Studenterforum: Studerende skal have billigere transport under praktik

DEBAT: Det er dyrt at pendle i Danmark, når man er på SU. Derfor bør studerende få kørselsfradrag i praktikperioder, skriver Christopher Ammentorp, formand for Studenterforum UC.

Af Christopher Ammentorp
Formand for Studenterforum UC

Studerende bør have mulighed for at få kørselsfradrag i praktikperioder. Er man studerende med langt til praktikstedet, har man ingen mulighed for økonomisk støtte. Det er ikke fair, når fordelingen af praktiksteder er tilfældig, og man i nogle tilfælde kan ende med at skulle rejse i flere timer for at komme hen på praktikpladsen.

Lang rejsetid presser studenterøkonomi
Rejsetiden er lang, pengene er små, og vækkeuret ringer umenneskeligt tidligt. Det er virkeligheden for en stor del af de studerende, der har praktikpladser med stor afstand fra deres eget hjem.

For nogle studerende betyder det, at de skal med offentlig transport op til tre en halv time før mødetid. Nogle studerende skal få det til at passe sammen med at få afleveret deres børn i vuggestuer og børnehaver, der åbner samme tid som bussen kører.

Konsekvensen er, at disse studerende enten må håbe på at kunne låne en bil eller være tvunget til at skulle købe en brugt bil for at være på praktikstedet til tiden. Og så på SU.

Det er urimeligt, at studerende er tvunget til at købe en rustbunke for at få familielivet til at passe sammen og kunne komme frem til tiden. Ikke alle er født med forældre, der kan hjælpe økonomisk, og de studerende må vi aldrig glemme.

De er i gang med en videregående uddannelse, og de har brug for at kunne transportere sig til og fra praktikpladsen uden at blive nervøse for de røde tal på kontoen. Derfor bør det være en mulighed for studerende, der er tvunget langt væk i praktik, at få støtte til deres transport.

Det kan være i form af kørselsfradrag, som man ser det på arbejdsmarkedet, for at sikre, at studerende, der ikke bor i de store uddannelsesbyer, kan komme til og fra deres praktikplads uden at blive ruineret. Der er nemlig ingen direkte kørselsrefusion i sigte fra uddannelsesstederne, når de i forvejen er i knæ på grund af de årlige 2 procent besparelser.

Alternativt bør studerende kunne få større økonomisk støtte til betaling af deres månedskort. Disse kort er langt fra billige, og kan hurtig spise en stor del af det lille budget.

Forrige artikel V: DN spreder falske nyheder om regeringens kystpolitik V: DN spreder falske nyheder om regeringens kystpolitik Næste artikel Døve-forbund: Vi marginaliseres yderligere med lukning af Døvefilm Døve-forbund: Vi marginaliseres yderligere med lukning af Døvefilm