Villy Søvndal på valgnatten 2007
SF er det parti, der udnytter sine mandater dårligst, hvis man måler på antallet af omtaler i den skrevne presse. (Foto: Rasmus Flindt/Altinget.dk)

SF dårligste folketingsgruppe til at få presse i 2009

28. december 2009 kl. 12:16
SYNLIGHED: Folketingsmedlemmerne for SF fik mindst omtale i pressen i 2009, mens konservative medlemmer ligger på en suveræn førsteplads. Det viser Altinget.dks kortlægning.
| Flere

SF har i flere år været på vej fremad i meningsmålingerne med raske skridt og har efterhånden længe stået til at blive Danmarks tredjestørste parti med mere end 30 mandater.

Medvinden i meningsmålingerne afspejles imidlertid ikke i, hvor meget omtale partiets folketingsmedlemmer får.

En ny undersøgelse fra Infomedias analyseafdeling for Altinget | Christiansborg af samtlige folketingsmedlemmers synlighed i den skrevne presse i 2009 viser nemlig, at SF er det parti, der får færrest omtaler i pressen pr. mandat i Folketinget.

Den gennemsnitlige SF'er er således kun blevet omtalt knap 1.500 gange i 2009 - et stykke under den gennemsnitlige socialdemokrat, der ligger på 1.566 omtaler, og langt under det gennemsnitlige konservative folketingsmedlem, der fik ikke færre end 6.691 omtaler i 2009.

SF lægger vægt på æteren
SF's gruppeformand tager imidlertid ikke undersøgelsen tungt:

"Det afgørende for SF i denne valgperiode er, at vi ved næste valg er gået frem fra vores nuværende 23 mandater, og at vi samlet i oppositionen har 90 mandater ved næste valg. For tiden bidrager vi pænt til begge dele. Derfor kunne jeg jo være lidt spids og sige, at vi åbenbart vælger vores udmeldinger med større omhu end andre," siger Ole Sohn.

Infomedias undersøgelse er baseret på folketingsmedlemmernes omtaler i den skrevne presse og på en række net-medier - men medtager ikke omtaler i radio og tv. Det kan være med til at forklare SF's bundplacering, mener Ole Sohn:

"Vi lægger meget vægt på at komme ud i de æterbårne medier. Det er ikke sådan, at vi har en ordre til vores folketingsmedlemmer om hellere at gå i radioen end at skrive et indlæg - men jeg ved bare, at der er mange af os - inklusive mig selv - der gør det på den måde. Men selvfølgelig betyder det da også noget at være citeret i aviser, og jeg vil oven på den her undersøgelse selvfølgelig også fortælle gruppen, at der er et udviklingspotentiale," siger Sohn, der i 2009 selv er havnet på plads nr. 37 på listen med i alt 3.540 omtaler.

K får klar sejr
Konservative har i modsætning til SF grund til tilfredshed med undersøgelsen. Ikke alene scorer de en suveræn førsteplads i forhold til medlemmernes gennemsnitlige omtale - det er også det eneste parti med fire medlemmer placeret i top-10, fortæller senior medieanalytiker Søren Langelykke fra Infomedia:

"De konservative folketingsmedlemmer har en bemærkelsesværdig høj synlighed i medierne. Næste hver fjerde omtale er af en konservativ, selvom de kun sidder på godt hver 10. stol i folketingssalen. Det er naturligvis især de konservative ministre, der tiltrækker sig opmærksomheden, og det er de altså langt bedre til end deres kollegaer fra Venstre. I regeringen overgås Lene Espersen, Brian Mikkelsen, Connie Hedegaard og Jakob Axel Nielsen kun af to venstrefolk, nemlig den nuværende og den tidligere statsminister. Og både Lene Espersen og Brian Mikkelsen er mere synlige end navne som Helle Thorning-Schmidt, Pia Kjærsgaard og Villy Søvndal," forklarer han.

Meget mere om undersøgelsen - herunder alle 179 folketingsmedlemmers presse-hitliste for 2009 - på Altinget | Christiansborg (kræver abonnement, bestil en måneds gratis prøveabonnement hér: http://www.altinget.dk/logind.aspx)

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK