådgiver for justitsministeren. I sin tid på Politiken har 31-årige Jakob Sheikh vundet flere priser for sine artikler om danske syrienskrigere. Han er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2012.

Peter Utzon BergPeter Utzon Berg
Årsløn eksklusiv pension: 810.000 kroner
Arbejdsfunktioner: Bistå ministeren i det regeringspolitiske arbejde.

De tre partiledere i regeringen har mulighed for at vælge to særlige rådgivere. Det er dog kun Søren Pape, der har benyttet sig af det. Den første, han ansatte, er 33-årige Peter Utzon Berg, der kom fra en stilling som sekretariatschef for Konservative på Christiansborg. Det er en stilling, som han har haft siden 2016, hvor han blev forfremmet fra sin tidligere stilling som chefkonsulent ved en større organisationsændring. Tidligere har Utzon Berg arbejdet som rådgiver hos Commons Consultants. Han er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet.

Finansminister Kristian Jensen (V)
Christopher ArzrouniChristopher Arzrouni
Årsløn eksklusiv pension: 915.000 kroner
Arbejdsfunktioner: Særlig rådgiver for ministeren, herunder pressebetjening og generel politisk rådgivning.

Christopher Arzrouni er kendt som en markant liberal debattør og har tidligere været debatredaktør på Børsen. Spinjobbet er heller ikke uvant for Arzrouni, der også har været særlig rådgiver for Eva Kjer Hansen (V), da hun var minister i VK-regeringen. 50-årige Arzrouni er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet.

Læs også Altingets portræt af Christopher Arzrouni i anledning af hans 50-års fødselsdag.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Jesper BeinovJesper Beinov
Årsløn eksklusiv pension: 860.027 kroner
Arbejdsfunktioner: Bistå ministeren med strategisk, politisk og mediemæssig rådgivning.

46-årige Jesper Beinov har været særlig rådgiver for Claus Hjort Frederiksen siden september 2016. Dengang forlod han en stilling som debatredaktør hos Berlingske, og han har været ansat i samme koncern siden 2006 i forskellige stillinger. Han er uddannet cand.mag. i dansk og historie fra Københavns Universitet og er master i europastudier fra samme sted samt master i redaktionel ledelse fra SDU.

Privat har Jesper Beinov tidligere været gift med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K)
Jes Brinchmann ChristensenJes Brinchmann Christensen
Årsløn eksklusiv pension: 860.000 kroner
Arbejdsfunktioner: Skal bistå ministeren med kommunikation og rådgivning.

44-årige Jes Brinchmann kom fra en stilling som ansvarlig for Public Affairs og Internationale Relationer i energikoncernen SE, der også omfatter televirksomheden Stofa. Tidligere har han også været ceo hos Fjernvarmeindustrien og arbejdet hos Udenrigsministeriet, hvor han blandt andet har været udstationeret på den danske ambassade i Beijing. Jes Brinchmann er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA)
Jonathan NielsenJonathan Nielsen
Årsløn eksklusiv pension: 810.000 kroner
Arbejdsfunktioner: Bistå ministeren i forhold til presse, kommunikation og rådgivning.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille ansatte sin tidligere medlemssekretær Jonathan Nielsen, da han skulle finde en særlig rådgiver. Ved ansættelsen forlod 39-årige Jonathan Nielsen sin stilling som politisk-juridisk konsulent for Liberal Alliances folketingsgruppe. Den særlige rådgiver har – ud over at arbejde for partiet – også været politisk aktiv. Han var byrådsmedlem i Hillerød Kommune, indtil han blev særlig rådgiver. Derudover har han også været folketingskandidat ved valget i 2015. Jonathan Nielsen har en kandidatgrad i jura fra Københavns Universitet.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V)
Steffen ThorøeSteffen Z. Thorøe
Årsløn eksklusiv pension: 725.902 kroner
Arbejdsfunktioner: Rådgive og bistå ministeren blandt andet i forhold til presse-, kommunikations- og analyseopgaver.

40-årige Steffen Thorøe blev i august 2017 ny særlig rådgiver for Ulla Tørnæs, efter at Marianne Lynghøj Pedersen forlod stillingen for at blive rådgiver i kommunikationsbureauet Ulvemann & Børsting. Thorøe kom fra en stilling som seniorrådgiver i Finans Danmark. Han har ligesom udviklingsministeren også tidligere været beskæftiget i Bruxelles, hvor han først har været politisk assistent for europaparlamentariker Jens Rohde, før Rohde skiftede fra Venstre til Radikale, hvorefter han har været EU-konsulent hos Landbrug & Fødevarer.

Det er dog ikke i Bruxelles, at de to har stiftet bekendtskab med hinanden. Steffen Thorøe har nemlig tidligere været rådgiver for Ulla Tørnæs fra 2010 til 2012, hvor hun var folketingsmedlem for Venstre. Han er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 2009.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V)
Kim BovéKim Bové
Årsløn eksklusiv pension: 766.174 kroner
Arbejdsfunktioner: Bistå ministeren i forhold til presse, kommunikation og rådgivning.

