Sidste punkt på Løkkes tjekliste: Derfor er seniorførtidspensionen vigtig

FORKLARING: Der foregår i øjeblikket forhandlinger om seniorførtidspensionen i Beskæftigelsesministeriet. Men hvad forhandler de om, hvornår kommer der en aftale, og hvorfor er det vigtigt for regeringen inden et valg? Få overblikket her.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) arbejder i disse dage på at lande den sidste aftale inden valget. 
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) arbejder i disse dage på at lande den sidste aftale inden valget. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Paradigmeskifte i udlændingepolitikken: Tjek. Investeringer i infrastruktur: Tjek. Ny sundhedsreform: Tjek.

Danskerne skal snart til folketingsvalg, og kigger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ned på sin tjekliste, er han formentlig også ved at være klar til at udskrive valget og officielt sætte valgkampen i gang.

Kun ét punkt mangler nu.

I Beskæftigelsesministeriet forhandles der i disse dage om at give bedre mulighed for tidlig tilbagetrækning for nedslidte. Konkret er der tale om en reform af den eksisterende ordning for seniorførtidspension, som regeringen forsøger at få på plads inden valget.

Men hvad er det helt præcist, de forhandler om, hvem forhandler, hvad er de enige og uenige om, og hvorfor er det overhovedet vigtigt lige nu?

I samarbejde med redaktør på Altinget: arbejdsmarked Søren Elkrog Friis og Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, giver Altinget her et overblik.

Hvad forhandler de om?
Hvis man har under fem år til folkepensionsalderen, er på arbejdsmarkedet og har været det længe, har man en særlig mulighed for at ansøge om førtidspension.

Ordningen kaldes seniorførtidspension og blev opfundet i 2011 af den daværende VK-regering med støtte fra Dansk Folkeparti og Radikale som et plaster på såret, da man afskaffede efterlønnen.

Seniorførtidspensionsordningen skulle gøre det lettere for nedslidte seniorer at trække sig tilbage, men kun 700 personer har fået adgang til ordningen, selv om estimatet i 2011 lød på 8.000 personer.

Læs mere: Langt færre end forventet får adgang til redningsplanke for nedslidte seniorer

Der forhandles derfor om at forbedre ordningen, så den fremover kan fungere efter hensigten.

Hvem er med i forhandlingerne?
Regeringspartierne forhandler med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale om aftalen.

Læs også

Hvorfor er det vigtigt lige nu? 
Det er først og fremmest vigtigt, fordi der er kommet en bred erkendelse af, at det er for svært at få seniorførtidspension.

Men anledningen til forhandlingerne er Socialdemokratiets forslag om differentieret pensionsalder, som skal give særlig ret til tidlig tilbagetrækning for lønmodtagere i særlige brancher og lang anciennitet på arbejdsmarkedet.

Derfor udgør det også et element i forhandlingerne, selv om regeringspartierne er imod forslaget.

Men hvis regeringen lykkes med at lukke en aftale om seniorførtidspension inden valget, vil det formentlig også tage brodden af Socialdemokratiets udspil.

Med en aftale vil statsminister Lars Løkke Rasmussen kunne pege på, at han har gjort noget konkret for at løse problemet for nedslidte, mens Socialdemokratiets udspil kan fremhæves som varm luft.

Hvad er de enige om?
Regeringen og de partier, der forhandler, er enige om at give nedslidte arbejdere en bedre mulighed for tidligere tilbagetrækning.

Muligheden eksisterer allerede i form af førtidspension og seniorførtidspension, men kriterierne har vist sig at være så stramme, at det er meget få, der reelt får adgang.

Derfor er seniorførtidspensionen blevet den fællesnævner, som partierne kan mødes om ved forhandlingsbordet.

Hvad er de uenige om?
Regeringen og Radikale forholder sig skeptisk til forslaget om differentieret pensionsalder, selv om Socialdemokratiet kræver, at det bliver diskuteret som et led i forhandlingerne om seniorførtidspension.

Dansk Folkeparti er åbne over for differentieret pension, men både de og regeringen kritiserer samtidig Socialdemokratiet for ikke at ville sætte navn på de faggrupper, som de forestiller sig skal have ret til at gå tidligere på pension.

Samtidig undrer regeringen og Dansk Folkeparti sig over finansieringen, og mere konkret hvor mange mennesker der kan få ret til tidligere folkepension for de tre milliarder kroner årligt, som S vil afsætte til formålet.

Diskussionen har senest ført til en konkret taldebat, hvor Lars Løkke Rasmussen blandt andet hævder, at kun 2.850 personer vil kunne nyde glæde af Socialdemokratiets udspil, mens S-formand Mette Frederiksen modsat taler om 6.000 personer. 

Socialdemokratiet kritiserer omvendt også beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og regeringen for ikke at være konkrete nok.

Læs mere: S sår tvivl om aftale om nedslidning: Troels Lund drukner os i temamøder

De mener ikke, at uenigheden om differentieret pensionsalder skal forhindre en forbedring af seniorførtidspensionen, og de hævder, at ministeren drukner partiet i temamøder i stedet for at diskutere reel politik.

Hvornår kommer der en aftale?
Regeringen vil frem for alt gerne have en aftale om seniorførtidspension med Dansk Folkeparti og Radikale, men det vil samtidig være svært at nægte Socialdemokratiet at komme med, hvilket Dansk Folkeparti heller ikke vil bryde sig om.

Det mest sandsynlige er derfor, at Socialdemokratiet går med, men i samme åndedrag gør det klart, at aftalen kun er en begyndelse, hvis man skal hjælpe de nedslidte.

Både beskæftigelsesministeren og Dansk Folkeparti har signaleret, at de tror og håber på en aftale i starten af april.

De seneste meldinger lyder dog på, at forhandlingerne stadig ikke nået til et stadie, hvor der er konkrete forslag på bordet og reelle forhandlinger om seniorførtidspensionen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00