Snit af målinger: Konservative hapser mandater fra Venstre og lægger sig igen i front

Konservative overhaler igen Venstre og står til at blive det største blå parti, hvis der var valg i dag. Det viser det nyeste snit af meningsmålingerne. Det skaber uro i forholdet mellem de to partier, siger Altingets politiske kommentator.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Efter et halvt år med dødt løb mellem Venstre og Konservative har den tidligere borgerlige lillebror igen taget føringen og står til at blive det største parti i den blå blok.

Det viser Altingets kvalitetsvægtede snit af meningsmålingerne i december, som er udarbejdet af professor Kasper Møller Hansen.

Ifølge snittet af målinger står Konservative til at få 16,2 procent af stemmerne, mens Venstre står til 14,3 procent. Det udløser 30 mandater til førstnævnte og 26 til sidstnævnte.

Den konservative fremgang lader til at ske på bekostning af Venstre. Mens Konservative har vundet tre mandater siden sidste snit af målinger, har Venstre tabt det tilsvarende i løbet af december.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Egentlig burde være forholdsvis problemfrit, at Venstre og Konservative har omtrent samme størrelse i meningsmålingerne. Det siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, som peger på, at det er set mange gange tidligere i historien. Men alligevel efterlader Konservatives vækst uro i den borgerlige lejr.

Selvom Konservative slår Venstre i meningsmålingerne, er Venstre nemlig stadig det markant største blå parti lige nu på Christiansborg, og det påvirker forholdet mellem de borgerlige samarbejdspartnere, fortæller Erik Holstein.

”Det skaber en vis ustabilitet, når det parti, der aktuelt har langt flest mandater overhales af et mandatmæssigt meget mindre parti. Det er det, vi ser nu. Og der er ingen tvivl om, at man i Venstres ledelse ser den konservative ageren som et meget aggressivt forsøg på at kapre Venstre stemmer snarere end at sikre en borgerlig valgsejr,” siger han.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00