Tidligere KD-formand: Hvis omskæring er umoralsk, må det samme gælde for aborter

DEBAT: Antallet af omskæringer af drengebørn fylder en tiendedel i forhold til antallet af provokerede aborter. Hvis det er umoralsk at skære forhuden væk på raske børn, må det samme være tilfældet, når man tager livet, skriver Stig Grenov.

Af Stig Grenov (KD)
Folketingskandidat, bestyrelsesmedlem i KD Nordsjællands Storkreds og tidligere partiformand

Debatten om, hvorvidt det skal være tilladt jøder og muslimer at omskære deres drengebørn, kører igen.

Selvom jeg taler for, at indgrebet skal være tilladt under lægefagligt tilsyn, forstår jeg følelsesmæssigt nok modstanderne bedre end de fleste.

Jeg genfinder deres retorik, fra jeg var ung. Dengang handlede det bare om abort, som jeg bevæbnet med skudsikre argumenter tordnede imod. Problemet var, at min retskaffenhed sårede mennesker omkring mig og afbrød dialogen, før den kom i gang.

Jeg mener stadig, at livet er uvurderligt fra befrugtningen af. Men jeg har lyttet til så mange, der valgte abort, at jeg bedre forstår deres bevæggrunde. Handlingen er ikke blevet mere rigtig for mig.

Men indsigten i, at der ligger både økonomiske, familiære, religiøse og sociale præmisser bag det, som vi i folkemunde kalder "det frie valg", har overbevist mig om, at ikke alt i denne verden kan bekæmpes med forbud og strengere straffe.

Retfærdigheden blænder
På tilsvarende måde har modstandere af omskæring ret i, at det er en etisk problemstilling at skære i et menneske, uden dettes tilladelse.

Men retfærdigheden blænder oftest en sådan grad, at alle andre perspektiver drukner. Det groteske er tilmed, at jeg til enhver tid ville kunne slå argumentationen for at ville forbyde omskæring.

Hvis religiøs, social kontrol er årsag til omskæring, er det psykiske pres fra arbejdsmarked, kærester, karriere og sågar kontanthjælpsloftet bestemt ikke mindre på den uventet gravide.

Hvis omskæring foretages på 1.500 drenge årligt, er antallet af provokerede aborter ti gange større. Hvis det er umoralsk at skære forhuden væk på raske børn, må det samme være tilfældet, når man tager livet.

Alligevel er det mig som kristendemokrat, der søger dialogen, mens de, der ønsker forbud, vil presse deres uomskårne retfærdighed ned over hovedet på mindretallet af jøder og muslimer.

Samtale gør os klogere
Jeg går ind for retfærdighed. Men dialog er et stærkt underkendt redskab til at ændre praksis. Samtale gør os tilmed klogere på hinanden. Love derimod skaber kun ti smuthuller for at omgå dem.

Hvis sagen er vigtig, så skab andre muligheder, men undlad at stigmatisere tusindvis af drengebørn, når de går i bad efter drengeidræt. Hold fast i dine meninger, men prøv at forstå dem, som du ikke forstår. Og fremfor alt tal pænt.

Jeg er personligt glad for, at Venstre i denne sag stod vagt om frihedsværdierne, og at statsminister Mette Fredriksen (S) ændrede holdning og forsvarede et religiøst mindretal.

Mangfoldigheden i Danmark skal også gælde religionen, så længe indgrebet de facto hverken er farligt eller forårsager nedsat seksuel nydelse.

Forrige artikel Søren Espersen: Kofods udenrigsstrategi kommer ikke til at gavne Danmark Søren Espersen: Kofods udenrigsstrategi kommer ikke til at gavne Danmark Næste artikel Institutleder og dekan: Det er tid til at få mental sundhed på pensum Institutleder og dekan: Det er tid til at få mental sundhed på pensum