Støjberg-sagen fortalt med citater fra styrelsesansatte: “Vi redder dem, og så skulle takken være, at vi ikke forstod en instruks”

Mails fra styrelsesansatte i instrukssagen viser, hvordan de ansatte følte sig stadig mere klemt og spundet ind i departementets politiske spil. Altinget tegner et billede af forløbet set med de styrelsesansattes øjne.

Mange af de ansatte fra Udlændingestyrelsen i 2016 skal de kommende måneder vidne i retssalen i rigsretssagen mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.
Mange af de ansatte fra Udlændingestyrelsen i 2016 skal de kommende måneder vidne i retssalen i rigsretssagen mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Sine Riis Lund

Det begyndte med “grå ansigter”, da styrelsen i 2016 modtog, hvad den selv opfattede som en instruks om at adskille alle asylpar med mindreårige.

Styrelsen begyndte at adskille parrene, men de ansatte var tydeligt klar over, at den var gal. At de fra departement og minister blev presset langt – og måske udover, hvad loven kunne holde til.

Mails fra ansatte i Udlændingestyrelsen er blevet en central del af hele instrukssagen.

Senest i Rigsretten hvor anklagerne de første dage læste flittigt op af disse mails som led i deres bevisbyrde mod Inger Støjberg.

Altinget zoomer - på baggrund af mails lagt frem i Instrukskommissionen og Rigsretten - ind på adskillelsen af de unge par, som det blev oplevet fra de styrelsesansatte, og hvordan medarbejderne til deres store fortrydelse blev spundet mere og mere ind i et politisk spil dikteret fra deres minister og departement. 

Pressemeddelelsen

Den 10. februar 2016 udsendte Udlændinge- og Integrationsministeriet en pressemeddelelse med ordlyden, at ingen mindreårige under 18 år efter de nye retningslinjer må indkvarteres på samme asylcenter som en ægtefælle eller samlever. Uanset om parrene havde børn.

Samme dag skrev den daværende direktør for styrelsen, Henrik Grunnet, klokken 13:10 en mail ud til sine ansatte, efter han havde deltaget i et koncerndirektionsmøde med folk fra departementet.

“Budskabet er efter det oplyste, at ingen mindreårige under 18 år må bo sammen med deres ægtefælle.”

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00