Sophie Hæstorp vil have pant på takeaway i København. Hun kan hente inspiration i Bern

Københavns nye overborgmester vil have pant på takeaway og har nævnt Danmarks Naturfredningsforening som en mulig partner i kampen om at komme plastikspildet til livs. Altinget har spurgt organisationen, hvor i verden der allerede findes løsninger.

Firmaet ReCircle står for den genbrugelige takeaway-emballage i Bern. 
Firmaet ReCircle står for den genbrugelige takeaway-emballage i Bern. Foto: ReCircle
Rasmus Raun Westh

Hvis Københavns nyvalgte overborgmester vil rykke på sit løfte om at indføre pant på takeaway-emballage i hovedstaden, er der inspiration at hente ved at kigge sydpå mod Schweiz og Tyskland.

Det mener Danmarks Naturfredningsforening, som overborgmesteren har nævnt som en mulig partner i kampen om at komme plastikspild til livs.

”Der er allerede mange spillere på markedet, som kan levere løsninger. Nu skal de bare skaleres,” siger Mette Hoffgaard Ranfelt, miljøpolitiske chefrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Konkret kan man kigge mod Bern i Schweiz og Freiburg i Tyskland, siger Mette Hoffgaard Ranfelt. Mere om eksemplerne længere nede i artiklen.

Først sagen kort: Sophie Hæstorp Andersen (S) bebudede, en uge før hun vandt overborgmesterposten, at hun ville have pant på emballage til takeaway i København.

”Jeg er personligt træt af at se, hvordan emballage ligger i Københavns gader. At få fjernet alt det takeawayemballage er noget af der første, jeg vil tage fat på efter valget,” sagde hun til B.T.

Pizzabakker og kaffekopper skal altså kunne leveres tilbage, så man får penge retur, ligesom man gør med flasker og dåser. Og det skal være slut med både at smide sushibakken i restaffaldsbøtten, eller sågar i plastikbøtten. 

”Det skal være en genbrugsløsning. Ikke som vi kender det i dag, hvor man afleverer det, og det smeltes om, men hvor det eksisterende produkt bliver genbrugt. Det kunne for eksempel skylles af,” sagde Sophie Hæstorp Andersen.

Set med bæredygtige briller er plastik et stort problem.

Altinget logoVerdensmål
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget verdensmål kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00