50-årige Kim Bové var pressechef i Troels Lund Poulsens tidligere ministerium Erhvervs- og Vækstministeriet, men i forbindelse med dannelsen af trekløverregeringen i november 2016 ansatte Troels Lund ham som sin særlige rådgiver. Før Bové blev pressechef i Erhvervs- og Vækstministeriet, var han pressechef i Landbrug & Fødevarer. Han er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har været souschef på Berlingske erhvervsredaktion og nyhedschef på Børsen.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V)
Mark ThorsenMark Thorsen
Årsløn eksklusiv pension: 745.893 kroner
Arbejdsfunktioner: Rådgive og bistå ministeren blandt andet i forhold til presse-, kommunikations- og analyseopgaver.

Mark Thorsen har arbejdet sammen med Inger Støjberg i en del år. 35-årige Mark Thorsen var nemlig også Støjbergs særlige rådgiver fra 2009 til 2011, hvor hun var beskæftigelsesminister i VK-regeringen. Siden har Mark Thorsen også været ansat som Støjbergs rådgiver, mens hun var politisk ordfører for Venstre. Mark Thorsen er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 2008 og har arbejdet for Venstre siden 2005, hvor han startede som studentermedhjælper.

Læs Altingets interview med Mark Thorsen, der handler om arbejdet som særlig rådgiver.

Minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde Eva Kjer Hansen (V)
Morten FlindtMorten Flindt
Årsløn eksklusiv pension: Endnu ikke oplyst af Moderniseringsstyrelsen
Arbejdsfunktioner: Endnu ikke oplyst af Moderniseringsstyrelsen.

Med Eva Kjer Hansen tilbage på regeringsholdet er Morten Flindt også vendt tilbage i rollen som særlig rådgiver. Han havde samme stilling, da Eva Kjer Hansen var miljø- og fødevareminister. Efter hun trak sig, arbejdede han som politisk konsulent for hende på Christiansborg, indtil han i august sidste år blev chefkonsulent i stakeholder relations hos TDC Group.

Tidligere har 37-årige Morten Flindt arbejdet som regulatory affairs manager i House of Prince og public affairs-konsulent hos Burson-Marsteller. Han er uddannet cand.mag. i historie og retorik fra Københavns Universitet.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V)
Rasmus BebeRasmus Bebe
Årsløn eksklusiv pension: Endnu ikke oplyst af Moderniseringsstyrelsen
Arbejdsfunktioner: Endnu ikke oplyst af Moderniseringsstyrelsen.

Rasmus Bebe kommer fra en stilling som pressechef i Danske Rederier, som han forlod 1. maj efter tre år på posten. Oprindeligt var planen, at han skulle videre til en stilling som seniorrådgiver hos Radius Kommunikation, men nu ender han i stedet på Slotsholmen. Det er ikke ukendt terræn for 34-årige Rasmus Bebe, der har en baggrund som cand.scient.adm. fra Roskilde Universitet. Han har nemlig tidligere arbejdet som politisk konsulent og kontorleder i Venstre. Tidligere har han også arbejdet som fuldmægtig i Udenrigsministeriet.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V)
Andreas ThyrringAndreas Thyrring
Årsløn eksklusiv pension: 736.721 kroner
Arbejdsfunktioner: Rådgivning af ministeren.

32-årige Andreas Thyrring har tidligere været ansat som politisk konsulent i Venstres Center for Kommunikation og Politik på Christiansborg, inden han blev særlig rådgiver for Lilleholt. Thyrring er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 2012.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V)
Anders JacobsenAnders Jacobsen
Årsløn eksklusiv pension: 710.733 kroner
Arbejdsfunktioner: Særlig rådgiver, pressehåndtering.

Anders Jacobsen og Ellen Trane Nørby har hængt sammen, lige siden han blev hendes politiske kommunikationsmedarbejder i 2007. Han har også været Trane Nørbys kampagneansvarlige ved folketingsvalgene i 2007, 2011 og 2015. 30-årige Anders Jacobsen er uddannet cand.merc.(kom.) fra Copenhagen Business School.

Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V)
Thomas Bille WinkelThomas Bille Winkel
Årsløn eksklusiv pension: 766.141 kroner
Arbejdsfunktioner: Særlig rådgiver for ministeren, herunder pressebetjening og generel politisk rådgivning.

45-årige Thomas Bille Winkel forlod i april 2017 sin stilling som pressechef i Sundhedsministeriet for at blive særlig rådgiver for Sophie Løhde. Den stilling havde han besat i fem år, og han var kendt for at være en af Slotsholmens mest driftssikre pressechefer. Tidligere har han også været pressechef i Integrationsministeriet i otte år, kommunikations- og pressechef i det tidligere Ministerium for By, Bolig og Landdistrikter og pressemedarbejder i Justitsministeriet. Thomas Bille Winkel er uddannet cand.comm. fra Roskilde Universitet i 2001.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V)
Thomas le DousThomas le Dous
Årsløn eksklusiv pension: 708.497 kroner
Arbejdsfunktioner: Ministerens faglige og politiske rådgiver.

39-årige Thomas le Dous har tidligere været seniorkonsulent i Dansk Ungdoms Fællesråd, før han blev særlig rådgiver. Le Dous har været kampagneleder for Lauritzen i de seneste tre folketingsvalgkampe, og de to kender hinanden helt tilbage fra dengang, hvor de begge var aktive i Venstres Ungdom. Thomas le Dous er bachelor i statskundskab fra Syddansk Universitet, 2003. Oven i bacheloren har han en række efteruddannelser, heriblandt den erhvervsøkonomiske diplomuddannelse fra CBS HD.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V)
Jesper KraftJesper Kraft
Årsløn eksklusiv pension: 777.353 kroner
Arbejdsfunktioner: Bistå ministeren med generel politisk rådgivning.

Jakob Ellemann-Jensen fandt sin særlige rådgiver i Venstres egne rækker. 35-årige Jesper Kraft har nemlig været en del af Venstres Center for Kommunikation og Politik siden 2010. Først som politisk konsulent, men han er siden steget i graderne. Han forlod stillingen som politisk chef for at blive særlig rådgiver. Han startede sit arbejde i Venstre som student for Søren Pind (V), og han har også været taleskriver for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Han er uddannet jurist fra Københavns Universitet i 2014.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K)
Lasse Broe HonoréLasse Broe Honoré
Årsløn eksklusiv pension: 753.723 kroner
Arbejdsfunktioner: Bistå ministeren i forhold til presse, kommunikation og politisk rådgivning.

Inden Lasse Honoré startede som særlig rådgiver, var han public affairs director hos Rud Pedersen. 33-årige Lasse Broe Honoré har blandt andet tidligere arbejdet som kampagnechef for Konservative og har i perioden marts 2010 til marts 2011 været landsformand for Konservativ Ungdom. Han er uddannet cand.scient.pol. fra Syddansk Universitet i 2010.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA)
Søren Poul NielsenSøren Poul Nielsen
Årsløn eksklusiv pension: 730.000 kroner
Arbejdsfunktioner: Særlig rådgiver for ministeren.

40-årige Søren Poul Nielsen forlod sin stilling som uddannelsesleder på Professionshøjskolen Metropol, hvor han siden 2010 har haft ansvar for lærerfaglig efter- og videreuddannelse, da han blev særlig rådgiver. Før han begyndte hos Metropol, har han beskæftiget sig med uddannelsesområdet ved Danmarks Evalueringsinstitut, hvor han har været medforfatter på en række rapporter for Uddannelses- og Forskningsministeriet. Søren Poul Nielsen er uddannet cand.mag. i klassisk filologi og retorik fra Københavns Universitet i 2006.

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA)
Frederik WiedemannFrederik Wiedemann
Årsløn eksklusiv pension: 777.354 kroner
Arbejdsfunktioner: Rådgivning af ministeren, varetagelse af presse- og informationsarbejde.

Det er en rådgiver med liberal baggrund, som Ole Birk Olesen ansatte, da han i sin tid blev transportminister. Frederik Wiedemann er medstifter af den liberale tænketank Cepos. Foruden det har 47-årige Wiedemann tidligere været digital direktør på Politiken. Han har også været embedsmand i både Statsministeriet og Finansministeriet. Han er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet.

Ældreminister Thyra Frank (LA)
Michael Bo ChristensenMichael Bo Christensen
Årsløn eksklusiv pension: 710.733 kroner
Arbejdsfunktioner: Særlig rådgiver, pressehåndtering.

35-årige Michael Bo Christensen kom fra en stilling som politisk konsulent hos Liberal Alliance på Christiansborg. I løbet af sin tid hos partiet på Christiansborg har han også været et smut forbi partiets presse- og kommunikationsafdeling som pressekonsulent. Det politiske arbejde ligger Michael Bo Christensen meget nært. Før han blev ansat hos Liberal Alliance, har han også arbejdet som politisk assistent og studentermedhjælper hos Venstre på Christiansborg. Han er uddannet cand.soc. i politisk kommunikation og ledelse fra CBS.

Privat har han også tæt forbindelse til Liberal Alliance, da han er søn af folketingsmedlem og byrådsmedlem i Slagelse Villum Christensen (LA).

Kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA)
Som regeringens eneste minister har Mette Bock ingen særlig rådgiver.

Forrige artikel Dagens overblik: Partier er klar til at tillade kæmpevindmøller på land, og ny EU-datalov koster dyrt Dagens overblik: Partier er klar til at tillade kæmpevindmøller på land, og ny EU-datalov koster dyrt Næste artikel Pelle Dragsted gør boet op: Venstrefløjen skal droppe identitetspolitikken Pelle Dragsted gør boet op: Venstrefløjen skal droppe identitetspolitikken