Stadig flere danskere bakker op om EU

MÅLING: Syv ud af 10 danskere er positive over for EU. Danskerne er pragmatiske, når det kommer til EU, lyder det fra ekspert.

Trods briternes 'nej tak' til EU er danskernes opbakning til EU-samarbejdet fortsat stor.

Det viser en ny måling foretaget af Eurobarometeret. 

Her svarer 71 procent af danskerne ja til, at EU-medlemskabet er en god ting for Danmark, mens kun ni procent kalder medlemskabet dårligt.

Ifølge EU-forsker Derek Beach er det ikke overraskende, at danskerne fortsat bakker op om EU-samarbejdet.

"Vi har en pragmatisk købmandsmentalitet til EU. Vi lægger vægt på økonomien og det indre marked, og hvordan det gavner os i Danmark. Går det godt, så er vi positive," siger han.

Stigende opbakning trods Brexit
Da briterne takkede nej til EU sidste år, spåede en af leave-kampagnens frontfigurer Nigel Farage ellers, at Danmark vil være blandt de næste til at forlade Unionen. Men den danske opbakning til EU er rent faktisk steget, siden briterne sagde farvel og tak. 

I fjor mente 62 procent af danskerne, at EU-medlemskabet var en god ting. I dag er tallet steget til 71 procent.

Ifølge Derek Beach handler den stigende opbakning ikke nødvendigvis om, at flere pludselig er blevet begejstrede for EU, men om at danskerne er blevet opmærksomme på at være tilfreds med det, de har.

"Efter Brexit har danskerne haft lidt af en nærdødsoplevelse og er blevet endnu mere glade for livet. De ved, hvad de har med EU, men ikke, hvad de har uden," siger Derek Beach.

Alligevel er det ikke, fordi danskerne ønsker et større samarbejde end i dag. Det viste retsforbeholdsafstemningen fra december 2015 tydeligt, mener Derek Beach.

"Det er ikke, fordi danskerne vil have mere EU, men vil gerne gerne bibeholde det, vi allerede har," lyder det.

Blandt alle europæere er andelen, der bakker op om EU, steget fra 53 procent til 57 procent. Hele undersøgelsen kan læses her.

Forrige artikel Redaktør om sammenbrud: Nu ligger bolden hos regeringen Redaktør om sammenbrud: Nu ligger bolden hos regeringen Næste artikel Overblik: Her taler politikerne 1. maj Overblik: Her taler politikerne 1. maj
Støttepartier kræver bedre ældrepleje på finansloven

Støttepartier kræver bedre ældrepleje på finansloven

ÆLDREVELFÆRD: Ældreområdet har indtil nu ligget lavt prioriteret hos regeringen, men mediestorm om dårlige forhold på plejehjem giver støttepartier blod på tanden forud for efterårets finanslovsforhandlinger.