Snit af målinger: Radikale står til at blive halveret

Hvis der var valg i dag, ville Radikale kun få halvdelen af de 16 pladser, som partiet vandt i 2019. Det viser Altingets nye snit af meningsmålinger, der også byder på en ny rekord til Nye Borgerlige og et rolleskift i den borgerlige lejr.

Den interne uro i Radikale er blevet afløst af en ny ledelse med Sofie Carsten Nielsen som førstemand og hendes tidligere udfordrer til posten, Martin Lidegaard, som næstformand.
Den interne uro i Radikale er blevet afløst af en ny ledelse med Sofie Carsten Nielsen som førstemand og hendes tidligere udfordrer til posten, Martin Lidegaard, som næstformand.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

To måneder efter både Ida Auken og Jens Rohde smækkede med døren, reagerer vælgerne på krisen i Radikale.

Det viser det kvalitetsvægtede snit af meningsmålingerne i marts, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Ifølge målingssnittet ville Radikale få 4,7 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag. Det vil udløse otte pladser i Folketinget, hvilket er halvt så mange, som partiet vandt ved folketingsvalget i juni 2019.

Hvis tallene holder stik, vil det bringe partiet tilbage på samme niveau som ved folketingsvalget i 2015, hvor partiet fik en gedigen vælgerlussing og fik 4,6 procent af stemmerne.

Artiklen fortsætter efter grafen.

Selvom der er gået mere end to måneder, siden Jens Rohde og Ida Auken i slutningen af januar meldte sig ud af Radikale, er det formentlig årsagen til, at vælgerne nu søger væk fra Radikale. Sådan lyder vurderingen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

"Det mest sandsynlige er, at det er en reaktion på Jens Rohdes og ikke mindst Ida Aukens farvel til partiet. Det skete i slutningen af januar, men der går ofte lidt tid, før den slags sætter sig i målingerne,” siger han.

De to tidligere radikale folketingsmedlemmer forlod partiet som en protest mod blandt andet den nye politiske leder, Sofie Carsten Nielsen. Det gav dog ikke i første omgang genlyd i meningsmålingerne. I snittet af målingerne i februar stod Radikale til 5,8 procent, hvilket var blot 0,2 procentpoint mindre end måneden forinden.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00