Stemmer fra LA-landsmøde: ”Pape er mere folkets mand end Ellemann”

Bør Liberal Alliance pege på Jakob Ellemann-Jensen (V) eller Søren Pape Poulsen (K) som partiets statsministerkandidat? Partiformand Alex Vanopslagh vil ikke vælge, men flere i baglandet sætter gerne navn på deres favorit. 

Spørgsmålet om hvem blå bloks statsministerkandidat skal være splitter baglandet i Liberal Alliance.
Spørgsmålet om hvem blå bloks statsministerkandidat skal være splitter baglandet i Liberal Alliance.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lærke Møller HansenMorten Øyen

Skal Liberal Alliance pege på Jakob Ellemann-Jensen eller Søren Pape Poulsen som statsministerkandidat?

Det spørgsmål blæser i vinden efter lørdagens landsmøde, hvor partiformand Alex Vanopslagh brugte sin tale på at opstille fem krav til partiets kommende statsministerkandidat.

Hvis jeg ikke må vælge Alex Vanopslagh, så synes jeg Jakob Ellemann-Jensen, fordi han har ført Venstre i en mere progressiv og liberal retning.

Hira Nadeem, Politisk formand, Liberal Alliances Ungdom

”Hvis I vil have Liberal Alliances støtte til en blå regering, skal det kunne ses på politikken,” lød det fra Vanopslagh. 

Hverken i talen eller efterfølgende, ville LA-formanden sætte navn på, men lod spørgsmålet være åbent. 

I øjeblikket er det kun Venstres Jakob Ellemann-Jensen, som officielt har meldt sig. Men medvind i meningsmålingerne har fået mange til at nævne Konservatives Søren Pape Poulsen som et måske mere oplagt bud.

Det gælder også i Liberal Alliances bagland, viser en voxpop fra lørdagens landsmøde, hvor Altinget tog spørgsmålet med til partiets første borgmester, unge talenter og mere garvede i baglandet.

Læs også

Emil Blücher (28 år), borgmester i Solrød kommune

Hvem mener du egner sig bedst til at være den næste statsminister?

“Hvis man i Solrød kunne drømme stort, ville det være Alex Vanopslagh, men mest realistisk er nok Søren Pape Poulsen. Jeg synes, at det er den vej, tingene peger. Konservative er inde i et meget godt flow for tiden. Søren Pape har noget mere gennemslagskraft udadtil.”

“Pape er mere en folkets mand end Ellemann. Men jeg tror faktisk, at Ellemann er en dygtigere forhandler og er bedre til at lukke politiske aftaler. Men det er folket, der bestemmer, så jeg tænker, at Pape har de bedste kort på hånden.”

Hira Nadeem (22 år), politisk formand i Liberal Alliance Ungdom (LAU), opstillet til Folketinget 

Hvem mener du egner sig bedst til at være den næste statsminister?

”Hvis jeg ikke må vælge Alex Vanopslagh, så synes jeg Jakob Ellemann-Jensen, fordi han har ført Venstre i en mere progressiv og liberal retning. Han har taget sager op som feminisme og har også været på den her text me when you get home-dagsorden, som er sindssyg vigtig for mig.”

”Jeg går helt vildt meget op i liberal ligestillingspolitik og mener generelt, at vi har været dårlige i den blå blok til at komme ind på det. Og det synes jeg Ellemann har været supergod til.”

Villum Christensen (67 år), tidligere viceborgmester i Slagelse og har siddet 11 år i Folketinget for Liberal Alliance

Hvem mener du egner sig bedst til at være den næste statsminister?

”Jeg ville vælge Jakob Ellemann-Jensen. Vi mangler at høre fra Søren Pape Poulsen, hvad Konservative mener om rigtig mange ting. Jeg synes, at de flyver under radaren. Jeg kan også godt forstå, at det er mere taktisk bestemt. Det kort spiller de godt,” siger Villum Christensen og uddyber:

“Men når man har været så tæt på, som jeg har været og kender spillet, synes jeg, at Jakob Ellemann er blevet hårdt dømt i diskussionen om statsministerposten.”

Fem krav til blå regering

I sin tale fra partiets landsmøde kom LA-formanden, Alex Vandaslagh, med fem krav til de blå statsministerkandidater.

  • Skatten skal sænkes – både i top og i bund.
  • Den offentlige sektor skal være friere med flere private velfærdsudbydere.
  • Vi skal blande os mindre i borgernes liv og styrke danskernes retssikkerhed.
  • Klimapolitikken skal have mere internationalt udsyn.
  • Og vi skal have rettet gevaldigt op på vores folkeskole, så unge går derfra med kundskaber, færdigheder og myndighed.


 

Katrine Daugaard (40 år), spidskandidat for Liberal Alliance på Fyn

Hvem mener du egner sig bedst til at være den næste statsminister?

”Der er kun én, der har meldt sig på banen indtil videre, så man kan ikke sige så mange andre end Jakob Ellemann-Jensen. Men jeg synes det ville være spændende, hvis Søren Pape Poulsen også var kandidat.”

”Jeg kan se fordele i begge to. De er dygtige kandidater og gode bud begge to. Det kommer an på, hvor vi kan få mest indflydelse, og det er det, der skal afgøre, hvem vi peger på.”

Peter Loft (64 år), tidligere departementschef og er nu opstillet til Folketinget i Københavns Omegns Storkreds 

Hvem mener du egner sig bedst til at være den næste statsminister?

”Nu vil Alex Vanopslagh jo ikke være det, så derfor mener jeg Jakob Ellemann-Jensen ville være den bedste til opgaven. Jeg synes, at Søren Pape Poulsen har til gode at bevise noget. Han har fået noget medvind, men jeg ved ikke, hvor han har fået det fra. Hvis jeg skal holde på en af de to, er mit svar klart Ellemann.”

”Jeg synes egentlig, Ellemann er meget god. Der er nogle, der siger, at han ikke er markant nok. Jeg synes, han virker troværdig og kan godt lide ham. Hvis jeg ikke stemte Liberal Alliance, ville jeg nok stemme på ham.”

Frederik Grünfeld (26 år), næstformand i Holbæks lokalbestyrelse og bestyrelsesmedlem i Sjællands Storkreds

Hvem mener du egner sig bedst til at være den næste statsminister?

“Uden at skulle lyde som en partisoldat synes jeg, at det er fornuftigt, at Alex ikke på forhånd går ud og peger på en. Hvis jeg skal vælge en anden, tror jeg mest på Søren Pape Poulsen. Men jeg vil ikke udelukke, at det kan være Jakob Ellemann.”

“Konservative har lagt en visionsplan frem til 2030, og den er væsentlig mere visionær end Venstres. Venstre lægger ikke så meget økonomisk politik frem.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Villum Christensen

Viceborgmester (LA), Slagelse Kommune
cand.phil. (Københavns Uni. 1980), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981), MPM (Syddansk Uni. 2005)

Emil Blücher

Borgmester (LA), Solrød Kommune, byrådsmedlem (LA), Solrød Kommune

Peter Loft

Advokat, fhv. departementschef, Skatteministeriet, fhv. folketingskandidat (LA)
cand.jur. (Københavns Uni. 1980)

0:000:00