Sjælsmark-familier: Michael Høegh kan ikke udtale sig om vores livsvilkår

DEBAT: I deres eget åbne brev beder 50 børnefamilier fra Udrejsecenter Sjælsmark nu Mattias Tesfaye og statsminister Mette Frederiksen om ikke at lytte til det åbne brev, som en medarbejder på Sjælsmark har fået bragt i Altinget. 

Kære statsminister Mette Frederiksen og integrationsminister Mattias Tesfaye. 

Vi er 50 ud af omkring 60 børnefamilier bosat i Udrejsecenter Sjælsmark (se navneliste i bunden af brevet), som skriver til jer foranlediget af et åbent brev skrevet af Michael Høegh, en medarbejder på Udrejsecenter Sjælsmark.

I brevet, der blev bragt i Altinget 31. juli, henstiller Høegh til, at børnefamilierne ikke bliver overflyttet til et mere børnevenligt center, som regeringen har planer om.

Han påstår, at flertallet af børnefamilierne og enlige mødre hellere vil blive i Sjælsmark, fordi vi er trætte af at flytte. Han hævder, at der kun er negative historier i omløb om Udrejsecenter Sjælsmark, og at vi ikke synes, at forholdene er så slemme. Endeligt sår han tvivl om en veldokumenteret rapport fra Røde Kors, der entydigt konkluderer, at en stor del af børnene i Sjælsmark er i alvorlig mistrivsel.

Vi skriver til jer for at gøre jer og den danske offentlighed opmærksom på, at Høegh ikke har belæg for at udtale sig.

Vrede over uetisk brev
Vi er vrede og frustrerede over, at Høegh ikke har talt med os, før han skrev brevet. Vi er sure over, at vi ikke er blevet informeret om brevets eksistens og indhold. Det er uforsvarligt og uetisk at putte ord i munden på os.

Vi føler ikke, at Høegh har forståelse for vores situation. For os føles Sjælsmark som en sort plet på danmarkskortet. Ingen af os, der bor i Sjælsmark, har valgt at bosætte os der. Vi blev tvunget til Sjælsmark. Nu vil den nye regering overflytte børnefamilierne til et mere børnevenligt center; det er vi glade for.

Vi føler ikke, at Høegh har ret til at udtale sig om vores livsvilkår, for han har ikke selv oplevet livet som flygtning eller asylansøger og forstår ikke, at vi oplever Sjælsmark som et fængsel. Sjælsmark er Danmarks svar på Guantanamo.

Livet i Sjælsmark er ydmygende
Der er ingen respekt, ingen rettigheder, dårlige skoletilbud til børnene, ingen uddannelse for voksne og ingen frihed i Sjælsmark. Vi føler os ydmygede hver eneste dag. Hvor mennesker normalt dør én gang i livet, føler vi, at vi dør 100 gange om dagen.

Børnefamilierne trives ikke i Sjælsmark, som Høegh påstår. Livet glider tværtimod ud mellem fingrene på børn og voksne i Sjælsmark, og vores sjæle skriger efter at få lov at leve frit.  

Vi har livsvilkår, som er ubærlige for ethvert anstændigt menneske. Folk er desperate. Vores liv i Sjælsmark er vanskeligt. Hvor længe skal afviste asylbørn og -unge nægtes optimal uddannelse og udvikling?

Vi føler ikke, at Høegh anerkender, at psykologer har screenet børnene på Sjælsmark og konstateret, at 80 procent mistrives, og at 60 procent er psykisk syge. Sjælsmark gør børn syge.

Vi kunne godt tænke os at spørge Høegh, om han ville bringe sin familie til Sjælsmark og lade dem bo der bare en dag?

Håb for et nyt udrejsecenter
Vi vil gerne invitere jer til at komme til Sjælsmark og tale mere med os om vores anbefalinger for det nye centers udformning. Vi håber, at det nye, mere børnevenlige udrejsecenter vil være beliggende i nærheden af vores børns skoler og venner, så de ikke behøver skifte skole og miste det lille netværk, de har.

Vi håber, at det nye center er fri for pigtråd, hegn og uniformerede betjente. Vi håber, at værelserne ikke er beskidte og nedslidte, at der vil være fælles køkkener, og at vi igen vil få kontante ydelser, så vi kan lave vores egen mad.

Alle i Sjælsmark vil hellere ud i dag end i morgen. Vores største håb for fremtiden er, at vores asylsager bliver genåbnet, og at vi får ophold i Danmark og kan blive en del af det danske samfund.

Som børnene Dua, Margrethe og Hadis udtalte til Børneavisen 30. juli: Vi vil væk fra Sjælsmark.
 
Med venlig hilsen

50 børnefamilier i Sjælsmark

Shwan Ramazan  

Jaf 

Hasan Ilyasi 

Souran Hashemi 

Mohammad Ghasemi 

Jawhar Mahmoud 

Ali Raza Nazarian 

Aso Fatahi 

Mnawer Mahammad 

Emseed Alenazi 

Mahammad Alenezi 

Reza Asoodeh 

Beg Ali Azizi 

Hussein Rahmanifar 

Vahid Rahmati 

Jahan Najafi 

Arman Rezai 

Mahammad Alenzi 

Hoshyar Muradbegi 

Abdullah Qhahremanipour 

Zahra Javanmeri

Hussain Azeez Abdullah 

Siamak Muradi 

Rahman Amirifard 

Abdolkarim Azizi 

Miasam Shamari 

Suhaila Karami 

Telieh Mohammadi 

Ghapar Rostam 

Shapour Mohammadi 

Gawar Ahmad Saeed 

Crama Ahmad 

Tigran Mamaikoni 

Zainab Majeid 

Mustafa Sharif

Shuan Taha 

Khudamerwat Azizi 

Vahan Amazaspian 

Gona Abdula Sulta 

Shamerwat Azizi 

Mariam Ratham 

Mohamad Ahmad 

Ali Gholami 

Bawamir Mohammad 

Akbar Moradi 

Fadel Amin 

Mihan Omer 

Vahid Alimoradi

Esanalimoradi Mirhsari 

Falhado Yusuf 

Simone Ibrahim 

Magaalo Abdriahman 

Taher Mohamed 

Shakira Kasigwa 

Parasto Karami Ghalazanjiri 

Jutyar Nabi 

Zikra Khodeir 

Hasan Falah 

Senadin Feratovic 

Ametovic Sonja 

Iraj Azizi 

Rahal Ikaz 

Ahmadomidi 

Yodit Kidane 

Helen Teshome 

Mehraban Nouri 

Forrige artikel Kasper Støvring om borgerlig krise: Liberalismens svar er ødelæggende Kasper Støvring om borgerlig krise: Liberalismens svar er ødelæggende Næste artikel FH: Beskæftigelsessystemet trænger til et servicetjek FH: Beskæftigelsessystemet trænger til et servicetjek