Sukkerfabrik skyder ny sæson i gang med letolieløsning

Nordic Sugar er klar til at køre sin fabrik i Nakskov på den mere miljøvenlige letolie frem til gasledningen til Lolland-Falster er etableret i 2024. På fabrikken i Nykøbing fortsætter sukkervirksomheden med at fyre med heavy fuel.

Foto: Gregers Tycho/Ritzau Scanpix
Morten ØyenChristoffer Lund-Hansen

Når den kommende sukkerroekampagne begynder i september, vil Nordic Sugars fabrik i Nakskov være klar til at fyre med letolie.

Den mere miljøvenlige letolie skal erstatte fyringen med heavy fuel – en tyk, urenset olie – så fabrikken i Nakskov kan overholde EU’s miljøkrav indtil gasledningen til Lolland-Falster står klar i 2024.

”Når vi skifter til en letolie af særlig god kvalitet, så kan vi leve op til de skærpede miljøkrav, som fabrikken i Nakskov vil blive ramt af i løbet af den næste sukkerroe-kampagne,” siger Jesper Thomassen, administrerende direktør i Nordic Sugar.

I de seneste måneder har man udskiftet fabrikkens brændere, tømt tankene med heavy fuel og installeret nye pumper for at kunne håndtere letolien.

{{toplink}}
Læs også

Dyrere løsning
Mellemløsningen på fabrikken i Nakskov er dyrere for Nordic Sugar end at fortsætte med heavy fuel.

Men den anden mulige mellemløsning – LNG-gas på lastbiler i tre år fra Sverige – ville også koste ekstra i forhold til heavy fuel.

Med letolie-løsningen satser Nordic Sugar på, at man til gengæld vil have nemmere ved at omstille til gasledningen i 2024.

”Det er forholdsvis enkelt at komme over på gassen,” siger Jesper Thomassen om løsningen.

0:000:00