Socialdemokratiet: Der er gået overbud i klimapolitikken

KLIMA: Næstformand i Socialdemokratiets gruppeledelse Dan Jørgensen er nervøs for, at de røde partier forsøger at overbyde hinanden i, hvem der er grønnest. Radikale er uenige og ser hellere, at Socialdemokratiet hæver deres klimaambitioner.

Placeholder image

Det er næppe en overdrivelse at påstå, at klimaet er ét af de emner i valgkampen, der har fyldt mest i både vælgerne og politikernes bevidsthed.

Dét blev allerede cementeret på valgkampens første dag, da 11 ud af 13 partiledere i en TV 2-debat erklærede, at netop deres parti havde den mest ambitiøse klimapolitik.

Men ifølge Socialdemokratiet er der grund til bekymring, når flere partier i rød blok forsøger at overbyde hinanden i, hvem der kan have den mest ambitiøse klimapolitik.

Det fortalte næstformand i partiets gruppeledelse Dan Jørgensen (S), da han mandag aften sammen med socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (S) var til et vælgerarrangement hos Altinget.

Jeg tror, at hvis valgkampen varede en måned mere, så ville der være nogle, der sagde, at vi kan lave en 100 procents reduktion på to uger.

Pernille Rosenkrantz-Theil (S), Socialordfører

Anklage: Andre partier er useriøse
Dan Jørgensen kritiserer blandt andre Radikale for pludselig, og uden den rette finansiering, at have hævet deres ambitioner om at reducere udledningen af drivhusgasser efter at være blevet præsenteret for Enhedslistens klimaudspil.

Oprindeligt krævede Radikale en 60 procents reduktion i 2030. For nylig hævede partiet dog den ambition til at ligge på 70 procent, og netop dét bekymrer Dan Jørgensen:

”Så er det jo, at det bliver useriøst. Så er det jo, at vi risikerer at skuffe folk,” siger han og peger på, at Radikales klimaordfører, Ida Auken, for få måneder siden sagde, at der ikke var tilstrækkelige virkemidler til Enhedslistens plan om en reduktion på 70 procent.

S: Vi kan gennemføre vores mål
Samme pointe har Pernille Rosenkrantz-Theil, der understreger, at mens nogle partier i rød blok på procenterne måske har en mere ambitiøs klimapolitik, så er Socialdemokratiet rent faktisk i stand til at gennemføre sine mål.

Hun istemmer også Dan Jørgensens budskab om, at valgkampen en præget af, at partierne forsøger at overgå hinanden i, hvem der er mest ambitiøse.

”Jeg tror, at hvis valgkampen varede en måned mere, så ville der være nogle, der sagde, at vi kan lave en 100 procents reduktion på to uger,” siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Radikale: Vi skal leve op til Paris-aftalen
Ifølge Radikales Ida Auken er det på ingen måde urealistisk at sætte et mål om en reduktion af drivhusgasser på 70 procent.

”Der er ingen tvivl om, at det bliver et svært mål at nå. Men de mål, man ikke sætter sig, dem når man aldrig. Det er jo helt uambitiøst ikke at prøve at leve op til Paris-aftalen, så Socialdemokratiet skulle hellere hjælpe os andre med at nå målet i stedet for at sidde og træde på bremsen,” siger Ida Auken.

Hun peger på, at klimadebattens betydning hos befolkningen kombineret med initiativer som ”skyclean”, hvor man vil halvere dansk landbrugs klimaaftryk, gør, at Radikale har set det muligt at hæve ambitionen om reduktion til 70 procent.

Derudover mener hun ikke, at Dan Jørgensen har en pointe, når han anklager Radikales ambition for at mangle tilstrækkelig finansiering.

Hvad tænker du, når Dan Jørgensen siger, at I som partier overbyder hinanden på klimapolitikken?

”Jeg konstaterer bare, at det var hans formand, der for nyligt stod på tv og sagde, at man ikke skal lave skræmmekampagner. Han skulle hellere sige ’okay, lad os se, hvor langt vi kan komme med de andre partier’ og være glad for, at vi bider Socialdemokratiet lidt i haserne,” siger Ida Auken.

Se et klip fra mandagens debat her, hvor Pernille Rosenkrantz-Theil forklarer, hvorfor hun mener, det er vigtigt at balancere klimapolitik med socialpolitik:

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Klima-, energi- og forsyningsminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Ida Auken

Uddannelses-, forsknings- og hovedstadsordfører, MF (S)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser