Simon Emil Ammitzbøll-Bille vil ikke være leder af Liberal Alliance

FORMANDSSPIL: Nummer to i Liberal Alliance vil ikke forsøge at blive leder af partiet efter Anders Samuelsens afgang, meddelte han fredag.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille har længe været kronprinsen i Liberal Alliance, men han går ikke efter lederposten, som er ledig efter Anders Samuelsens afgang torsdag.

Det fortalte han pressen fredag på vej ind til første forhandlingsmøde med Mette Frederiksen om den kommende regering.

"Jeg har haft et unikt makkerskab med Anders Samuelsen. Derfor er Anders Samuelsens valgnederlag også mit, og jeg påtager mig det fulde medansvar for opgang og nedgang," sagde Ammitzbøll-Bille.

"Man skal være både døv og blind for ikke at kunne se, at Liberal Alliance er i en stor krise," sagde han.

Ved folketingsvalget onsdag gik Liberal Alliance hele ni mandater tilbage og endte med 2,3 procent af stemmerne lige over spærregrænsen. Partiets politiske ordfører, Christina Egelund, profil Joachim B. Olsen og selveste politisk leder, Anders Samuelsen, ryger nu ud af Folketinget.

Det fik i går Samuelsen til at træde tilbage.

Ole Birk: Jeg har ikke egenskaberne til at være partileder
Anders Samuelsen har ofte før sagt, at arvefølgen i partiet lå klar, og at det var Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der skulle tage over efter ham.

Men nu er spillet åbent. Ole Birk Olesen bevarer sin plads i Folketinget, men går ikke efter lederposten.

"Jeg synes, jeg er god til mange ting i politik, men jeg tror ikke, jeg har de egenskaber, der skal til for at være en god leder for et parti," sagde han fredag til pressen.

Vanopslagh afviser ikke at gå efter lederskabet
Flere nævner i stedet den nyvalgte Alex Vanopslagh, som er 27 år og valgt i Vestjylland.

Vanopslagh, som er tidligere formand for Liberal Alliances ungdom, har umiddelbart ikke afvist at gå efter at blive Liberal Alliances næste leder.

"Jeg har aldrig været bange for at tage lederskab, hvad end det har været i gymnasiet, i kommunalpolitik, landspolitik eller ungdomspolitik. Og det er jeg sådan set heller ikke nu," siger han til Tv Midtvest.

De to andre i den nu kun fire mand store folketingsgruppe er Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Henrik Dahl, som torsdag var ude med en heftig kritik af partiets ledelse.

Forrige artikel Hvor mange stemmer fik din kandidat? Få overblikket her Hvor mange stemmer fik din kandidat? Få overblikket her Næste artikel Er der et nationalkonservativt oprør på vej i DF? Er der et nationalkonservativt oprør på vej i DF?