Debat

Sikkerhedsbranchen: Kom ind i kampen for kontanterne

DEBAT: I evalueringen af kontantreglen mangler der helt afgørende overvejelser omkring samfundets robusthed og retten til privatliv i evalueringen. Det er bekymrende, skriver Kasper Skov-Mikkelsen.

Afskaffelsen af kontanter er farlig for samfundets sikkerhed, borgeres privatliv og udsattes overlevelse, skriver Kasper Skov-Mikkelsen.
Afskaffelsen af kontanter er farlig for samfundets sikkerhed, borgeres privatliv og udsattes overlevelse, skriver Kasper Skov-Mikkelsen.Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kasper Skov-Mikkelsen
Direktør i SikkerhedsBranchen

11. december kom Erhvervsstyrelsen med en såkaldt ’Evaluering til brug for revision af kontantreglen’.

Kontantreglen er den, der tilsiger, at butikker og andre, der sælger ydelser, skal modtage kontanter - noget forbrugerombudsmanden har været nødt til at understrege endnu engang under coronakrisen, hvor flere butikker, helt i strid med Sundhedsstyrelsens anbefalinger, nu pludselig ikke ville tage imod kontanter.

Evalueringen af kontantreglen er sådan set ædruelig nok – hvis man ser den i lyset af lempelsens egentlige hensigt, nemlig i forhold til at mindske risikoen for røverier. Vi har heldigvis i en længere periode set et faldende antal af røverier i butikkerne. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Det er såre sandt. Det har bare intet at gøre med kontantreglen. For som rapporten også selv konkluderer, så har røverierne været faldende i en lang årrække - også længe før de nye lempelser blev indført i 2018.

Det, der for alvor bekymrer mig, er, at der mangler helt afgørende overvejelser omkring samfundets robusthed og retten til privatliv i evalueringen. 

Flere banker og kommuner promoverer åbenlyst ideen om det kontantløse samfund. Er det virkelig sådan et samfund, vi ønsker?

Kasper Skov-Mikkelsen
Direktør, Sikkerhedsbranchen

Overvågning bliver hverdag 
Privatlivet er nævnt med én forkølet linje: ”Derudover anfører flere organisationer også argumentet om retten til privatliv. Argumentet er, at kontanter er det eneste betalingsmiddel, der er 100 procent anonymt”.

Det er til gengæld fuldkomment korrekt. Kan vi ikke blive enige om, at kontanterne er vores eneste mulighed for at fravælge digital overvågning af vores betalinger og forbrugsmønstre?

Måske er det også derfor, vi ser, at Kina helt bevidst går efter at gøre hele landet kontantløst, så de bedre kan overvåge borgernes brug af penge og få total kontrol over alle pengeoverførsler – her har man fra statens side lukket 30.000 hæveautomater og vil gøre borgerne kontantløse i løbet af få år.

Herhjemme er der mange, der ønsker at følge i hælene på Kina. Flere banker og kommuner promoverer åbenlyst ideen om det kontantløse samfund. Er det virkelig sådan et samfund, vi ønsker? Og her undlader jeg så at gå i dybden med finansieringen, for mon ikke et digitaliseret monopol kommer til at koste os dyrt i gebyrer?

Jeg har allerede oplevet, at jeg skal betale gebyrer, når jeg har betalt med kort. Jeg går ikke ind for afskaffelse af de elektroniske betalingsmetoder, men det er vigtigt for danskerne at have muligheden for at kunne benytte begge betalingsformer og helt frit vælge.

Lige så slemt er det, at Erhvervsstyrelsen slet ikke beskæftiger sig med samfundets robusthed. Det kræver ikke meget fantasi at forestille sig, hvad et cyberangreb eller bare et seriøst nedbrud på de elektroniske betalingsformer ville medføre, hvis det varede mere end et par timer.

I dag er der i øvrigt større risiko for at blive svindlet på nettet end for at få hugget sine penge på gaden – de kriminelle er naturligvis flyttet derhen, hvor pengene sidder mest løst. De er blevet cyberkriminelle - og det kan ses i statistikkerne.

Jeg bliver nødt til at spørge: Er vi interesseret i at gøre vores land mere sårbart? Lige nu er vi direkte på vej imod et kontantløst samfund, og vi ser allerede nogle af konsekvenserne udspille sig for øjnene af os.

Skubber udsatte ud i kriminalitet
Samme dag, som evalueringen udkom, lukkede nogle af bankerne nemlig endegyldigt ned for kontantkasserne i deres banker, hvilket efterlod hjemløse og socialt udsatte, der ikke er i stand til at huske en pinkode eller passe på et kreditkort, med et helt akut problem: Hvor skal de så kunne hæve de ydelser, de er berettiget til?

Før foregik det nemlig med en hjælper, der kunne stå inde for identiteten på borgeren, eller med en særlig fuldmagt fra eksempelvis Kofoeds Skole. Det var service. Og det gider bankerne så ikke levere mere – hvis borgerne vil have kontanter, må de ud til hæveautomaterne på gaderne. Automater, som mange hjemløse altså ikke kan bruge.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) skrev dagen efter til Gadejuristen, at man havde lavet en midlertidig løsning på problemet – to banker på Vesterbro havde allernådigst indvilliget i at udbetale kontanter et par måneder frem. Hvis altså borgerne - mennesker, der har så store problemer, at de ikke kan bruge et kort eller huske en pinkode - lige bestilte pengene fire dage før…

Gadejuristen, som taler med myndighederne, er rystet over manglen på handling. De socialt udsatte tyer nemlig til prostitution eller kriminalitet, hvis de ikke får deres ydelser – det er det eneste alternativ, de kender.

Kontanter har central funktion 
I SikkerhedsBranchen er vi ikke modstandere af fremtiden eller digitale løsninger – der er ikke noget galt med hverken MobilePay eller kreditkort, men der er altså heller ikke noget galt med kontanter. 74 procent svarede, at de ønsker at bevare kontanterne i en undersøgelse, vi fik lavet i forsommeren. 

Kontanter har faktisk en helt central funktion, både for de svage og udsatte, for vores muligheder for at bruge vores egne penge uden overvågning (og gebyrer) og for at sikre, at landet stadig virker og undgår totalt anarki under en større, elektronisk krise.

Derfor vil jeg på det kraftigste opfordre politikerne til at tage de duggede, digitale briller af og se på virkeligheden: Det er ligesom med elevatorer – bare fordi vi får dem, så afskaffer vi vel ikke trapper som sådan?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Skov-Mikkelsen

Direktør, SikkerhedsBranchen
cand.jur., LL.M.









0:000:00