S-SF og R strides om antal udlændinge

ANTAL: Antallet af udlændinge, som kommer til Danmark, betyder ifølge Margrethe Vestager (R) ikke noget. S og SF er grundlæggende uenige.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Marie Dissing SandahlMorten Øyen
Det er ikke afgørende, hvor mange udlændinge der kommer til Danmark, mener Margrethe Vestager (R ).

"Når jeg hører Dansk Folkeparti sige, antallet af udlændinge betyder noget, så er det, fordi de gerne vil danne et billede af Danmark som et land, der er truet og ved at blive oversvømmet, og hvor vi må leve i frygt," sagde Margrethe Vestager til Altinget.dk efter afslutningen på det radikale landsmøde i weekenden.

En afgørende skilleline
Dermed trækker den Radikale leder igen fronterne op mellem S-SF-alliancen og De Radikale, og hverken Socialdemokraternes integrationsordfører Henrik Dam Kristensen eller SF's ordfører på området Astrid Krag (SF) er enige med Vestager.

"Det er åbenlyst, at antallet har en betydning for muligheden for at integrere, og det er også en årsag til, at vi holder fast i 24-års-reglen. Der er forskelle på os og Radikale på det område, men vi er også forskellige partier," siger Henrik Dam Kristensen.  

SF's Astrid Krag mener, at Margrethe Vestagers tankegang vækker minder om Liberal Alliance og anerkender, at netop antallet af udlændinge er en afgørende skillelinie for de to partiers politik.

"Vi skal være realistiske og sige, at antallet betyder noget. Det kan man se på den kommunale integration, som i mindre grad lykkes i de kommuner, hvor der er flest indvandrere. Helt grundlæggende er åbne grænser en bombe under den danske velfærdsmodel," siger hun.

Men selvom spørgsmålet om antallet af udlændinge ifølge Astrid Krag illustrerer to forskellige grundholdninger til udlændingepolitik, så mener hun alligevel, at De Radikale og SF er enige om en mere ambitiøs integrationspolitik for dem, som kommer til landet.

SF: Ikke flere udlændinge
Konkret peger hun på vilkårene for asylansøgeres børn og uddannelsesniveauet for unge drenge med indvandrerbaggrund som to fikspunkter med høj prioritet for en potentiel rød regering.

"Og her er De Radikale jo heldigvis enige," lyder det.

Men antallet af udlændinge bliver ikke højere, hvis det står til Astrid Krag.

"Det er et fornuftigt niveau, vi har nu," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

0:000:00