Kommentar af 
Signe Bøgevald Hansen

Signe Bøgevald: Afskaffelse af frit gymnasievalg er en katastrofe

KOMMENTAR: Det er sørgeligt, at kvaliteten på vores gymnasier skal lide under behovet for ensretning og ligemageri. Forslaget om at afskaffe det frie gymnasievalg løser ikke integrationsproblemerne – det fordeler dem blot, skriver Signe Bøgevald.

Det kommer ikke til at hjælpe på integrationsproblemerne, hvis man afskaffer det frie gymnasievalg, skriver Signe Bøgevald.
Det kommer ikke til at hjælpe på integrationsproblemerne, hvis man afskaffer det frie gymnasievalg, skriver Signe Bøgevald.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Et flertal i Folketinget står nu til at afskaffe det frie gymnasievalg og gymnasiernes selvstyre. Det er et udtryk for ligemageri og ensretning – til skade for elevernes mulighed for at vælge og vrage mellem gymnasierne samt gymnasiernes mulighed for at konkurrere på faglighed.

Vi unge har god grund til at føle os vrede og svigtede. Ikke nok med, at fagligheden og dannelsen gradvist er blevet afmonteret i gymnasierne, så vil man også afskaffe de unges mulighed for selv at vælge og vrage mellem gymnasierne nu.

Der er reelle og meget bekymrende problemer med elever med muslimsk baggrund på en række gymnasier i Danmark. Det så man blandt andet med Viby Gymnasiums rapport, der klargjorde alvorlige problemer med vold, trusler og slagsmål på gymnasiet. Men gymnasierne er ikke til for at føre integrationspolitik.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har en ambition om, at der maksimum på være 30 procent tosprogede elever på samtlige gymnasier i Danmark. For nylig kunne man læse resultaterne fra den ekspertgruppe, der skal hjælpe regeringen med en model, der kan være med til at opnå ovenstående mål.

Fakta
Signe Bøgevald Hansen (født 1998) er formand for Liberal Alliances Ungdom.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Her bliver forslået en såkaldt "klyngemodel", hvor eleverne fordeles på tre gymnasier inden for deres nærområde – uden mulighed for at blive optaget på gymnasier uden for dette område.

Først og fremmest ville det være en katastrofe for eleverne selv. De vil ikke længere have mulighed for at vælge et gymnasium uden for klyngen. På trods af, at der måske netop her ligger et gymnasium, der i langt højere grad passer til den enkelte. Måske er du som elev interesseret i musik og ønsker at fordybe dig i dette.

I stedet for at løse integrationsproblemerne særskilt, så fordeler man dem blot rundt på gymnasierne og læsser problemerne over på elever og gymnasier.

Signe Bøgevald Hansen

Men det gymnasium, der tilbyder en spændende musiklinje og særlige muligheder for musikalske elever, er placeret uden for din klynge, og derfor kan du ikke søge ind der. Eller måske er du en elev, der gennem hele din grundskoletid har oplevet sociale problemer og mobning på din lokale folkeskole, og ønsker derfor at komme væk.

Det kan du heller ikke med den nye klyngemodel. Her kan du være tvunget til at gå i gymnasium med de selvsamme elever, der gav dig problemer i grundskoletiden, fordi du vil blive tvunget til at vælge et lokalt gymnasium.

For det andet så ville klyngemodellen også være en katastrofe for gymnasierne selv. Selvejet vil blive fuldstændigt ødelagt sammen med muligheden for konkurrence.

Det ville ikke længere give mening for gymnasierne at specialisere sig, konkurrere på kvalitet og tilbyde anderledes former for undervisning, idet gymnasierne ikke længere ville være afhængige af at tiltrække eleverne til netop deres gymnasium. Eleverne vil nemlig blot komme automatisk, uanset den kvalitet, gymnasierne udbyder.

Det er sørgeligt, at kvaliteten på vores gymnasier skal lide under behovet for ensretning og ligemageri, som lader til at være en af de bærende drivkræfter bag forslaget. I stedet for at løse integrationsproblemerne særskilt, så fordeler man dem blot rundt på gymnasierne og læsser problemerne over på elever og gymnasier. Samtidig med, at man også afskaffer friheden og ansvaret for at vælge gymnasium selv.     

Klyngemodellen ville betyde en reel afskaffelse af det frie gymnasievalg, som vi har, og det ville betyde en væsentlig lavere kvalitet på gymnasierne. Det kan eleverne og gymnasierne med god grund være vrede over.

-----

Signe Bøgevald Hansen (født 1998) er formand for Liberal Alliances Ungdom. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Signe Bøgevald Hansen

Politisk konsulent, Sundhed Danmark
kandidat i statskundskab (Aarhus Uni. 2023)

0:000:00