Søren Espersen kalder minister i samråd

SIKKERHED: Forsvarminister Trine Bramsen (S) kaldes i samråd i forbindelse med sag om TDC's udflytning af centralt teleoperationscenter til Rumænien. 

Når forsvarsminister Trine Bramsen (S) kommer tilbage fra sommerferie, har hun allerede et samråd i kalenderen.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, vil nemlig have ministeren til at forholde sig til, at TDC udflytter deres centrale teleoperationscenter til Rumænien.

Det skriver Espersen på Twitter.

Flere partier er bekymrede
Søren Espersens udtalelser kommer, efter at Politiken fredag kunne fortælle, at TDC's telenetværk, det såkaldte Network Operations Center (NOC) i København, flytter til Rumænien. 

De ansatte i NOC'en overvåger telenetværket og sørger for, at det fungerer uden problemer. Men ifølge Politiken er NOC'en også et meget følsomt sted, fordi det kan misbruges til at overvåge borgere eller sabotere mobilnettet.

Udflytningen sker som følge af, at telegiganten Ericsson til start september overtager driften af TDC's mobilnetværk, og udflytningen betyder, at Center for Cybersikkerhed ikke længere kan komme på tilsynsbesøg. Fremover kan centret heller ikke stille krav om, at de ansatte skal være sikkerhedsgodkendte af Forsvarets Efterretningstjeneste.

Og det har fået flere politikere til at stille spørgsmålstegn ved udflytningen og kræve en redegørelse fra forsvarsministeren.

"Sidste uge kom det frem, at medarbejdere i Danmark med adgang til personfølsomme teledata ikke havde den lovpligtige sikkerhedsgodkendelse i en årrække. Det var der stor kritik af hos Rigspolitiet og Justitsministeriet. Nu fjerner vi muligheden for tilsyn og sikkerhedsgodkendelse for en lang række teledata. Det hænger ikke sammen, og det må vi til bunds i," skriver Radikales fungerende politiske ordfører, Kristian Hegaard, i en mail til Politiken.

Om nødvendigt vil han undersøge, om udflytningen skal stoppes, hvis sikkerheden ikke er høj nok.

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, kalder situationen "gak", og mener, at det er ekstremt uholdbart.

Minister vil drøfte sagen med myndighed
I en skriftlig kommentar oplyser forsvarsministeren, at hun vil drøfte sagen med Center for Cybersikkerhed. Det skriver Ritzau ifølge DR

Hun understreger, at det er afgørende, at der ikke kan stilles spørgsmålstegn ved sikkerheden, og hvis der er tvivl om netop sikkerheden, er hun også interesseret i at få spørgsmålene afklaret.

TDC oplyser i en mail til Altinget, at sikkerhed for dem er en topprioritet, og at de altid lytter til de danske myndigheders anbefalinger.

Af sikkerhedshensyn vil de ikke gå i detaljer med de konkrete sikkerhedsforanstaltninger i NOC'en.

"Men vi er med baggrund i det tætte samarbejde, som vi har med både Center for Cybersikkerhed og Ericsson, overbeviste om, at sikkerhedsniveauet til fulde lever op til både lovgivningen og vores egne høje sikkerhedskrav," skriver de.

Forrige artikel Dagens overblik: EU dømmer centralt dansk klimamål ude Dagens overblik: EU dømmer centralt dansk klimamål ude Næste artikel Hvem er mest uerfaren, og hvem er yngst: Sjove tal om det nye Folketing Hvem er mest uerfaren, og hvem er yngst: Sjove tal om det nye Folketing
Interview med Bo Lidegaard: Kauffmanns linje har holdt siden 1940'erne, men blev brudt i april

Interview med Bo Lidegaard: Kauffmanns linje har holdt siden 1940'erne, men blev brudt i april

FIK DU LÆST: Den danske diplomat i USA, Henrik Kauffmann, forhandlede på egen hånd uden mandat fra København, da den danske regering var kontrolleret af den tyske besættelsesmagt. Han lagde grunden til den relation mellem USA, Danmark og Grønland, som blev ændret i foråret i år. Det fortæller historiker Bo Lidegaard i dette interview i anledning af sin bog om Kauffmann, som nu også portrætteres i en ny film.