Debat

Sophie Hæstorp: Kødbyen er en del af københavnernes sjæl – og den er ikke til salg

Jakob Næsager (K) gør regning uden vært, når han foreslår at sælge dele af Kødbyen til private investorer for i stedet at bruge pengene på flere idrætsfaciliteter, skriver overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) i en replik.

Det er de små progressive forretningsdrivende, som over de seneste knap tyve år har skabt den moderne Kødby, vi kender i dag, skriver Sophie Hæstorp Andersen (S).
Det er de små progressive forretningsdrivende, som over de seneste knap tyve år har skabt den moderne Kødby, vi kender i dag, skriver Sophie Hæstorp Andersen (S).Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Sophie Hæstorp Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Et flertal i Økonomiudvalget i Københavns Kommune vedtog i april, at vi beholder Kødbyen på københavnernes hænder. Dermed fremtidssikrer vi et af byens helt særlige områder.

Jeg er personlig meget, meget glad for, at Kødbyen forbliver Kødbyen. Det er børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K) ikke.

Den anden dag hev han et mere end ti år gammelt Venstre-forslag ud af kopimaskinen i et debatindlæg på Altinget. Heri advokerer han for at sælge det historiske erhvervsområde på Vesterbro og lade private investorer overtage regningen for årelangt manglende vedligehold af Kødbyen.

Han vil i stedet bruge de samme penge på idrætsfaciliteter til børn. Men regnestykket løbet ikke rundt, Næsager.

Næsager kan løbe fra regningen i Kødbyen, men han kan ikke stille københavnerne nye idrætsfaciliteter i udsigt på bekostning af den

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Overborgmester, Københavns Kommune

Pengene til Næsagers idræt findes ikke

I forhold til udstykning og salg af enkelte bygninger og lejemål, som Jakob Næsager bygger sit økonomiske rationale på, er Kødbyen en sammenhængende og kompleks ejendom. 

Det betyder, at den samlede værdi af Kødbyen vil blive reduceret. Samt at udstykning og salg af enkelte bygninger kun i begrænset omfang vil kunne bidrage til finansiering af genopretningsbehovet.  

At sælge dele af Kødbyen er altså heller ikke økonomisk en god idé. Pengene til Næsagers svømmehaller findes simpelthen ikke. Efter en genopretning forventes Kødbyen at kunne generere et positivt driftsresultat i størrelsesordenen knap 40 millioner kroner årligt. 

Læg dertil, at det er et vilkår, at vi lige nu befinder os i en tid, hvor allerede igangværende kommunale byggeprojekter, deriblandt idrætsfaciliteter, bliver dyrere blandt andet på grund af stærkt stigende materialeomkostninger. Og der er desuden ikke udsigt til at regeringen øger kommunernes anlægsmåltal.

Begynder Konservative snart at tage ansvar?

Vi står med krig i Ukraine, vi står med en merudgift på 1,7 milliarder kroner i Københavns Kommune, hvis ikke der kommer den demografiregulering, der lå i velfærdsloven – som de borgerlige partier modarbejdede på Christiansborg. Listen over lokale udfordringer i København er lang.

Som politikere skylder vi at forventningsafstemme med københavnerne. Jakob Næsager kan løbe fra regningen i Kødbyen, men han kan ikke stille københavnerne nye idrætsfaciliteter i udsigt på bekostning af den i det kommende budget.

Læs også

Som politikere i København skal vi være ambitiøse på hele byens og alle københavnernes vegne. Selvfølgelig finder vi i fællesskab en model til finansiering af det manglende vedligehold, som over de kommende ti år bringer Kødbyen helt up to date. Hovedparten er allerede fundet ved at lade en større andel af lejeindtægterne gå til vedligehold.  

Til budgetforhandlingerne til september skal vi videre endnu. Næsager har de seneste år stillet Konservative udenfor skiftende budgetaftaler, men jeg håber, at han denne gang vil være med til at samarbejde og tage ansvar – og ikke bare overlade det til os andre at sikre velfærd, grøn omstilling og byudvikling i en udfordret tid.

Man sælger ikke sin sjæl

Det er de små progressive forretningsdrivende, som over de seneste knap tyve år har skabt den moderne Kødby, vi kender i dag. Sammen med københavnerne forstås.

Det ærgrer mig, at Konservative tænker så kortsigtet, at de er villige til at gamble med Kødbyens fremtid

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Overborgmester, Københavns Kommune

I dagens København vælter vi os ikke ligefrem i centralt beliggende områder med plads til både kreative erhverv, restaurationer, udeliv og klubber, der i hele træskolængder ikke generer naboerne.  Også derfor er det vigtigt, at vi bevarer det kommunale ejerskab. For det sikrer, at vi kan bevare og bygge på Kødbyens succes som et kreativt og attraktivt by- og erhvervsområde.

Det ærgrer mig, at Konservative tænker så kortsigtet, at de er villige til at gamble med Kødbyens fremtid. Velvidende, at hvis Kødbyen sælges helt eller delvist, vil kommunen miste indflydelse på områdets udvikling og anvendelse, herunder muligheden for via udlejningsstrategien at målrette udlejningen til kreative erhverv samt kultur- og erhvervsområdet.  

Eller på godt dansk: Som kommune kan vi ikke stille krav til eksempelvis en kapitalfond om, at der også i fremtiden skal være plads til for eksempel små, unikke restauranter eller gallerier, hvis de nye ejere hellere vil lave det om til et område med kædeforretninger.

De skal bestemt være i byen, men kædeforretninger skal ikke være alle steder. Man ville ved et salg muligvis kunne sætte nogle krav om, hvordan man beskytter de nuværende lejere mod for eksempel dyrere priser. Men på længere sigt, vil vi ikke kunne styre udviklingen.  

For titusinder af københavnere er Kødbyen en del af byens sjæl. Også for mig. Og man sælger ikke sin sjæl.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Jakob Næsager

Børne- og ungdomsborgmester (K), Københavns Kommune
Cand.jur., Københavns Universitet 1997

0:000:00