Støjberg afleverer nye svar om flygtningeannoncer

ANNONCER: Inger Støjbergs ministerium er klar med en ny runde svar til Ombudsmanden til undersøgelsen af flygtningeannoncerne. Nul syrere har fået deres asylansøgning afvist som 'åbenlyst grundløs', viser svaret.

Fire siders skrivelse fra Inger Støjberg er blevet sendt som opfølgning på de første 11 sider, ministeriet leverede til Ombudsmanden.
Fire siders skrivelse fra Inger Støjberg er blevet sendt som opfølgning på de første 11 sider, ministeriet leverede til Ombudsmanden.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Kasper Kaasgaard

For anden gang har Inger Støjbergs ministerium sendt en række svar til Ombudsmanden.

Han er i gang med at undersøge, om de annoncer, som Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet indrykkede i fire libanesiske aviser tidligere på året, er misvisende.

Ministeriets første svar vakte nemlig nye spørgsmål hos Ombudsmanden, der gerne ville have uddybet, hvorfor Libanon og de konkrete aviser blev valgt.

"Jeg beder ministeriet oplyse, hvad der ligger bag denne vurdering, hvilke oplysninger ministeriet byggede vurderingen på, samt hvilken »effekt«, der sigtes til," sagde Ombudsmanden dengang.

Ministeriet fik frist til 27. oktober, og svarene ligger nu klar.

”Ministeriet valgte libanesiske aviser ud fra ministeriets egen vurdering af, at budskabet herfra ville få en bred spredning på elektroniske medier – også i mange andre lande – og herigennem nå en bred kreds af menneskesmuglere, ikke kun i Libanon,” skriver Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet i sit svar.

Udkom flere steder
Ministeriet understreger, at formålet var at få budskabet så bredt ud som muligt. Derfor ligger annoncerne på ministeriets hjemmeside tilgængelige på 11 sprog.

Der blev også taget mere moderne tiltag i brug, fremgår det af svaret til Ombudsmanden.

”Det er tilsvarende ministeriets vurdering, at de bragte annoncer på internettet i form af Google-ads og Facebook-ads med publicering i Libanon kan forventes at have en bred spredning til andre lande via efterfølgende deling på sociale medier mv.”

Ingen åbenlyst grundløse
Ombudsmandens motivation for at gå ind i sagen var oprindeligt, at nogle af oplysningerne i annoncerne måske ikke var relevante for de syriske flygtninge, som angiveligt var målet for annoncen.

Det drejer sig eksempelvis om den oplysning, at ansøgninger, der er 'åbenlyst grundløse', ikke vil blive behandlet overhovedet.

For at få afklaring på det punkt bad Ombudsmanden ministeriet levere en opgørelse over, hvor mange opholdstilladelser, der er givet ud fra forskellige bestemmelser, og hvor mange ansøgninger, der er kendt 'åbenlyst grundløse'. Begge oversigter er opdelt efter nationalitet.

I svaret fremgår det, at nul syrere har fået afslag på asyl, fordi deres ansøgning blev vurderet åbenlyst grundløs.

Ministeriet bemærker generelt, at statistikken giver et øjebliksbillede, og at informationen i annoncerne er rettet mod både aktuelle og potentielle immigrationslande, som det hedder.

Læs hele svaret her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Steen Sørensen

Højesteretsdommer, fhv. Folketingets Ombudsmand
cand.jur. (København Uni. 1990)

0:000:00