Inger Støjberg starter nyt parti

Det tidligere folketingsmedlem Inger Støjberg vender tilbage til dansk politik som partileder for sit nye parti, Danmarksdemokraterne. Partiet er ikke skabt i protest mod nogen af de andre borgerlige partier, understreger partistifteren.

Placeholder image
Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Rygterne har floreret, og spekulationerne har været mange. Nu er det officielt. Inger Støjberg stifter et nyt parti og går efter at vende tilbage til Christiansborg efter næste folketingsvalg.

Det tidligere folketingsmedlem og forhenværende V-næstformand står bag det nye parti Danmarksdemokraterne. Det fortæller hun i et interview med Skive Folkeblad.

Danmarksdemokraterne er blevet stiftet, fordi Inger Støjberg mener, at dansk politik – trods rekordmange partier – fortsat mangler et parti med et særligt blik for, hvad der sker udenfor København:

”Der har vel aldrig været så mange partier, som der er nu, men hvis der var valg i morgen, ville jeg ikke vide, hvad jeg skulle stemme på. Og jeg synes, at der mangler et borgerligt parti, som varetager interesserne for folk, som de er flest. Og som har et klart blik på alt det, der foregår udenfor København. Jeg synes, at forbindelseslinjerne mellem København og resten af Danmark er ved at blive svage,” siger Inger Støjberg til Skive Folkeblad.

Hvis Danmarksdemokraterne opnår de krævede 20.182 vælgererklæringer vil der være 15 partier på stemmesedlen til næste folketingsvalg. Dermed får vælgerne historisk mange partier at vælge imellem, når krydset skal sættes.

Ikke et protestparti

Inger Støjberg forlod i slutningen af december Folketinget, efter et flertal erklærede hende som uegnet til at forblive folketingsmedlem. Afstemningen skete som konsekvens af, at hun kort forinden blev dømt til to måneders ubetinget fængsel i Rigsretten.

De to måneder blev afsonet med fodlænke, og efter den kom af i maj har Støjberg for alvor igen blandet sig i dansk politik, hvor hun især har harceleret mod de såkaldte fine saloner i København og kritiseret de øvrige partier for netop at glemme resten af landet.

Men kritikken skal ikke forveksles med protest. Det er vigtigt for den nye partileder at understrege, at Danmarksdemokraterne ikke er skabt i protest mod nogen af de nuværende borgerlige partier.

Inger Støjberg fortæller til Skive Folkeblad, at partiet kommer til at gå med i både forhandlinger og forlig, hvis det kommer i Folketinget.

Afviser ikke at pege på Ellemann

I løbet af sin tid som folketingsmedlem, minister og næstformand i Venstre har Inger Støjberg især været kendt for sin udlændingepolitik. Men det nye parti vil også bringe andre dagsordener til bordet, siger hun. I interviewet nævner hun blandt andet manglen på praktiserende læger udenfor de større byer, mens hun også advarer mod, at den grønne omstilling ikke må drive virksomheder og landbrug ud af landet.

Et konkret principprogram er dog ikke lige på trapperne. Selve arbejdet med at etablere en partiorganisation og et tilhørende program må vente til efter valget, fortæller Inger Støjberg. Men inden det vil der komme politiske pejlemærker og prioriteringer, siger hun.

Det er ingen hemmelighed, at Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg ikke skiltes som gode venner, efter han anbefalede, at Venstre stemte for at føre en rigsretssag mod den tidligere næstformand. Men tiden er ikke til at angribe Venstre eller andre partier, selvom hun mener, at de har ændret blik på nogle ting, siger Inger Støjberg.

Hun afviser heller ikke, at hun vil ende med at pege på Ellemann som statsminister. Hun vil pege på en borgerlig statsministerkandidat. Men det må være op til Konservatives formand Søren Pape Poulsen og Ellemann-Jensen at afgøre, hvem der er kandidaten, tilføjer hun.

Omtalte personer

Inger Støjberg

Fhv. udlændinge- og integrationsminister (V), næstformand (V), MF (V og løsgænger)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser