Se listen: Nationalpartiet, Storbypartiet og Stenroserne og alle andre små partier er milevidt fra at kunne stille op til valget

OPSTILLING: De små partier har travlt, hvis de skal nå at samle nok vælgererklæringer ind til at kunne stille op til næste folketingsvalg, viser ny opgørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet. 

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Med mindre end et år til næste folketingsvalg mangler Nationalpartiet 18.379 støtteerklæringer fra vælgere, hvis de skal nå med på stemmesedlerne næste gang. Det viser tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, som har offentliggjort antallet af vælgererklæringer for alle små partier, der har oprettet sig i indsamlingssystemet.

Med 1730 vælgererklæringer ligger Nationalpartiet ellers øverst på listen som det parti, der er tættest på at kunne stille op til folketingsvalg. Herfra går det dernedad med eksempelvis 649 støtteerklæringer til Feministisk Initiativ, 142 til Stram Kurs og en lang række partier med mindre end 10.

Et nyt parti skal bruge 20.109 vælgererklæringer for at blive berettiget til at stille op til folketingsvalg.

Fik afvist tusindvis af vælgererklæringer
Der var i 2016 stor blæst om Nationalpartiets indsamling af vælgererklæringer. Partiet mente selv at have indsamlet nok erklæringer til at kunne stille op til valget, men Økonomi- og Indenrigsministeriet godkendte ikke partiets erklæringer.

Problemerne for Nationalpartiet opstod i forbindelse med, at man gik fra et papirbaseret system, hvor man som vælger skrev under på en liste, til et digitalt system, hvor man kan give sin støtte ved hjælp af NemId.

De gamle papirbaserede vælgererklæringer skulle derfor overføres til det nye system. Nationalpartiet makulerede derefter de gamle papirerklæringer, men de skulle have været brugt som dokumentation, og partiet kunne derfor ikke få de nyindtastede erklæringer godkendt.

Partierne Nye Borgerlige og Kristendemokraterne har fået indsamlet nok vælgererklæringer, og kan derfor stille op ved næste valg.

Se hele listen over partiernes indsamlede vælgererklæringer her:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00