Analyse af 
Erik Holstein

Støjbergs forsvarere er kommet i offensiven

Tidligere kontorchef Jesper Gori blev udfordret kraftigt af to af Støjbergs forsvarere. Og han kan rolig regne med at blive genindkaldt i Rigsretten. Midtvejs i rigsretssagen tør ingen spå om udfaldet.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Erik Holstein

Logikken er klar nok.
Den tidligere kontorchef i Udlændinge- og Integrationsministeriets juridiske afdeling, Jesper Gori, er kommet med nogle af de mest belastende udsagn mod hans tidligere minister, Inger Støjberg. Så han er et af hovedmålene for Støjbergs forsvarere.

Støjberg havde på forhånd varslet, at det ville blive ”en vild formiddag”. Det var måske så meget sagt. Men selvom det blev holdt i en formelt sober tone, gik Støjbergs forsvarere til vaflerne i afhøringen af Gori.

Det har været særlig generende for Inger Støjberg, at Jesper Gori har erklæret det såkaldte ministernotat for ”dødt og borte”, kort efter det blev skrevet. Notatet er centralt for Støjbergs forsvar, fordi det åbner op for undtagelser i adskillelsen af mindreårige asylpar.

Det punkt borede Støjbergs forsvarer Rene Offersen allerede i onsdag, og torsdag fortsatte hans kollega Nicolai Mallet ad samme spor. Hans tilgang til sagen var ganske udspekuleret.

Mallet gik ned i de enkelte juridiske elementer i notatet og spurgte Gori, om de forskellige juridiske betragtninger ikke stadig var relevante. ”Jo, det var de da”, erkendte Gori.

”Men hvordan kunne notatet, så være dødt og borte?” fortsatte Mallet.

Det var selve indstillingen, der følger af notatet, der var dødt og borte – i og med Støjberg ønskede at gå til kanten af konventionerne, argumenterede Gori.

Højst usædvanligt
Forsvarerne krydsforhørte også Jesper Gori om det andet af rigsretssagens hovedpunkter, nemlig Støjbergs pressemeddelelse fra 10. februar 2016, hvor det store spørgsmål er, om den kan ses som en instruks til embedsværket. Det mente Instrukskommissionen – og det er en væsentlig del af baggrunden for rigsretssagen.

”Men kan en pressemeddelelse i det taget kan være en instruks?” ville Mallet vide.
Til forsvarets udelte tilfredshed svarede Jesper Gori, at ”det ville være højst usædvanligt”. Ja, faktisk havde Jesper Gori aldrig nogensinde set det.

0:000:00