Socialdemokratiet skifter ud på posten som friskoleordfører

ORDFØRERSKAB: Socialdemokratiets Lars Aslan Rasmussen har overtaget ordførerskabet for fri- og efterskoler fra Daniel Toft Jakobsen. Det sker, mens friskoleforhandlingerne er i fuld gang. 

Daniel Toft Jakobsen (S) er ikke længere ordfører for fri- og efterskoler. Partikollegaen Lars Aslan Rasmussen overtager ordførerskabet og repræsenterer dermed Socialdemokratiet ved de igangværende friskoleforhandlinger. 

Det bekræfter Daniel Toft Jakobsen over for Politiken Skoleliv, men har ikke ønsket at kommentere sagen nærmere. 

Lars Aslan udtaler dog, at "det selvfølgelig ingen hemmelighed [er], at jeg nok er mere enig i politikken om muslimske friskoler, end Daniel måske har været". 

"Muslimske privatskoler modvirker integrationen"
Lars Aslan henviser her til de stramninger, som Socialdemokratiet sammen med SF har forelsået på friskoleområdet. Partierne går til forhandlingsbordet med et ønske om flere stramninger end regeringen. 

S og SF vil blandt andet have skærpet tilsyn med friskolerne for at imødegå religiøs indoktrinering. 

I forbindelse med de første forhandlinger, der fandt sted tirsdag, udtalte Lars Aslan til Altinget:

"Det [stramninger] ser vi meget positivt på. Det tilsyn, der har været før, har ikke fanget de her ting. De ting, der var fremme, blev fanget på Facebook eller af pressen, så enhver styrkelse af tilsynet ville hjælpe." 

I april skrev friskoleordføreren ligeledes i Altinget, at "muslimske privatskoler modvirker integrationen". 

Lars Aslans kritik af muslimske friskoler er ikke ny. Han foreslog allerede i 2013 at tage støtten fra muslimske friskoler.

S vil sløjfe tilskuddet
Og han står ikke alene. Tilbage i august foreslog Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen at lukke alle friskoler, hvor andelen af elever med udenlandsk baggrund overstiger 50 procent. 

Over for Altinget understreger Lars Aslan, at Socialdemokratiet fortsat ønsker at trække tilskuddet til denne type friskoler.

"I det øjeblik, der er næsten 100 procent med en anden etnisk baggrund end dansk eller efterkommere, så kan man lave nok så mange tilsyn. Problemet er bare, at du ikke møder nogen danske elever, og at det ovenikøbet er det offentlige, der betaler for det," siger Lars Aslan Rasmussen.

Friskoleforhandlingerne forventes at fortsætte i næste uge. 

Forrige artikel Så meget får din kommune fra værdighedsmilliard Så meget får din kommune fra værdighedsmilliard Næste artikel Partier klar med kvart milliard til integration og bandebekæmpelse Partier klar med kvart milliard til integration og bandebekæmpelse