Støjberg-tidslinje: Fra Venstre-drop out til partileder

Inger Støjberg stifter nyt parti og vender tilbage til dansk politik. Få overblikket over de vigtigste nedslag i hendes rejse fra rigsretsdømt folketingsmedlem til leder af Danmarksdemokraterne.

Inger Støjberg vinker farvel til folketingskollegaerne, efter at et flertal har erklæret hende uværdig til at sidde i Folketinget. 
Inger Støjberg vinker farvel til folketingskollegaerne, efter at et flertal har erklæret hende uværdig til at sidde i Folketinget. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Laura Bejder JensenKatrine Falk Lønstrup

For et halvt år siden blev Støjberg erklæret uværdig til at sidde i Folketinget, efter at hun bare en uge inden var blevet idømt 60 dages ubetinget fængsel for brud på ministeransvarsloven i en historisk rigsretssag. 

De seneste to år har budt på op- og nedture for den tidligere V-minister, som i perioden både har været næstformand i Venstre, løsgænger i Folketinget og fodlænkebærende.

Men nu er hun tilbage i dansk politik som stifter og leder af partiet Danmarksdemokraterne. 

Altinget giver dig tidslinjen over forløbet op til stiftelsen af Støjbergs nye parti. 

22. januar 2020

Instrukskommissionen nedsættes. Kommissionen skal undersøge, hvorvidt tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg vidste, at det var ulovligt, da hun i februar 2016 gav ordre til at adskille mindreårige asylansøgere fra deres ægtefæller eller samlevere.

14. december 2020

Instrukskommissionen afleverer en omfattende delberetning, hvor kritikken af Støjberg er klar. Kommissionen erklærer, at den daværende V-næstformand har optrådt ”misvisende” og ”vildledende” over for Folketinget.

29. december 2020

Efter et ekstraordinært møde i Venstres Forretningsudvalg trækker Inger Støjberg sig som næstformand i Venstre. Det sker på opfordring fra Forretningsudvalget, skriver udvalget i en udtalelse.

6. januar 2021

To uvildige advokater, som Folketinget har hyret til at vurdere Instrukskommissionens beretning, oplyser, at de finder grundlag for en rigsretssag mod den tidligere udlændinge- og integrationsminister. 

14. januar 2021

Et flertal i Folketinget beslutter, at der skal rejses en rigsretssag mod Inger Støjberg. Inger Støjbergs eget parti, Venstre, støtter rigsretssagen, men de enkelte medlemmer af folketingsgruppen bliver fritstillet.

2. februar 2021

Anklagen mod Inger Støjberg bliver vedtaget i Folketinget – og det står dermed klart, at hun skal stilles for en Rigsret.

4. februar 2021

Inger Støjberg melder sig ud af Venstre og bliver i stedet løsgænger i Folketinget.

Læs også

13. december 2021

Afgørelsen af Rigsretssagen falder. Inger Støjberg idømmes 60 dages ubetinget fængsel, da 25 ud af Rigsrettens 26 dommere erklærer den tidligere udlændinge- og integrationsminister skyldig i brud på ministeransvarlighedsloven.

21. december 2021

Et bredt flertal i Folketinget erklærer Inger Støjberg for uværdig til at sidde i Folketinget, og hun får dermed frataget sit mandat.

28. marts 2022

Inger Støjberg begynder afsoningen af sin fængselsstraf på 60 dage. Det sker med fodlænke i hendes hjem i Hadsund.

6. maj 2022

Forretningsmanden Jan Vilstrup fra Birkerød køber domænenavnet danmarksdemokraterne.dk. Det er endnu ikke klart, hvilken rolle han i øvrigt spiller i projektet.

8. maj 2022

Samme Jan Vilstrup stifter foreningen Danmarksdemokraterne.

26. maj 2022

Inger Støjberg har afsonet sin 60-dages fængselsstraf, og hun fejrer det med en stor takkefest på Visborggaard Slot ved Hadsund. Over 2.000 Støjberg-fans mødte op til fejringen.

1. juni 2022

Inger Støjberg kommer til valgaften på Christiansborg. Det er første gang, hun befinder sig på Borgen, siden hun blev dømt uværdig til at sidde i Folketinget. Støjberg bekræfter, at hun har planer om at vende tilbage til politik:

”Jeg føler ikke, jeg er færdig med dansk politik. Jeg har ikke mistet lysten. Nu skal jeg jo gøre op med mig selv, om det skal være på Christiansborg eller andre steder.”

Læs også

17. juni 2022

Det kommer frem, at Indenrigs- og Boligministeriet har modtaget to ansøgninger om partinavne, der indeholder Inger Støjbergs navn. På Folkemødet bliver Inger Støjberg spurgt ind til ansøgningerne:

Kan du afvise, at du er involveret i ansøgningen af de to partinavne?

”Ordet ’involveret’ lyder måske lidt dramatisk.”

Men kan du afvise, at du er involveret?

”Jeg kan i hvert fald sige, at jeg har ikke ansøgt om et partinavn.”

21. juni 2022

Valgnævnet godkender et parti med navnet ’Danmarksdemokraterne – Inger Støjberg’. Det sker på Valgnævnets sidste møde inden sommerferien – og potentielt inden et folketingsvalg.

Partiet kan nu begynde at indsamle 20.182 vælgererklæringer, som er påkrævet for at blive opstillingsparate til Folketinget.

23. juni 2022

Inger Støjberg annoncerer, at hun stifter et nyt parti. Støjbergs ambition er at vende tilbage til Christiansborg efter næste valg – denne gang som medlem af Danmarksdemokraterne.

Ifølge partistifteren er Danmarksdemokraterne ikke skabt i protest mod de nuværende borgerlige partier. Partiet skal sætte særligt fokus på, hvad der foregår udenfor København. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00