SF: Kommission skal undersøge håndtering af Jæger-bog

JÆGER-BOG: Forsvarets håndtering af Jæger-bogen bør stilles for en kommissionsundersøgelse, mener Holger K. Nielsen, forsvarsordfører for SF.

SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, kræver, at forsvarets håndtering af Thomas Rathsacks bog "Jæger - i krig med eliten" sættes for en kommissionsundersøgelse.

Forsvaret burde have orienteret Folketingets forsvarsordførere om, at Jæger-bogen ifølge flere højtstående militære kilder, bl.a. jægerkorpsets chef, Michael Hyldgaard, og chefen for operationsdivisionen i Hærens Operative Kommando (HOK), Henrik Sommer, kunne udkomme. Det mener Holger K. Nielsen og udtaler ifølge Politiken:

"Det er en meget væsentlig oplysning, at de to - som er tættest på styrkerne i Afghanistan - mener, at det vil gøre større skade end gavn at stoppe bogen. Vi skal have en uvildig undersøgelse af hele forløbet om bogen."

Holger K. Nielsen mener, at der er usikkerhed omkring, hvad forsvarsminister Søren Gade (V) har vidst, når hans embedsmænd tilsyneladende har været inde over. Søren Gade kan ikke blive ved at hænge sig i, at hans embedsmænd vidste noget, som han ikke vidste, siger Holger K. Nielsen.

Selv med den seneste usikkerhed omkring ministerens rolle, mener Holger K. Nielsen dog ikke, at der er grund til, at ministeren træder tilbage.

Siden Thomas Rathsacks bog udkom, har forsvarschef Tim Sloth Jørgensen forladt sin stilling, og to ledende medarbejdere i Forsvarskommandoen er blevet suspenderet.

S: Chokerende oplysninger
Socialdemokraternes forsvarsordfører, John Dyrby Paulsen, er oprørt over de nye oplysninger i sagen.

"Det er faktisk lidt chokerende. Vi har fået at vide, at der var en sikkerhedsrisiko ved denne her bog. Vi er aldrig blevet orienteret om, at de, der er tættere på det operative niveau, havde den modsatte vurdering," siger John Dyrby Paulsen til Politiken. 

DF: Mellemregning er uinteressant
Dansk Folkeparti afviser foreløbig SF's krav om en kommissionsundersøgelse.

DF's forsvarsordfører, Ib Poulsen, mener, at mellemregningen er uinteressant, og at det ikke stiller sagen anderledes.

"Det interessante er, hvad forsvarschefen kommer og siger, er konklusionen. Det er nemlig det, som vi er gået ud fra. Forsvarsministeren kan sove trygt i nat. Nu afventer vi auditørundersøgelserne," siger Ib Poulsen ifølge TV 2 Nyhederne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Holger K. Nielsen

Fhv. MF (SF), minister og partiformand
cand.mag. i samfundsfag og dansk (Københavns Uni. 1979)

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

Ib Poulsen

Byrådsmedlem (DF), Thisted Kommune
skibsfører (Svendborg Navigationsskole 1989)

0:000:00