Debat

SF: Mindst halvdelen af EU's budget skal gå til klimaindsatser

DEBAT: Mindst halvdelen af EU's budget skal gå til klima på baggrund af reelle indikatorer. Når Mette Frederiksen holder på et meget spinkelt budget, melder hun fra over for klimaambitionerne, skriver Margrete Auken og Kira Marie Peter-Hansen.

Danmark har traditionelt været et land, de andre lytter til, når der tales klima, mener&nbsp;<img alt="">Margrete Auken og Kira Marie Peter-Hansen.
Danmark har traditionelt været et land, de andre lytter til, når der tales klima, mener Margrete Auken og Kira Marie Peter-Hansen.Foto: Pressefoto/William Vest-Lillesoe
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Margrete Auken (SF) og Kira Marie Peter-Hansen (SF)
Medlemmer af Europa-Parlamentet

Så er det ved at være oppe over med EU's næste syvårige budget, der skal løbe fra 2021-2027. Kommissionen præsenterede sit udkast for knap to år siden, Folketinget har givet forhandlingsmandat til regeringen, og Europa-Parlamentets position ligger klar.

I denne uge mødes EU's stats- og regeringsledere så på et ekstraordinært topmøde, hvor de måske bliver enige om et budget, som så kun mangler Europa-Parlamentets godkendelse.

Den danske diskussion har stort set kun handlet om, hvor meget Danmark skal betale, og hvor stor en rabat vi kan få. Ud over denne tøven over for at betale, som sender et skidt signal om Danmarks vilje til at spille en rolle i EU, har denne spareiver skygget for stort set al tale om indhold.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

EU's retsstatsprincipper skal overholdes
For os er det for eksempel helt afgørende, at vi får et redskab, der kan bruges over for de medlemslande, der ikke overholder EU's retsstatsprincipper.

Den polske regering er godt i gang med at tage magten over landets retssystem ved blandt andet at ændre pensionsalderen for dommerne og på den måde tvinge dem fra deres poster.

Det er ikke et godt udgangspunkt i forhold til at få indflydelse på forhandlinger at komme tromlende til Bruxelles med strenge krav om beløb og rabat. 

Margrete Auken (SF) og Kira Marie Peter-Hansen (SF)
Medlemmer af Europa-Parlamentet

Den praksis vurderede EU-domstolen i november sidste år til at være i strid med EU's traktater. Viktor Orbán i Ungarn har længe modarbejdet EU's grundlæggende demokratiske værdier ved blandt andet at indskrænke den akademiske frihed og pressefriheden.

Mod begge lande er der rejst en såkaldt artikel 7-sag, men det er et alt for svagt instrument, og de nævnte lande er da også helt ligeglade.

Men EU er altså ikke bare en pengemaskine. Når Polen og Ungarn på den måde træder på demokratiet, skal det have økonomiske konsekvenser. EU-Kommissionen har derfor foreslået en mekanisme, der gør det muligt at tilbageholde EU-midler til medlemsstater, der ikke overholder retsstatsprincippet.

Det er ikke sikkert, at Europa-Parlamentet vil godkende et budget uden de her sanktionsmuligheder, og det må Mette Frederiksen og kollegaerne have i baghovedet.

Mindst halvdelen af budgettet skal gå til klima
Hun bør også forholde sig til, hvor stor en del af budgettet der skal gå til klimatiltag. Her var Kommissionens første udspil at øremærke 25 procent. Det er sølle fem procent mere end i det nuværende budget, og det lyder noget lavt med tanke på de grønne målsætninger, Kommissionen har sat sig.

I Den Grønne Gruppe mener vi, at mindst halvdelen af budgettet skal gå til klima, og det skal ske på baggrund af reelle indikatorer. Kampen mod klimakatastrofen er alvor.

EU's 2020-mål for CO2-reduktion var 20 procent, og den nye målsætning for 2030 er mindst 55 procent. Selvom det også er for lidt, i forhold til hvad der skal til (65 procent siger videnskaben), koster sådan en målsætning. Hvis man på forhånd insisterer på, at budgettet skal være så spinkelt som muligt, har man jo helt meldt fra over for klimaambitionerne.

Mette Frederiksen ender ude i hjørnet
Det er ikke et godt udgangspunkt i forhold til at få indflydelse på forhandlinger at komme tromlende til Bruxelles med strenge krav om beløb og rabat. Med Mette Frederiksens ultimative krav ender hun helt ude i hjørnet, og det er virkelig en skam.

Danmark har traditionelt været et land, de andre lytter til, når der bliver talt klima. Bare se på vores egen nye klimalov, som mange af vores europæiske kollegaer kigger misundeligt på.

Danmark bør være en grøn og humanistisk stemme i Rådet. Vi skal sikre, at medlemslande ikke ser stort på retsstatsprincipper, ligesom vi skal være førende på klimaet. Vi håber inderligt ikke, at Mette Frederiksen bare maler sig ud i ligegyldighedens krog. Det er sagen simpelthen for vigtig til.

Dokumentation

Temadebat om EU's store budgetslagsmål

De hårde forhandlinger om EU's syvårsbudget har nået sidste fase. Hvor stort skal budgettet være, og hvad skal pengene bruges til? Altinget tager debatten.

Set med danske briller bliver en af de store knaster selve størrelsen på budgettet, som Mette Frederiksen forsøger at holde på én procent af bruttonationalindkomsten. En anden stor knast bliver den danske milliardrabat på regningen til EU. Kan regeringen få lov at beholde rabatten i sin nuværende form, eller bliver den gradvist udfaset, som Charles Michel har lagt op til?

Altinget benytter anledningen og spørger et hold af debattører: Skal EU-budgettet være større, mindre eller bevare sin nuværende størrelse? Kan landbruget fortsætte med at få den samme form for støtte, hvis Europa skal være foregangskontinent for at redde klimaet? Skal det være en prioritet i budgettet, at EU kan konkurrere med Kina og USA på for eksempel det digitale område? Hvor skal der bruges henholdsvis flere og færre penge? Og skal EU kunne lukke pengekassen i for lande, der ikke lever op til de fælles værdier om retsstat og demokrati?  

Mød panelet her og følg debatten på Altinget EU den næste måned:

  • Nicolai Wammen (S), finansminister
  • Nikolaj Villumsen (EL), MEP
  • Pernille Weiss (K), MEP
  • Margrete Auken (SF) og Kira Marie Peter-Hansen (SF), MEP'er   
  • Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer
  • Peter Nedergaard, professor, Institut for Statskundskab, KU
  • Jan Høst Schmidt, seniorrådgiver i Tænketanken Europa
  • Anders Ladefoged, europapolitisk chef i Dansk Industri
  • Rasmus Andresen, De Grønne (Tyskland), MEP

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kira Marie Peter-Hansen

MEP (SF)
studerer bachelor i international relations (Vesalius College, Belgien)

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00