SF'ere uenige om ramadan-middag

NYHED: Vi skal ikke tages til indtægt for en konservativ religiøs bevægelse, siger SF's Serdal Benli, der ikke vil benytte sin invitation ramadan-middag i Folketinget i aften.
SF'eren Serdal Benli vil ikke benytte sin invitation til ramadan-middagen i Folketinget: "Jeg vil ikke tages til indtægt for Zaman, der har holdninger langt væk fra SF's grundholdninger," siger Serdal Benli.
SF'eren Serdal Benli vil ikke benytte sin invitation til ramadan-middagen i Folketinget: "Jeg vil ikke tages til indtægt for Zaman, der har holdninger langt væk fra SF's grundholdninger," siger Serdal Benli.Foto: Altinget/Julie C. Christensen
Erik Holstein

"Zaman er en konservativ religiøs avis, og den er der ingen grund at alliere sig med som SF'er. Vi allierer os heller ikke med Indre Mission. Jeg vil ikke være med til at gøre Zaman stueren ved at deltage i ramadan-middagen."

Sådan siger Serdal Benli, der som kommunalbestyrelsesmedlem for SF med dansk-kurdisk baggrund har fået en invitation til den omstridte ramadan-middag, der mandag løber af stablen i Folketingets restaurant Snapstinget.

Langt fra SF's grundholdninger
Middagen er arrangeret af Benlis partifælle, folketingsmedlem Özlem Cekic, i samarbejde med avisen Zaman Scandinavia. Og det er netop sponsoren, der får Serdal Benli til at stå af.

For Zaman beskyldes for at være under kontrol af den stærkt omstridte islamiske Gülen-bevægelse, der ledes af iman Fethullah Gülen. Det afvises dog af den administrende direktør Kamil Subasi fra Zaman Scandinavia i en pressemeddelelse udsendt fredag.

"Men det skal han jo sige. I Tyrkiet er det en fast forståelse, at Zaman er en konservativ avis under indflydelse af Gülen-bevægelsen. De ligger meget langt fra SF's grundholdninger," siger Serdal Benli.

Kritikken fra DF og Kristendemokraterne er provinsiel. Problemet er ikke middagen, men sponsoren. Som politisk parti skal man passe på med, hvem man går i seng med.

Serdal Benli (SF)
Byrådsmedlem og formand for integrationsudvalget i Gladsaxe

Tvivlsom sengekammerat
Han understreger, at han bakker op om selve initiativet med en ramadan-middag - og lægger dermed klar afstand til de partier, der slet ikke mener, at et sådant arrangement bør finde sted på Christiansborg:

"Muslimerne er det største religiøse mindretal i Danmark, og jeg havde gerne deltaget i ramadan-middagen, hvis det havde været SF, der arrangerede den. Den kritik, som Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne er kommet med af selve middagen, er provinsiel. Problemet er ikke middagen, men sponsoren," siger Serdal Benli og tilføjer:

"Som politisk parti bør man passe på med, hvem man går i seng med."

SF's ledelsen kommer ikke
Kritikken af avisen Zaman som sponsor for middagen på Christiansborg kommer få dage efter, der opstod blæst om en af middagsgæsterne. Det drejer sig om Tyrkiets familieminister, Selma Aliye Kavaf, der er kendt for at betragte homoseksualitet som en sygdom.

I middagen deltager blandt andre Politikens chefredaktør Tøger Seidenfaden, den radikale leder Margrethe Vestager og - til manges overraskelse - den konservative socialminister Benedikte Kiær.

Selvom Özlem Cekic er medarrangør af ramadanmiddagen, deltager der af forskellige årsager ikke nogen repræsentanter fra SF's ledelse i middagen på Christiansborg.

Svaret fra Zaman
Det var ikke muligt for Altinget | Christiansborg at få en kommentar fra Özlem Cekic, men direktør Kamil Subasi fra Zaman Scandinavia præciserer nu forholdet mellem avisen Zaman og den religiøse leder Fethullah Gülen.

Kamil Subasi afviser, at der på nogen måde kommer donationer fra Gülen-bevægelsen til Zaman, men afviser ikke, at avisen er inspireret af Gülen:

"Når vi i vores pressemeddelelser skriver, at der ikke er en forbindelse, så taler vi om, at der ikke er en organisatorisk forbindelse. Der er individer, foreninger, skoler og i dette tilfælde Zaman Skandinavia, der er inspireret af Gülen, og derfor finder vi det passende i vores mediekoncern at trykke og oversætte Gülens bøger," udtaler Kamil Subasi til Altinget | Christiansborg.

Kamil Subasi oplyser endvidere, at Zaman betaler 420 kr. pr. kuvert for foreløbig 190 tilmeldte til middagen på Christiansborg. Det bliver i alt ca. 80.000 kr.

Mere om sagen på Altinget | Christiansborg (abonnement)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00