Søndag er knald eller fald for JuniBevægelsen

EP-VALG: JuniBevægelsens Keld Albrechtsen ser ikke en fremtid for bevægelsen, hvis den stemmes ud af Europa-Parlamentet søndag.
Kandidaternes evne til at trække stemmer fra danskerne kan blive afgørende for JuniBevægelsens fortsatte beståen.
Kandidaternes evne til at trække stemmer fra danskerne kan blive afgørende for JuniBevægelsens fortsatte beståen. Foto: JuniBevægelsen

Det ser sort ud for JuniBevægelsen. Altinget.dks meningsmåling samt en samlet prognose på grundlag af alle målinger sender JuniBevægelsen ud af Europa-Parlamentet.

Hvis det holder stik, er det spørgsmålet, om bevægelsen i det hele taget kan overleve, erkender en af partiets topkandidater.

Keld Albrechtsen - der er nummer to på JuniBevægelsens liste - håber og tror stadig på, at bevægelsen bliver repræsenteret i EP. Men sker det ikke, kan han ikke længere se en fremtid for den EU-kritiske bevægelse.

"Jeg tror, at det er knald eller fald for JuniBevægelsen, om vi kommer i Europa-Parlamentet på søndag" siger Albrechtsen til Altinget.

Jeg tror, at det er knald eller fald for JuniBevægelsen, om vi kommer i Europa-Parlamentet på søndag.

Keld Albrechtsen
EP-kandidat, JuniBevægelsen

Medlemmernes afgørelse
Bevægelsens spidskandidat, Hanne Dahl, vil endnu ikke tage stilling til JuniBevægelsens fremtid, hvis hun ikke får de ønskede stemmer. Hun understreger, at det er helt op til medlemmerne, om JuniBevægelsen fortsat skal eksistere, hvis man ikke får en repræsentant i parlamentet.

"Det er et ekstraordinært landsmøde, der skal tage stilling til, hvad JuniBevægelsen skal bagefter. Jeg har ingen holdning til det, for jeg respekterer, at vores landsmøde er JuniBevægelsens højeste myndighed," siger Hanne Dahl.

De danske forbeholds endeligt
Begge kandidater fremhæver, at JuniBevægelsens repræsentation i Europa-Parlamentet er "meget vigtig for bevarelsen af de danske EU-forbehold".

"Hvis JuniBevægelsen ryger ud, vil det samtidig være et afgørende nederlag for de danske undtagelser, der så næppe vil kunne reddes ved en folkeafstemning," siger Keld Albrechtsen.

JuniBevægelsen blev dannet efter det danske nej til Maastricht i juni 1992, og i modsætning til Folkebevægelsen mod EU ønsker JuniBevægelsen ikke en dansk udmelding af Unionen. Derimod ønsker man at begrænse EU's indflydelse under sloganet "et nyt og slankt EU".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Keld Albrechtsen

Formand, Brabrand Boligforening, fhv. MF (VS & EL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1983)

Hanne Dahl

Præst ved Budolfi, Aalborg Domkirke ved Røde Kors Aalborg, redaktør på Forlaget Resonans – Folkekirkens Hus, redaktionen for Grundvigsk Tidende
cand.theol. (Aarhus Uni. 2010), ph.d., statskundskab (2021)

0:000:00