Debat

Skaarup: Vi skal ikke overlade retspolitikken til EU

DEBAT: De EU-begejstrede partier vil sløjfe det velkendte retsforbehold, fordi Danmark står til at glide ud af det europæiske politisamarbejde, Europol. Men det er vigtigt at slå fast, at retsforbeholdet ikke "kun" handler om politisamarbejdet, skriver Peter Skaarup (DF).

Danmark skal beholde retsforbeholdet, skriver Peter Skaarup (DF). 
Danmark skal beholde retsforbeholdet, skriver Peter Skaarup (DF). Foto: FT.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Skaarup (DF)
Gruppeformand og retsordfører 

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har annonceret, at danskerne skal til stemmeurnerne for at afgøre, om vi skal bevare det danske retsforbehold, eller om vi skal erstatte det med en tilvalgsmodel.

Afstemningen bliver dog først engang efter næste valg, har statsministeren ladet forstå, så nu er Socialdemokraterne og Venstre i gang med at forhandle en såkaldt ”EU-pagt” på plads, så de kan gå til afstemningen med en fælles forståelse af, hvordan en sådan tilvalgsmodel skal forvaltes.

Venstre taler blandt andet om, at man vil indføre en form for ”veto-model”, så alle de danske EU-partier skal være enige, før Danmark afgiver mere suverænitet til EU. Det er vist meningen, at det skal virke betryggende…

Fakta
Justitsdebatten på Altinget : justits har til formål at fokusere og styrke den retspolitiske og retsfaglige debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget : justits derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for justitsområdet.


Justitsdebatten vil i den kommende tid sætte fokus på det danske EU-forbehold, der skal til folkeafstemning efter næste Folketingsvalg. 

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. 

Send dit indlæg til [email protected]

Det er vanskeligt helt at sige sig fri for den mistanke, at formålet med hele denne omstændelige manøvre i lige så høj grad er et forsøg på at holde EU-politikken ude af en kommende valgkamp.

Ikke kun politisamarbejde
De EU-begejstrede partiers primære argument for at få danskerne til at sløjfe det velkendte retsforbehold er, at Danmark står til at glide ud af det europæiske politisamarbejde, Europol.

Hvis Danmarks deltagelse i Europol er så vigtig for de danske EU-partier, hvorfor har man så ikke for længst gået seriøst ind i arbejdet med at forhandle en parallelaftale på plads med de andre lande, så Danmark kan forblive i Europol?

Peter Skaarup (DF)
Retsordfører

Men her er det vigtigt at slå fast, at retsforbeholdet ikke "kun" handler om politisamarbejdet. Det handler også om strafferet, civilret, udlændingepolitik, asylområdet etc. etc. Retsforbeholdet har sikret, at danskerne og det danske Folketing har bevaret kontrollen med disse væsentlige rets- og værdipolitiske politikområder. Derfor skal vi også bevare retsforbeholdet. Det har tjent os godt.

For det er ikke retsforbeholdet, der er problemet i forhold til Danmarks deltagelse i Europol. Det er Lissabontraktaten, der er problemet.

Lige siden Danmark tiltrådte traktaten, har man vidst, at det retlige samarbejde på et tidspunkt ville overgå fra at være mellemstatsligt til at blive et overstatsligt samarbejde. Det tidspunkt nærmer sig nu, fordi man i EU-systemet inden for overskuelig fremtid vil have forhandlet en ny forordning for Europol på plads, hvilket altså betyder, at Danmark risikerer at måtte forlade politisamarbejdet.

Hvorfor ikke en parallelaftale?
Men hvis Danmarks deltagelse i Europol er så vigtig for de danske EU-partier, hvorfor har man så ikke for længst gået seriøst ind i arbejdet med at forhandle en parallelaftale på plads med de andre lande, så Danmark kan forblive i Europol? Det er jo også i de andre medlemslandes interesse, at Danmark er med i samarbejdet. Kunne det have noget at gøre med, at truslen om, at Danmark ryger ud af Europol, er EU-partiernes bedste chance for at overbevise danskerne om, at de skal skrotte retsforbeholdet?

For man må ikke glemme, at det var EU-partierne, der blev sat på plads af befolkningen, da retsforbeholdet i sin tid blev vedtaget. Derfor har de lige siden ønsket at komme af med vores forbehold på det retlige område, så snart de kunne komme afsted med det.

Nej til tilvalgsordning
Og nu argumenterer de så for, at en tilvalgsmodel, hvor Danmark fra sagsområde til sagsområde kan vælge, om vi vil afgive suverænitet, skam ikke vil medføre, at vi overdrager mere end højst nødvendigt af retspolitikken (strafferetten, civilretten, udlændingepolitikken, asylreglerne etc.) til EU. For tilvalgsmodellen skal forvaltes af de EU-partier, som har indgået en pagt om, at de kun vil afgive mere suverænitet, når de er enige om det! Helt ærligt. Her kan man da tale om at sætte ræven til at vogte gæs!

Jeg siger nej til denne model, og det håber og tror jeg også, at danskerne vil gøre. Vi skal bevare retspolitikken på danske hænder. At bevare retsforbeholdet med en tilhørende parallelaftale omkring Europol er det eneste sikre valg. Alt andet er en glidebane henimod mindre Danmark og mere EU.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00