Sygeplejerskers strejke har udskudt over 2.500 operationer i den første uge

Tusindvis af patienter har allerede fået udskudt behandlinger og operationer som følge af sygeplejerskernes strejke. Antallet er dog ikke overvældende, og det er tvivlsomt, hvad sygeplejerskerne får ud af strejken, vurderer eksperter. Få overblik over de udskudte behandlinger her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

Den første uge af sygeplejerskernes strejke for højere løn har betydet over 2.500 udskudte operationer. I alt er mere end 15.600 aktiviteter i det danske sundhedsvæsen indtil videre udsat.

Antallet af aflyste operationer er lavt. Det kom bag på mig, da jeg så tallene. Det samlede antal ligger på det niveau, jeg havde regnet med, for vi er ikke i højsæson, når det er sommer.

Jes Søgaard
Professor i sundhedsøkonomi fra Syddansk Universitet

Det viser de fem regioners første opgørelser.

Siden lørdag den 19. juni har mere end 5.000 sygeplejersker været udtaget til strejke. De forkastede først et overenskomstforlig og siden en mæglingsskitse, som deres fagforbund, Dansk Sygeplejeråd, havde bragt til urafstemning efter at være nået til enighed med Danske Regioner om en ny overenskomst.

Ifølge formand for Dansk Sygeplejeråd (DSR), Grete Christensen, viser opgørelsen, at strejken er effektfuld:

”Jeg hæfter mig ved, at strejken virker, og at der er rigtig mange, der er blevet generet af den. Det, håber jeg så på, påvirker de politikere, som har ansvaret for sundhedsvæsenet i hverdagen,” siger sygeplejerskeformanden til Altinget.

 

Kød og blod
Præcis hvor slemt strejken har ramt sundhedsvæsenet, er der dog delte meninger om.

"Antallet af aflyste operationer er lavt. Det kom bag på mig, da jeg så tallene. Det samlede antal ligger på det niveau, jeg havde regnet med, for vi er ikke i højsæson, når det er sommer,” siger professor i sundhedsøkonomi fra Syddansk Universitet, Jes Søgaard.

Han mener ikke, at strejken får den store effekt for folkestemningen og for parterne i konflikten, så længe der kun er tale om tal:

”Der kommer først gennemslagskraft i strejken, når der begynder at komme personhistorier frem med patienter, hvis situation forværres, fordi en operation måtte udskydes eller fejlmedicinering i en kommune. Når der kommer kød og blod på, om man så må sige.”

Ifølge Jes Søgaard kan de afledte effekter dog godt blive alvorlige.

”Der vil komme en pukkel med udskudte operationer. Det så vi i 2008, og det tog op til halvandet år at få afviklet," siger han.

Strejke kan trække ud
På nuværende tidspunkt tyder intet på, at en løsning er på trapperne. Parterne taler nemlig ikke sammen. 

Sygeplejerskerne venter på, at Danske Regioner tager inititativ til at genoptager en dialog:

"Det er os der har varslet strejken for at lægge et tryk på arbejdsgiverne, og så må man jo sige, at så ligger bolden på deres banehalvdel," mener Grete Christensen. 

Men intet tyder på, at parterne selv kan finde hinanden. Det mest sandsynlige udfald af konflikten er, at det ender med et politisk indgreb fra Christiansborg. Det mener Mikkel Mailand, der er lektor og forskningsleder på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet: 

”Der er en oplevelse af, at mulighederne er udtømte, eller at der i hvert fald ikke lige pt er idéer til nye forhandlingsløsninger, der virker realistiske.”

Men heller ikke et politisk indgreb ligger dog nødvendigvis lige for, ifølge Mikkel Mailand. Timingen for strejken kan nemlig betyde, at regeringen har muligheden for at se tiden an:

”Sommerferien gør, at man risikerer, at strejken føles endnu mindre hård, end hvis det ikke var sommerferie, fordi at man normalt drosler ned i sundhedsvæsenet i løbet af sommeren," vurderer Mikkel Mailand.

”Der er ikke noget tegn i sol og måne på, at sundhedsvæsenet er ved at bryde sammen. Der er nogle ventelister, der bliver længere. Og det kan godt gå hen og blive et problem på sigt, men lige nu ser det ud som om at det er i en størrelsesorden, hvor det er svært at forestille sig et politisk indgreb lige nu på baggrund af situationen. Så det er sikkert en konflikt, der kan løbe et stykke tid. ”

Imens strejken står på, vil de danske regioner en gang om ugen give en status på, hvor mange operationer og ambulante kontakter, der må udskydes. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikkel Mailand

Forskningsleder, Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier, Københavns Universitet
cand.scient. i kulturgeografi og samfundsfag (Københavns Uni. 1996), ph.d. i sociologi (Københavns Uni. 2000)

Jes Søgaard

Professor, Syddansk Uni.
cand.rer.soc. (Syddansk Uni. 1980)

Grete Christensen

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1981)

0:000:00