Snit af målinger: De blå partier haler ind på de røde

Regeringen og støttepartiernes forspring er mindsket i løbet af den seneste måned. Det viser et nyt kvalitetsvægtet snit af målingerne i februar. De blå partiers chance for at vinde regeringsmagten er dog stadig begrænset, siger Altingets politiske kommentator.
 

Arkivfoto.
Arkivfoto.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Afstanden mellem oppositionen og regeringen samt dens støttepartier er blevet mindre.

Kun et enkelt mandat adskiller dem, hvis de nordatlantiske folketingsmedlemmer fraregnes. 

Det viser det nye kvalitetsvægtede snit af meningsmålingerne i februar, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. 

Ifølge snittet vil Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale få 88 mandater, hvis der var valg i dag. De resterende 87 mandater vil tilfalde de blå partier. Ved valget i 2019 var fordelingen 96 til de røde partier samt Alternativet, mens de blå måtte nøjes med 79.

Selvom vejen til magten muligvis synes kortere ifølge målingerne, ser det reelt stadig svært ud for den borgerlige lejr. Sådan lyder vurderingen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. Men der er et forbehold, som kan ændre billedet. Det er endnu uvist, hvordan krigen i Ukraine vil smitte af på partiernes opbakning:

”De blå partiers chancer er stadig begrænsede, men Ukraine-krisen har kastet en hel masse bolde op i luften. For Venstre vil en afstemning om forsvarsforbeholdet være en klar fordel, men for socialdemokraterne er det langt sværere. Og hvis en sådan afstemning bliver tabt for ja-siden, er det regeringen, der står med nederlaget, selvom det var Venstre, der pressede på for afstemningen,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Krigen i Ukraine vil også styrke Mette Frederiksen i første omgang, for hun er god i kriser. På længere sigt er alt blevet mere usikkert, og det gælder også resultatet af næste folketingsvalg.”

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00