Støttepartier holder fast i klimatiltag, selv om regeringen ikke har stor tro på effekten

LANDBRUG: Regeringen har nedtonet sine forventninger til klimaeffekten af at tage lavtliggende landbrugsjord ud af produktion, men det får ikke R, SF og EL til at slække ambitionen om flere penge til klimatiltaget dette efterår. Klimarådet mener da også, at regeringen er for pessimistisk.

Regeringens støttepartier melder sig parate til at kæmpe for og prioritere flere midler til at udtage lavbundsjorde dette efterår.

“Vi ønsker at sætte flere penge af i forbindelse med finansloven for næste år, men ser også gerne, at vi tager fat om det som del af klimahandlingsplanen for landbruget, hvor det vil være rigtig godt, hvis der kommer nogle private investorer ind og tager del i opkøbene,” siger Signe Munk, klimaordfører for SF.

Tilsvarende melding kommer fra Radikale.

Enhedslisten stemmer i, men går efter at betale regningen med landbrugsstøttemidler.

“Det er en utrolig vigtig dagsorden at få realiseret flere jorde ud af drift, og det er noget, vi vil tage med ind i klimahandlingsplanen for landbruget og også i forhandlingerne om, hvordan vi fremover skal udmønte landbrugsstøtte fra Danmark. Det synes vi er mere oplagt end at bruge finanslovsmidler,” siger landbrugsordfører Søren Egge Rasmussen.

Dyrere og mere besværligt
Regeringen har ellers nedprioriteret sine forventninger til, hvor effektivt et klimavirkemiddel udtag af lavbundsjorde er.

Regeringen påpeger, at udfordringerne er større og prisen højere end først antaget, hvis man vil udtage flere lavbundsjorde end de første 15.000 hektar, som der allerede med sidste års finanslovsaftale blev afsat to milliarder kroner til over ti år.

 

De tre støttepartier har noteret sig regeringens betænkeligheder, men det får ikke partierne til at ønske at slippe foden på speederen. 

“Det, vi har set hidtil, ændrer ikke noget for os. Vi forstår stadig på aktørerne, at de ser et større potentiale end det, som regeringen lægger op til. Vi vil selvfølgelig lytte os til, hvad regeringen har at sige om de nye skøn, men jeg føler mig ret overbevist om, at der fortsat er et betydeligt potentiale for at udtage flere jorde,” siger Ruben Kidde (R).

Klimarådet uenig med regeringen
I et nyt notat vurderer Klimarådet da også, at regeringen mere generelt sætter potentialet for reduktioner forholdsvist lavt for landbruget.

I den fulde artikel på Altinget Fødevarer kan du læse mere om vurderingerne fra Klimarådet samt Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer, som også er uenige i regeringens vurdering.

Forrige artikel Dagens overblik: Regeringen har rykket sig i forhandlinger om elbiler Dagens overblik: Regeringen har rykket sig i forhandlinger om elbiler Næste artikel Se pressemødet, hvor Heunicke forklarer regeringens nye coronavarslingssystem Se pressemødet, hvor Heunicke forklarer regeringens nye coronavarslingssystem