Kommentar af 
Stine Bosse

Stine Bosse: Vis mig din holdning til en flygtning, og jeg skal sige dig, hvem du er

KOMMENTAR: Det er trist og beskæmmende, at Inger Støjberg (V) som en af de eneste i EU* ikke åbner for 500 af verdens mest udsatte flygtninge, når Danmark er relativt bedre i stand til at modtage dem end andre lande, skriver Stine Bosse. 

Inger Støjberg (V) skylder en forklaring på, hvornår hendes arbejde er godt nok til igen at åbne for 500 kvoteflygtninge, mener Stine Bosse.
Inger Støjberg (V) skylder en forklaring på, hvornår hendes arbejde er godt nok til igen at åbne for 500 kvoteflygtninge, mener Stine Bosse. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Stine Bosse
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Siden vi har været i krig med hinanden i Europa, har vi ikke oplevet et højere antal flygtninge i verden, og det til trods kommer færre til Europa.

Men stadig mange millioner af mennesker er på flugt fra krige og forfølgelse. Alle er de først og fremmest på jagt efter at overleve, senere efter at leve. Bemærk at jeg i dette indlæg alene taler om flygtninge, og altså ikke migranter iøvrigt.

Den danske protektionisme 
Meget er sket i Europa siden slutningen af Anden Verdenskrig. Skal man med få ord beskrive det, handler det om betydelig øget velstand og flere generationer, der kun har kendt til fred. Vi har i det meste af Europa ingen nutidig erfaring med ufred. Og vi hører til den rigeste del af verden.

Umiddelbart skulle man antage, at det ville give os et ressourcemæssigt og mentalt overskud, men desværre fungerer vi ikke sådan. Vi har udviklet en særlig form for protektionisme, der forestiller sig, at vi er særlige. Særligt fredelige. Særligt heldige. Indehavere af særlige rettigheder til velstand og fred, som andre mennesker ikke kan opnå.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. Du kan kommentere indlægget i bunden. Vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: debat@altinget.dk.
Debatredaktør: Kristian Andersen

Dette er naturligvis en illusion. Tværtimod ville enhver naturlig konklusion hedde, at vi er særligt forpligtede i kraft af vores særlige overskud. Som bedste borgerne i Matador, er vi de særligt forpligtede.

Inklusionen er bedre end i mange år  
Det er derfor, det river i rigtig mange på tværs af nær sagt alle politiske partier, når vi igen i år må læse, at "vi i Danmark" ikke magter at modtage 500 af FN's kvoteflygtninge. Som et af de eneste EU-lande*. Som et af de rigeste EU-lande. Som det EU-land, hvis statsminister igen og igen, og tak for det, minder os om, at vi kun kan løse flygtningepresset på EU i fællesskab. Og ja helst så vi EU i det internationale fællesskab FN.

Vi har udviklet en særlig form for protektionisme, der forestiller sig, at vi er særlige. Særligt fredelige. Særligt heldige. Indehavere af særlige rettigheder til velstand og fred, som andre mennesker ikke kan opnå.

Stine Bosse, Formand, Europabevægelsen

Flere af Venstres borgmestre har endda været ude og appellere eller i hvertfald kommunikere tydeligt, at de er klar til at modtage de i snit fem til syv kvoteflygtninge, der ville være tale om per kommune. Men nej. Integrationsministeren, som nu er betroet på landets vegne til alene at afgøre dette spørgsmål, har besluttet anderledes.

Hvad var argumentet? Færre flygtige i verden? Nej. Mindre behov for beskyttelse af de svageste? Nej. Argumentet, det eneste, var at integrationen stadig ikke fungerer godt nok. Dette medens alle tal viser, at inklusionen fungerer bedre end i mange mange år.

Støjberg skylder en forklaring 
Så Fru Støjberg. Hvor meget skal der til? Hvornår er dit arbejde godt nok til igen at åbne for de svagestes adgang?

Dette skylder du os en forklaring på, særligt når du sammen med en del af Europas yderste højrefløj, den østrigske regering, kommer med bilaterale initiativer, hvor det bærende princip for håndtering af flygtningesituationen er frivillige "kvoter", som lande i EU så kan vælge at modtage. Du skulle så formentlig være den i Danmark, der alene afgør, om vi kan tage imod for eksempel syriske flygtninge.

Fortæl os derfor gerne, hvordan noget EU-land skulle se sig i stand til at modtage, hvis Danmark ikke er. Vi er blandt de mest velhavende. Vi har brug for arbejdskraft. Vores inklusion begynder at fungere. Altså er vi relativt bedre i stand til at modtage end andre lande.

For din øvelse i Wien var vel ikke bare en skin-manøvre til ære for det yderste højre her og der? Den har vel bund i et egentligt ønske om at løse udfordringen for flygtninge, og en anderkendelse af, at EU kun kan løse dette sammen? Det sagde din chef ihvertfald ved åbningstalen i Folketinget, mens du var væk.

Fordelingen af flygtninge forbliver et udestående 
Tager man i øvrigt de initiativer, du nu lancerer, og måler dem op imod de forslag, EU-Kommissionen lagde på bordet i maj 2015 til håndtering af migration og altså også flygtninge, og de initiativer Socialdemokratiet har foreslået på samme områder, er der bemærkelsesværdig mange ligheder.

Det er alene fordelingen af flygtninge, der er og bliver et udestående, ligesom lejre for hjemsendte...langt væk bekommer mange andre lande dårligt. Dette kunne imidlertid egentligt pege mod, at vi kan løse de samlede problemkomplekser sammen.

Derfor kære Fru Minister, er det også ekstra trist og beskæmmende, at du ikke netop denne gang, for at understøtte dine egne initiativer og for at vise løsningsveje, åbnede for 500 af verdens mest udsatte flygtninge til et af verdens mest priviligerede og velfungerende samfund. Dette tjener os ikke til ære.

* I en tidligere version af indlægget fremgik det, at Danmark var eneste EU-land, der ikke tager imod kvote-flygtninge. Det er imidlertid ikke korrekt.

----------

Stine Bosse har siden 2015 været formand for Europabevægelsen. Hun har siden 1999 bestridt adskillige bestyrelsesposter, blandt andet som bestyrelsesformand for Børnefonden og som bestyrelsesmedlem i tyske Allianz. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Bosse

Formand, PlanBørnefonden, TelePost Greenland og NunaOil, bestyrelsesmedlem, Coop, Allianz Group og Assistancebolaget
cand.jur. (Københavns Uni. 1987)