Debat

Sundhedsklynge: Giv virksomheder adgang til sundhedsdata

DEBAT: Datadrevne sundhedsløsninger kan blive et dansk eksporteventyr. Men det kræver, at vi gør dataene tilgængelige for virksomheder, skriver Thomas Hammer-Jakobsen fra Copenhagen Healthtech Cluster.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Hammer-Jakobsen
Direktør for Copenhagen Healthtech Cluster

Det danske sundhedssystem er misundelsesværdigt og noget, som resten af verden kigger langt efter.

Vores sundhedssystem har tidligt taget udgangspunkt i mennesker. En for en er vi danskere siden 1968 blevet udstyret med vores eget helt unikke personnummer, og resultaterne af den indsats og de fremskridt, som læger, sygeplejersker, laboranter, fysioterapeuter og psykologer har gjort, er siden da blevet knyttet til hvert enkelt menneske.

Sundhedsdata i verdensklasse
Samlet set ved vi altså, hvem danskerne er, hvor vi har fejlet, hvad der er gjort for at hjælpe, og hvordan behandlingen har virket. I Danmark gemmes fortsat data om vores sundhed og sygdom. Det gør, at vi i dag kan bryste os af historisk sundhedsdata i verdensklasse, og derfor er Danmark et af de bedst egnede steder i verden at udvikle den næste generation af datadrevne sundhedsløsninger.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Datadrevne sundhedsløsninger drejer sig i bund og grund om, at man ved at sammenholde flere forskellige typer data om os mennesker kan hjælpe læger til at vælge den behandlingsform, som passer bedst til den enkelte, og hjælpe os alle til bedst muligt at forebygge sygdom ved at kigge på individuelle forhold.

Og disse løsninger spås en stor fremtid. Det globale marked for datadrevne sundhedsløsninger forventes at være på 18,7 milliarder dollars i 2020, hvilket svarer til en gennemsnitlig årlig vækst på 26,5 procent i de næste fire år.

Danmark har potentialet til at blive et attraktivt laboratorium for fremtidens sundhedsløsninger.

Thomas Hammer-Jakobsen
Direktør for Copenhagen Healthtech Cluster

Giv virksomheder adgang
Historien om det danske sundhedssystem gør os stolte, og vi ynder at fortælle den vidt og bredt. Men skal de historisk gode resultater og den systematiske dokumentation bidrage til, at vi også ude i fremtiden kan bryste os af et misundelsesværdigt sundhedssystem, skal vi sætte vores sundhedsdata-aktiver i spil internationalt.

Vores sundhedsdata kan nemlig blive et globalt eksporteventyr. Men det kræver, at vi tør tage skridtet og gøre dataene tilgængelige, så ikke kun forskere får adgang, men også virksomheder, som skal udvikle de nye løsninger og services til fremtidens sundhedssystem. Dataene skal naturligvis forblive anonymiserede, for formålet er ikke at snage i, om hr og fru Jensen nu fejler dit eller dat, men at forhindre sygdom, indlæggelser og dødsfald.

Brug for nytænkning
Morgendagens velfærdsteknologi og sundhedsløsninger vil ikke blot basere sig på forskeres isolerede undersøgelse af specifikke fænomener eller medicinalindustriens systematiske registrering af effekter af ny medicin, men på en stadigt større helhedsforståelse af, hvem vi hver især er som individer, og hvordan vores vaner og adfærd udfolder eller begrænser vores muligheder.

Det står altså ikke til diskussion, at fremtidens sundhedsløsninger vil være baseret på data – kun hvor disse løsninger skal udvikles. Danmark har potentialet til at blive et attraktivt laboratorium for fremtidens sundhedsløsninger. Så hvordan kan vi blive endnu bedre til at støtte mennesker i at realisere muligheder? Og til at sikre samspillet mellem sundhedsprofessionelle, borgere og teknologi? Det kræver vilje til at turde og tænke nyt, så vi sammen med danske og udenlandske virksomheder kan sælge ”health made in Denmark”.

Fakta om Copenhagen Healthtech Cluster:

Copenhagen Healthtech Cluster arbejder for at gøre sundhedsdata tilgængelige for udvikling af fremtidens sundhedsløsninger til gavn for borgere og patienter og som mulighed for at tiltrække investeringer til udvikling og sikre eksport af danske sundheds- og velfærdsløsninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Hammer-Jakobsen

Direktør, Copenhagen Healthtech Cluster
(RUC 1986), mba (Aalborg Uni. 1999)

0:000:00