SF og R bakker op om Enhedslistens forslag om gratis tandlæge til unge

Gratis tandpleje til unge skal på finansloven, siger Mai Villadsen (EL). SF og Radikale bakker op om forslaget, men vil ikke lægge sig fast på finanslovsprioriteter endnu. S kalder forslaget "sympatisk".

Enhedslisten vil afsætte 750 millioner kroner til gratis tandlæge til unge.
Enhedslisten vil afsætte 750 millioner kroner til gratis tandlæge til unge.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Enhedslisten vil have et forslag om gratis tandpleje for unge i alderen 18-25 år med som et krav i de kommende finanslovsforhandlinger, fortalte politisk ordfører Mai Villadsen (EL) på partiets sommergruppemøde tirsdag:

"Gratis tandlæge, bedre hjælp til mennesker med handicap og flere rettigheder til fødende bliver centrale områder i efterårets finanslovsforhandlinger," sagde hun.

Konkret foreslår Enhedslisten at afsætte 750 millioner kroner til at udvide den eksisterende kommunale børne- og ungdomstandpleje til også at dække de 18-25-årige. Pengene skal ifølge partiet findes på forhandlingsreserven for finansloven 2022.

Ifølge Villadsen er forslaget et skridt mod at gøre voksentandplejen helt gratis på sigt:

"Vi vil sikre, at fællesskabet tager vare på dig, også når det gælder sundhedsproblemer med tænderne," sagde hun.

Fakta

Om forslaget

Enhedslisten vil have gratis, kommunal tandpleje for unge fra 18-25 år på dette års finanslov. Det skal ske ved at udvide den eksisterende kommunale børne- og ungdomstandpleje til også at dække de 18-25-årige.

Ifølge Enhedslisten kommer 38 procent ikke til tandlæge inden for de første to år efter overgangen fra børne- og ungdomstandplejen til voksentandplejen.

Sundhedsministeriet har opgjort omkostningerne i forbindelse med Enhedslistens forslag til at være 500-700 millioner for udvidelsen, der dækker de 18-25 årige efter besparelserne på udgifter til tilskud til voksentandplejen er indregnet. Dertil kommer udgifter til kapacitetsopbygning af den kommunale tandpleje.

Samlet vil Enhedslisten afsætte 750 millioner kroner til at sikre gratis tandpleje til unge under 25 år. Pengene vil partiet finde på forhandlingsreserven for finansloven 2022. 

En historisk mærkværdighed
Sidste år forkastede Folketinget et borgerforslag om skattebetalt tandlæge, men regeringens  støttepartier står sammen om et ønske om at sænke brugerbetalingen. 

"Det er en god idé, for det er jo en historisk mærkværdighed, at tandlæge koster penge. Præcis hvor snittet skal ligge, kan man så diskutere, men det er en god idé at starte med at udvide ordningen med børne- og ungdomstandpleje," siger sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R).

SF havde forslaget om gratis kommunal tandpleje for unge med til sidste års finanslovsforhandlinger, fortæller sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF).

"Det er et SF-forslag, så det bakker vi fuldt ud op om," siger hun.

Hvorfor skal tandlæge være gratis for unge frem for eksempelvis lavtlønnede eller modtagere af overførselsindkomster?

"Der er god musik i at prioritere de unge, for hvis de ikke får vedligeholdt deres tandpleje, kan de få nogle dårlige vaner og senere nogle dyre skavanker," siger Kirsten Normann Andersen.

Hun peger på, at regeringen og støttepartier på finansloven for 2020 blev enige om gratis tandpleje for de mest socialt udsatte.

Der blev i den forbindelse afsat 40 millioner kroner i 2020 og 60 millioner kroner årligt i 2021-2023 til etablering af en socialtandpleje i landets kommuner.

Grundlæggende er det jo en skam, at vi har brugerbetaling på de her forebyggende sundhedsindsatser.

Kirsten Normann Andersen (SF), Sundhedsordfører

S: Et sympatisk forslag
Selvom både SF og Radikale er positive over for forslaget, vil ingen af partierne love at have det med som krav, når regeringen indkalder til årets armlægning om finansloven:

"Der er også en række andre velfærdsområder, der er vigtige for os i år," siger Stinus Lindgreen. På sundhedsområdet nævner han psykiatrien og bedre forhold for fødende.

Heller ikke SF har lagt sig fast på årets finanslovsprioriteter:

"Det er rasende dyrt at fjerne brugerbetaling på det her område. Så vi kommer til at tage det i bidder, ligesom vi også har et ønske om at fjerne brugerbetaling på psykologer og fysioterapeuter," siger Kirsten Normann Andersen og tilføjer:

"Grundlæggende er det jo en skam, at vi har brugerbetaling på de her forebyggende sundhedsindsatser."

Socialdemokratiet kalder forslaget om gratis tandlæge for "sympatisk":

"Det er et sympatisk forslag og ikke noget, vi har nogen ideologisk modstand imod. Men det er også et meget dyrt forslag, og vi går ind i nogle finanslovsforhandlinger nu, hvor der ikke er råd til det hele. Så den endelige prioriteringsdiskussion må vi tage ved bordet," siger finansordfører Christian Rabjerg Madsen (S).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Stinus Lindgreen

MF (R), regionsrådsmedlem (R), Region Hovedstaden
ph.d. i bioinformatik (Københavns Uni. 2010)

Kirsten Normann Andersen

Gruppenæstformand (SF), formand for Social- og Ældreudvalget, MF (SF)
sygehjælper (Frederiksberg Hospital 1985)

0:000:00