Støttepartier inden forhandlinger: Klimarådet skal styrkes

FORHANDLINGER: Hvis det står til regeringens støttepartier, skal Klimarådet styrkes – dels økonomisk, men også som uafhængigt ekspertorgan.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, vil femdoble Klimarådets bevilling. 
Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, vil femdoble Klimarådets bevilling. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Jeppe Sahlholdt

Tirsdag mødes regeringen med sine tre støttepartier, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, for at udarbejde en bindende klimalov. 

Og en styrkelse af Klimarådet er et punkt, som støttepartierne allerede på forhånd er enige om.

Klimarådet har siden 2015 rådgivet den siddende regering om, hvordan Danmark på bedst mulig vis gennemfører omstillingen til et klimaneutralt samfund i 2050.

Enhedslisten har op til forhandlingerne meldt ud, at de vil femdoble Klimarådets årlige bevilling.

Vi er helt enige om, at det skal styrkes, men om det lige er de tal, vil jeg ikke lægge mig fast på nu.

Ida Auken
Klimaordfører, Radikale Venstre

”Uden et stærkt Klimaråd får vi virkelig svært ved at gennemføre alt, hvad der er behov for,” udtaler Pernille Skipper (EL) i en pressemeddelelse.

Vil femdoble bevilling
Rådets årlige bevilling skal ifølge Enhedslisten gå fra 10 millioner kroner til 50 millioner kroner, og pengene skal sørge for, at Klimarådet har "mere end rigeligt med regnekraft og adgang til den relevante forskning". Derudover foreslår partiet, at rådet blandt andet skal stå for den årlige revision af klimaindsatsen.

SF bakker op om at styrke Klimarådet, men klimaordfører Signe Munk vil ikke sætte et tal på, hvor mange penge der skal bevilges.

”Vi har ikke lagt os fast på en femdobling, men det er helt essentielt, at det skal styrkes,” siger Signe Munk til Altinget.

Heller ikke hos Radikale har man lagt sig fast på et bestemt beløb.

”Vi er helt enige om, at det skal styrkes, men om det lige er de tal, vil jeg ikke lægge mig fast på nu,” siger Radikales klimaordfører, Ida Auken.

Socialdemokratiets klimaordfører, Anne Paulin, er "positivt indstillet" over for Klimarådet, men vil vente til forhandlingerne med at tage stilling til rådets økonomi. Hun understreger dog, at der ikke skal skæres i bevillingen. 

Politisk fyring
Ud over at øge bevillingen vil regeringens støttepartier også styrke Klimarådets uafhængighed. Fremover skal det nemlig være Folketinget som udpeger medlemmerne, og ikke den siddende energi- og klimaminister – hvis det står til Enhedslisten, Radikale og SF.

I slutningen af 2018 valgte den daværende VLAK-regering ikke at forlænge med den nu tidligere formand for Klimarådet, Peter Birch Sørensen, selv om han selv ønskede at fortsætte og er anerkendt som en af de dygtigste på området.

Det fik hård kritik fra rød blok, der kritiserede daværende klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) for at "skille sig af" med sine kritikere.

Ida Auken udtalte dengang til Information:

"Det ser ud, som om man ikke kan lide at have en vagthund i nakken, som kommer med kritik af en. Klimarådet har jo adskillige gange sagt ærligt, at Danmark ikke er på rette vej med de initiativer, der bliver lagt frem fra regeringens side."

Forhandlingerne om en ny klimalov begynder tirsdag klokken 13.30 ved Naturcenter Amager Strandpark, hvor energi- og klimaminister Dan Jørgensen mødes med partilederne og ordførerne fra Radikale, SF og Enhedslisten.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Paulin

MF (S)
msc.IBP. (Copenhagen Business School 2015)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00