Stort flertal imod Sanders privatiseringsplaner

MENINGSMÅLING: Et markant flertal af vælgerne siger nej tak til private universiteter med brugerbetaling. Trods den massive modstand kalder videnskabsministeren vælgernes holdning for overraskende positiv.
"Overraskende positivt." Sådan betegner videnskabsminister Helge Sander (V) en meningsmåling, hvor under hver tredje vælger støtter hans planer om private universiteter med brugerbetaling.
"Overraskende positivt." Sådan betegner videnskabsminister Helge Sander (V) en meningsmåling, hvor under hver tredje vælger støtter hans planer om private universiteter med brugerbetaling. Foto: Hans Juhl
Jørgen Skadhede
Nej tak. Så klar er beskeden til videnskabsminister Helge Sander (V) fra et markant vælgerflertal.

De ønsker ikke, at hans planer om private universiteter, der kan opkræve brugerbetaling af de studerende, bliver gennemført.

Mens næsten 6 ud af ti vælgere er modstandere af ideen, så støtter mindre end hver tredje vælger ministerens planer. Det viser en meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk.

Trods den massive modstand agter Helge Sander at forsætte med sine planer. Han hæfter sig ved, at et flertal af regeringens egne vælgere bakker om initiativet, og glæder sig over, at meningsmålingen ikke var endnu værre.

Sander er tilfreds
"Jeg er positivt overrasket. Jeg havde troet, at tallene ville være meget dårligere så tidligt i debatten, og jeg er glad for, at jeg har mine egne med," siger Helge Sander.

Fakta
Sådan har vi spurgt

Der er forslag om at gøre det muligt i Danmark at oprette private universiteter, som har ret til at opkræve brugerbetaling af de studerende. Støtter du den idé?

Sådan har 1.090 repræsentativt udvalgte vælgere svaret:

Ja 30 pct.
Nej 56 pct.
Ved ikke 14 pct.

V-vælgere har svaret:
Ja 49 pct.
Nej 35 pct.
Ved ikke 15 pct.

K-vælgere har svaret:
Ja 47 pct.
Nej 37 pct.
Ved ikke 16 pct.

DF- vælgere har svaret:
Ja 43 pct.
Nej 45 pct.
Ved ikke 12 pct.


Kilde: A&B Analyse for Altinget.dk

Han erkender, at brugerbetaling er et følsomt emne, og at ordet alene i sig selv kan få en skepsis til at blomstre blandt vælgerne. Alligevel tror han, at flertallet af vælgerne vil ende med at støtte planerne.

"Når jeg er ude, møder jeg betænkelige miner omkring brugerbetaling. Selv blandt mine egne. Mange tror, at der også skal være brugerbetaling på de offentlige universiteter. Men når de hører, at der blot er tale om en pendant til vores friskolesystem, så skifter de holdning. Derfor vil jeg vinde denne debat på distancen," siger Helge Sander.

Det sender et signal til Dansk Folkeparti. For der er bestemt ikke entydighed blandt deres vælgere om den sag.

Kirsten Brosbøl (S)
Forskningsordfører

Han forventer at kunne fremsætte et lovforslag om private universiteter allerede til efteråret.

S trækker på smilebåndet
Videnskabsministerens udlægning af meningsmålingen får dog Socialdemokraternes forskningsordfører til at trække på smilebåndet.

"Det er imponerende, at ministeren kan få vendt den meningsmåling til noget, der skulle være positivt for ham," siger Kirsten Brosbøl.

Socialdemokraterne har sammen med den øvrige venstrefløj været indædte modstandere af Sanders privatiseringsplaner og særligt punktet om brugerbetaling. Oppositionen har ligefrem truet med at afskaffe en lov om private universiteter igen, hvis de vinder næste valg.

Derfor ser de meningsmålingen som et godt tegn.

"Det taler for sig selv. Der er et klart flertal imod private universiteter med brugerbetaling. Det er godt, at der fortsat i befolkningen er klar modstand imod brugerbetaling. Danskerne er grundlæggende imod hele regeringens privatiseringsbølge. De er imod, at vi på den måde sælger ud af vores velfærdssamfunds institutioner, sådan som vi har set på sundhedsområdet," siger Kirsten Brosbøl.

Signal til DF 
Trods vælgernes modstand ser regeringen ud til at have flertal for sine planer sammen med Dansk Folkeparti, der har støttet ideen om at gøre det muligt at etablere private universiteter, som både har ret til fuldt offentligt tilskud og mulighed for at opkræve brugerbetaling.

Dansk Folkepartis vælgere er derimod splittede i spørgsmålet, og et lille flertal er faktisk modstandere af private universiteter med brugerbetaling. Det bør Dansk Folkeparti tage bestik af, mener Socialdemokraterne.

"Det sender et signal til Dansk Folkeparti. For der er bestemt ikke entydighed blandt deres vælgere om den sag," siger Kirsten Brosbøl.

Det har imidlertid ikke været muligt at få en kommentar fra Dansk Folkepartis forskningsordfører Jesper Langballe.

Han understreger dog i et skriftligt svar, at Dansk Folkeparti ikke vil stemme for et forslag, der betyder, at de eksisterende offentlige universiteter kan privatiseres.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Brosbøl

Bestyrelsesformand, Danmarks Klimaskovfond, direktør og stifter, 2030beyond, medlem, 2030-panelet, forperson, Det Politiske Akademi
master i freds- og konfliktstudier (Sussex Uni. 2003), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2005)

Helge Sander

Fhv. minister (V) & MF, fhv. borgmester, Herning Kommune
journalist (Herning Folkeblad 1971)

Jesper Langballe

Tidl. folketingsmedlem (DF)
Præsteuddannet









0:000:00