Se listen: Så populære er partilederne

Det trækker op til en hektisk valgkamp. Partiledernes popularitet kan være med til at påvirke valgresultatet. Du kan se, hvordan de 15 partiledere fordeler sig her i artiklen.

Søren Pape Poulsens popularitet overstiger alle partiledernes. Også de borgerliges statsministerkandidat Jakob Ellemann-Jensens. 
Søren Pape Poulsens popularitet overstiger alle partiledernes. Også de borgerliges statsministerkandidat Jakob Ellemann-Jensens. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sofie Ewertsen Nissen

Henrik Vindfelt, Marianne Karlsmose og Franciska Rosenkilde.

I gruppen af historisk mange partiledere på valg indtager de tre politikere fra henholdsvis Grøn Alliance, Kristendemokraterne og Alternativet en bundplacering, når vælgerne svarer på, om de er positivt stemt over for dem eller ej. Det viser en ny måling foretaget af Epinion for Altinget og DR.

Og det kan vise sig at være en ulempe. For som vælger får du en fortælling om partilederne, hver gang en frisk meningsmåling lander i medierne. Og den har det med at forstærke sig selv, fortæller valgforsker Kasper Møller Hansen.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

 

Kendisfaktor spiller ind

Partiledernes popularitet blandt vælgerne kan både trække partiet op og ned. Sidstnævnte kan især ske, hvis partilederen er ombundet af skandalesager.

Sådan lyder det fra valgforsker Kasper Møller Hansen, der blandt andet henviser til, hvordan en række sager omkring daværende Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen kostede partiet flere hundredtusinder stemmer i 2015.

En af grundene til, at lederne fra de mindre partier er placeret så lavt, er ikke nødvendigvis skandaler. Det kan i stedet skyldes, at de stadig er ukendte, forklarer Kasper Møller Hansen og tilføjer, at de ikke har haft samme eksponering, som nogle af de andre partiledere. 

Kan accelere en nedadgående proces

I bunden finder man også Morten Messerschmidt, der er nyslået formand for Dansk Folkeparti. Her svarer 13 procent af vælgerne, at de har et positivt syn på ham, mens hele 72 procent er negativt stemt over for ham.

Vælgernes placering vækker ikke undren hos Kasper Møller Hansen. Men en meningsmåling som denne kan gøre det endnu sværere at vende skuden, vurderer han.

”En meningsmåling kan faktisk accelere en allerede nedadgående proces. Vælgerne ønsker simpelthen ikke at stemme på en, hvor man kan se, at stemmen kan gå til spilde. Det gælder også i forhold til de nye, mindre partier," siger valgforskeren.

Læs også

Pape er mere populær end Ellemann

Meningsmålingen viser, at vælgerne er mest positivt stemt over for Søren Pape Poulsen. 

”Det kunne gøre ham til et interessant bud på at samle den borgerlige fløj,” siger valgforsker Kasper Møller Hansen.

Han tilføjer, at den konservative formand nok ikke vil bruge sin popularitet som argument for at udråbe sig selv som de borgerliges leder. Men at meningsmålinger som denne klart kan bruges til at positionere sig overfor vælgerne og imod de andre partiledere.

”De, der står øverst, vil nok bryste sig af det. De kan måske forvente, at der bliver lyttet mere til dem, og at de måske står bedre i en forhandling i forhold til andre partiledere," siger Kasper Møller Hansen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00