Stampe-sejr trods republikanske kaffepletter

LANDSMØDE: Noget nyt, noget gammelt. Radikale fik søndag nyt formandskab med nyvalg og genvalg. Næstformanden fik fornyet sit tillidsvotum trods blæsevejr.
Zenia Stampe blev genvalgt som næstformand med stor sikkerhed, trods frygten om det modsatte fra især de unge radikale.
Zenia Stampe blev genvalgt som næstformand med stor sikkerhed, trods frygten om det modsatte fra især de unge radikale.Foto: Pressefoto
Anne Bjerregaard
Søndag formiddag nyvalgte den radikale landsorganisation Klaus Frandsen og genvalgte Zenia Stampe til henholdsvis formand og næstformand for partiet.

Landsmødets sidste morgen var landsmødesalen overraskende fuld, bemærkede dirigenten. Forklaringen kunne meget vel være, at ingen turde undlade at møde op til dagens første punkt: valg af formand og næstformand. Slaget var nemlig på forhånd spået at blive tæt - både for formanden og næstformanden.

Storsejr trods kaffepletter
Det blev dog ikke tilfældet i kampen om posten som næstformand. Den unge, men garvede Zenia Stampe blev med 260 stemmer genvalgt til posten, mens hendes modstander, pensionisten Hanne Jakobsen, måtte tage til takke med 102 stemmer.

Et overraskende resultat, som ingen havde turdet spå om.

Lørdag havde især Radikal Ungdom sendt stormtropperne på talerstolen for at tale Zenia Stampes, den tidligere RU-formands, sag. Det er en kendt hemmelighed i partiet, at der har været en smule rumlen i krogene over den sprælske næstformand, der blandt andet i forsommeren lancerede "Den Republikanske Grundlovsbevægelse" og satte kongehuset til debat. Et tiltag, der blandt flere andre har gjort Zenia Stampe til en sten i skoen for visse dele af partiet.

Hovedpersonen selv undskyldte da også i sin motivation åbent for landsmødet for "... alle de kaffepletter, jeg har lavet på de radikale kaffeborde rundt i landet".

Med næsten tre fjerdedele af landsmødets stemmer ser det ud til, Zenia Stampe er tilgivet.

Margrethes mand fik mandatet
Efter otte år som landsformand takkede Søren Bald af, og der var kamp om hans stol. Som Altinget.dk før har beskrevet, stod duellen mellem to københavnske kandidater, den 33-årige Mikkel Sarbo og den 45-årige Klaus Frandsen.

Frandsen og Sarbo kom begge til landsmøde med en stillerliste, der havde omtrent samme antal stillere, og det tog flere partimedlemmer som en indikator på et tæt løb. De fik ret. Mikkel Sarbo tog 160 stemmer, mens Klaus Frandsen blev valgt med kun 34 mere: 194 stemmer.

Klaus Frandsen er gennem hele forløbet blevet betegnet som "Margrethes mand". Han har været medlem af partiet i tyve år og blandt andet været formand for partiets EU-udvalg. Til daglig arbejder Klaus Frandsen som administrerende direktør i NETS, der laver internationale betalingsløsninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Zenia Stampe

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Søren Bald

Fhv. landsformand, Radikale Venstre, forstander, Krogerup Højskole
cand.mag. i samfundsfag og historie (Københavns Uni. 1972), lærer

0:000:00