Sundhedsminister driller SF-ordfører (tilbage)

FOLKESJÆL: Et drilsk §20-spørgsmål til sundhedsministeren gav et endnu mere drilsk svar tilbage, da Jakob Axel Nielsen (K) skulle definere den danske folkesjæl for SF's forebyggelsesordfører.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Debatten i Folketinget, den mundtlige og den skrevne i form af §20-spørgsmål og svar, er ikke altid uden humor.

Sundhedsministeren forklarede forleden i Politiken, at danskerne ryger og drikker mere end vores nordiske naboer på grund af den danske folkesjæl.

Den betyder nemlig - ifølge ministeren - at danskerne modsat svenskerne ikke lytter til eksperternes anbefalinger om moderat alkoholindtag og færre cigaretter.

Det fik SF's forebyggelesordfører, Karl Bornhøft, op af stolen, da han ligesom en lang række eksperter mener, at danskernes hang til smøger og alkohol i langt højere grad hænger sammen med de lavere afgifter på spiritus og cigaretter i Danmark i forhold til Norge og Sverige.

SF: I har kun 10 procent
Han bad derfor sundhedsministeren redegøre for, hvad begrebet folkesjæl dækker over.

"Vi må jo vide, hvad I er oppe imod," skrev han i sin motivation for spørgsmålet.

Sundhedsministeren har svaret formelt i Folketinget via Brian Mikkelsen (K), fordi han har været i udlandet. Men på Sundhedsministeriets hjemmeside driller Jakob Axel Nielsen Karl Bornhøft tilbage.

Og sundhedsministeren er ret overbevist om, at SF kan have stor interesse i at få ordet forklaret, fordi partiet ifølge ham er på jagt efter nye vælgere.

"Af medieomtale har det jo adskillige gange fremgået, at SF gennem den seneste tid har arbejdet meget bevidst med at ændre image og udvide sit vælgersegment. Og spørgeren kan måske i den sammenhæng finde en definition af begrebet folkesjæl nyttig," skriver sundhedsministeren, der i sin forklaring også citerer Ordbog over det Danske Sprog.

Og I har kun 10 procent
Og så driller sundhedsministeren videre:

"Ovenstående definition kan næppe helt erstatte det arbejde med branding af partiet, som SF tilsyneladende er optaget af. Men måske spørgeren alligevel kan læne sig lidt op af mine definitioner i det videre arbejde. Jeg tror i hvert, at spørgeren skal passe på med uden videre at forveksle begreberne folkesjæl og vælgersegment. For mig at se er det i hvert fald to vidt forskellige ting," skriver ministeren.

Det får ikke Karl Bornhøft til at klappe i. Han gør sundhedsministeren opmærksom på, at de Konservative konstant ligger på 10 procent i vælgeropbakning, mens SF ligger langt højere.

Men han vender også tilbage til sundhedsområdet og skriver i en mail til Altinget om sundhedsministerens svar:

"Ministeren har i sit svar afsløret, at han ikke forstår sammenhængen mellem danskernes folkesjæl og forebyggelsens muligheder. Ja, han har end ikke opdaget, at danskerne er enige med SF - for de ser også forebyggelse som et fælles ansvar."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Axel Nielsen

Direktør, Cryos International, fhv. minister (K) & MF
cand.jur. (Aarhus Uni. 1994)

Karl Bornhøft

Fhv. MF, amtsråds- og byrådsmedlem (SF)
kok (Kokkeskolen i Aalborg 1966)

0:000:00