Støttepartier vil ændre i finansloven: Hf-enkeltfag skal også have flere penge

HF: Regeringens støttepartier beklager, at hf-enkeltfag ikke fik ekstra penge med finansloven. Dem vil de finde nu – eller ændre på fordelingen af finanslovens uddannelsesmidler.

Radikales Katrine Robsøe vil have ekstra penge sat af til hf-enkeltfag.
Radikales Katrine Robsøe vil have ekstra penge sat af til hf-enkeltfag.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Tyson W. Lyall

”Det er noget rod, at de ikke er kommet med,” siger SF’s uddannelsesordfører, Astrid Carøe.

Hun ærgrer sig ligesom kollegaerne i Enhedslisten og Radikale over, at hf-enkeltfag ikke fik del i uddannelsesinvesteringerne på finansloven for 2021.

Som Altinget Uddannelse beskrev i sidste uge, så blev hele voksen- og efteruddannelsesområdet (veu) nemlig forbigået i finansloven, som investerede stort i ungdomsuddannelserne.

Støttepartierne mener imidlertid, at det er en fejl, at hf-enkeltfag, som ellers ligger under veu-området, ikke får del i de nye investeringer.

Partiernes ordførere fortæller samstemmigt, at de derfor vil have børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til at justere den oprindelige aftale.

Altinget Uddannelse har siden tirsdag i sidste uge forgæves forsøgt at få en kommentar til emnet fra ministeren.

Ekstra penge eller omfordeling
Mens Enhedslisten, Radikale og SF er enige om, at hf-enkeltfag også skal have et økonomisk løft, er de ikke helt enige om, hvordan det skal ske.

Enhedslistens Jakob Sølvhøj forestiller sig, at hf-enkeltfag kan få del i de årlige 220 millioner kroner, finansloven har sat af til de gymnasiale uddannelser fra 2021 til 2024.

Det afviser Radikale til gengæld. Partiet insisterer på at få ekstra hf-penge lagt oven i finanslovens investeringer.

”Vi vil meget gerne finde pengene til hf-enkeltfag, men vi ønsker ikke at tage dem fra de midler, der er afsat til gymnasierne. Vi vil meget gerne se på, hvordan vi kan få lagt ekstra midler oven i, så hf-enkeltfag også kan få støtte.”

”Vi har forskellige finansieringsforslag, og vi håber, de andre partier er klar til at kigge på det. Det har vi drøftelser med dem om i øjeblikket,” skriver uddannelsesordfører Katrine Robsøe i en kommentar til Altinget.

SF’s Astrid Carøe lægger sig op ad Radikale – hvis det kan lade sig gøre.

”Hvis ikke det kan lade sig gøre, så må vi fordele pengene, så hf-enkeltfag bliver en del af puljen på de 220 millioner kroner,” siger hun.

Hvad med forkortelserne?
Mens støttepartierne primært ærgrer sig over at have glemt hf-enkeltfag i finansloven, så undrer flere i VUC-sektoren sig også over, at veu-tilbud som avu, fvu og obu heller ikke får ekstra midler.

”Når vi kan se, at VUC’s tal bliver rødere og rødere, så er det underligt, at det ikke har højere prioritet,” sagde Uddannelsesforbundets formand, Hanne Pontoppidan, eksempelvis i sidste uge.

Støttepartiernes ordførere anerkender, at også de uddannelsestilbud kunne trænge til en økonomisk håndsrækning. Det bliver dog ikke på det punkt, de vil tage kampen i denne ombæring.

”Jeg ville være glad for, hvis der var penge til det. Men vi har under forhandlingerne konkret rejst ønsket om at give penge til de gymnasiale uddannelser. Stor sympati for, at vi også finder noget til avu, obu og så videre, men det er ikke det krav, vi har stillet under forhandlingerne,” siger Jakob Sølvhøj.

Katrine Robsøe tilføjer, at det er noget, Radikale vil være opmærksomme på ”i forhold til næste års finanslov”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Carøe

MF (SF)
ba. i statskundskab

Jakob Sølvhøj

Fhv. MF (EL)
Studentereksamen (Helsingør Gymnasium, 1973)

Katrine Robsøe

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2018)

0:000:00