Støttepartier øger presset på regeringen efter nye tal: Forbyd minkavl permanent

Det understreger, at dansk minkproduktion bør være fortid, når blot 12 tidligere avlere ønsker at starte op igen, mener SF og Enhedslisten. Ifølge V og K ændrer det dog ikke på noget. Sagen er principiel, lyder det.  

I efteråret 2020 blev alle danske mink aflivet på grund af coronapandemien. 
I efteråret 2020 blev alle danske mink aflivet på grund af coronapandemien. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Andreas ArpChristoffer Lund-Hansen

Blot 12 tidligere avlere har udtrykt ønske om at starte minkproduktion op igen, og det sender et klart signal om, at erhvervet nu bør forbydes permanent.

Det mener SF og Enhedslisten, der dermed øger presset på regeringen, inden at det senere i år skal besluttes om det nuværende, midlertidige forbud skal ophæves.

Tallene understreger, at der er et meget lille ønske om at starte op igen, og det kan jeg også godt forstå.

Carl Valentin (SF)
Fødevare- og dyrevelfærdsordfører

“Tallene understreger, at der er et meget lille ønske om at starte op igen, og det kan jeg også godt forstå. Det hører fortiden til at putte dyr ind i bittesmå bure for at opdrætte dem til pelsavl, og derfor er det oplagt, at man lukker industrien ned nu,” siger SF’s fødevare- og dyrevelfærdsordfører, Carl Valentin.

Det midlertidige forbud mod minkavl er lavet af hensyn til folkesundheden, men med et permanent forbud ønsker SF også, at der tages højde for dyrevelfærd og miljøpåvirkning, forklarer ordføreren.

Samme holdning har man i Enhedslisten, der også mener, at de nye tal underbygger partiets sag.

“Jeg tror, mange minkavlere har erkendt, at dansk minkavl er fortid. At der så er én procent, der er stædige, det er, hvad det er. Den mulighed har de i lovgivningen, men det er ikke en mulighed, som Enhedslisten mener, at de skulle have haft,” siger fødevare- og dyrevelfærdsordfører Søren Egge Rasmussen (EL) og fortsætter:

“Hvis man bare skal have lidt ud af den dårlige håndtering af minksagen, som betyder, at vi skal betale op imod 19 milliarder kroner i erstatning, så skal det være, at vi får forbudt minkavl. Så har vi da fået lidt ud af pengene."

Han håber, at der kan træffes en beslutning om erhvervets fremtid allerede inden sommerferien, når Statens Serum Institut (SSI) har afleveret en ny risikovurdering.

0:000:00