Om  
Inger Støjberg

Støjberg erklæret uværdig af Folketinget

Et bredt flertal i Folketinget har erklæret tidligere integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg for uværdig. Hun bliver den femte i danmarkshistorien - der fratages sit mandat i Folketinget.

Inger Støjberg er ikke længere folkevalgt politiker, og stopper sin vante gang på Christiansborg. (Arkivfoto)
Inger Støjberg er ikke længere folkevalgt politiker, og stopper sin vante gang på Christiansborg. (Arkivfoto)Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

Inger Støjberg er erklæret uværdig af Folketinget. Hun blev i sidste uge idømt 60 dages ubetinget fængsel for at have overtrådt loven bevidst med en instruks om at adskille asylpar uden undtagelser.

Det er kun femte gang i danmarkshistorien - at dét er sket.

Erklæres en politiker uværdig, så bliver de smidt ud af Folketinget.

Støjberg er med i salen, men har sagt hun ikke ville stemme under afstemningen om hendes egen værdighed. Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti stemte som de eneste imod at fratage den tidligere integrations- og udlændingeminister sit sæde i Folketinget.

Disse politikere er tidligere erklæret uværdige
  • Thorstein Petersen (1956) - Færøsk folketingsmedlem.
  • Arnold Chr. Normann (1972) – Det Radikale Venstre.
  • Mogens Glistrup (1983 og igen i 1984) – Fremskridtspartiet.
  • Hugo Holm (1990) – Fremskridtspartiet/Løsgænger.
  • Inger Støjberg (2021) – Venstre/Løsgænger.

Hvem skal overtage?

Inger Støjbergs plads i Folketinget går til den suppleant, der blev valgt i hendes kreds ved det seneste Folketingsvalg. Umiddelbart ville Venstre altså stå til at overtage mandatet – som de med Inger Støjbergs afgang fra partiet mistede.

Men førstesuppleanten hedder Gitte Willumsen (K), og hun er ikke medlem af Venstre længere. Hun sidder i byrådet i Silkeborg, og takker hun ja til posten, så sidder hun i stedet for De Konservative.

Takker Gitte Willumsen nej til mandatet, hedder næste suppleant på listen Anders G. Jacobsen. Han er heller ikke længere medlem af Venstre, men er i dag medlem af De Radikale, der altså også potentielt kan overtage mandatet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00