Snit af målinger: SF står til bedste valgresultat i 10 år

For første gang siden folketingsvalget står SF til at gå frem i Altingets snit af målinger, og partiet har lige nu udsigt til den højeste opbakning siden 2011-valget. Fremgangen skyldes partiets ageren i sagerne om Syrien-børn og udrejsecenteret på Langeland, mener Altingets politiske kommentator.

Arkivfoto.
Arkivfoto.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Efter to år, hvor opbakningen til partiet stort set ikke har flyttet sig, står SF nu til at gå frem.

Hvis der var valg i dag, ville partiet få 8,5 procent af stemmerne.

Det viser Altingets nye kvalitetsvejede snit af meningsmålingerne i maj, som er lavet af professor Kasper Møller Hansen.

Det er den højeste opbakning, der målt til partiet i snittet af målinger, siden oktober 2011. Dermed står partiet til at kunne udbygge sit valgresultat på 7,7 procent og få det bedste valgresultat siden 2011-valget, hvor partiet opnåede opbakning fra 9,2 procent af vælgerne.

Artiklen fortsætter efter grafen.

Bag artiklens tal

Risbjergsnittet 

  • Kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Epinion/DR & Altinget og Voxmeter/Ritzau gennemført i maj måned. I alt er der 4.281 interview med i opgørelsen (fraregnet 'ved ikke'-svar).
  • Ændringer er beregnet som summen af den absolutte forskel i partiers tilslutning fra det forrige snit divideret med to. Det vil sige, hvor mange procentpoint der skal flyttes for at få det nye snit. 
  • Den statistiske usikkerhed er maksimalt +/- 1,4 procentpoint. 

Om snittet

  • Snittet er et kvalitetsvejet gennemsnit af seneste måneds meningsmålinger. Det vil sige, at der tages højde for, hvor præcist institutterne normalt rammer valgresultatet og deres løbende stabilitet (både internt og eksternt). Desuden er institutternes målinger standardiseret, så alle partier og "andre" er med i beregningerne.
  • Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger. 
  • Snittet kan citeres som "Professor Kasper Møller Hansen for Altinget".
Fremgangen er sket i løbet af en måned, hvor SF har lagt pres på regeringen i to sager. Støttepartiet bliver ofte anset for at være regeringens mest loyale støtteparti, da det har anlagt en mere pragmatisk kurs overfor regeringspartiet end andre partier.

Men i maj har SF både – sammen med de øvrige støttepartier – krævet, at Danmark henter børn af danske statsborgere hjem fra fangelejre i Syrien, og bragt regeringen i mindretal – sammen med de blå partier – i sagen om et udrejsecenter på Langeland.

De to sager er netop en del af forklaringen på partiets opsving i målingerne, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00