Støttepartier og DF vil gøre op med stor forskel på kommuneskatter

UDLIGNING: Regeringens støttepartier og DF vil gøre op med de store forskelle i kommunernes skatteniveau. Det er socialt uretfærdigt og skævvridende, lyder anken. S og V er lydhøre.

Der er stor forskel på, hvor meget man betaler i kommuneskat rund om i landet. Og i dag er det sådan, at folk bosat i områder med de laveste indkomster betaler den højeste kommuneskat. Men det er ikke rimeligt, mener regeringens støttepartier og Dansk Folkeparti. 

Hos Radikale kalder kommunalordfører Kathrine Olldag det "vildt," at der ikke er større politisk diskussion om det, hun kalder en skjult bundskat.

"Det er bemærkelsesværdigt, at topskattediskussionen fylder så meget landspolitisk, men at vi samtidig godt kan acceptere, at der ligger en forskel i bundskatten på omkring fem procentpoint mellem den højest beskattede og den lavest beskattede kommune," siger hun.

SF, R, EL og DF er derfor parat til at bringe problematikken med ind til forhandlingsbordet, når regeringen skyder arbejdet med en reform af udligningsordningen i gang. I begyndelsen af det nye år skal politikerne nemlig igen forsøge at gentænke systemet for, hvordan penge bliver fordelt mellem rige og fattige kommuner - en stor og kompliceret øvelse, som den tidligere regering måtte opgive at nå i mål med. 

Forskelle, der kan mærkes af de fleste
Mens man i Langeland Kommune skal betale landets højeste kommuneskat på 27,8 procent, så kan man i Rudersdal og Frederiksberg slippe med landets laveste skatteprocenter på henholdsvis 22,5 og 22,8 procent.

Ifølge Enhedslistens kommunalordfører, Jette Gottlieb, betyder forskellene i kommuneskatten, at en jord- og betonarbejder bosat i Maribo skal betale mange tusinde kroner mere i skat om året, end hvis vedkommende var bosiddende på Frederiksberg.

SF's kommunalordfører Charlotte Bromann forventer, at skatteændringer vil kunne spille en central rolle, når der skal laves en overgangsordning til en ny udligning.

"En måde at komme videre kunne være en frit lejde-ordning til, at kommuner med lave skattesatser kan hæve skatten for på den måde at udjævne nogle af de forskelle i skattetrykket, der er mellem kommunerne," siger hun.

S: Vi må kigge på det
Hverken hos Socialdemokratiet eller Venstre har man lyst til at være særlig konkret i forhold til elementer, der kan spille ind i den forestående reform af udligningsordningen.

Men i begge partier er man opmærksom på forskellene i kommuneskatterne og lydhøre over for at tage en diskussion om dem.

"Det er klart, at når man har et kommunalt selvstyre, så vil der også være forskelle i både skatten og serviceniveauer landet over," siger Socialdemokratiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen.

"Men det kan tyde på, at der er nogle forskelle på tværs af landet, som vi skal have kigget på. Og jeg kan have en begrundet mistanke om, at nogle af forskellene i skatteprocenterne er et tegn på, at vores kommunale udligningssystem ikke er tilstrækkeligt godt," siger han.

I den fulde artikel på Altinget Kommunal kan du blandt andet se, hvorfor Dansk Folkeparti foreslår helt at afskaffe kommuneskatten, og du kan læse, hvordan Venstre ser på sagen.

Forrige artikel Joy Mogensen: Når sorgen ikke fylder for meget, kommer jeg på arbejde igen Joy Mogensen: Når sorgen ikke fylder for meget, kommer jeg på arbejde igen Næste artikel Her er Folketingets udvalg for begyndere og dem for de garvede Her er Folketingets udvalg for begyndere og dem for de garvede